Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sąd się pomylił...
|
Autor |
Wiadomość |
swlazlowski
Nowy
Liczba postów: 11
Imię: Szymon
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Sąd się pomylił...
(19-03-2023 17:50:04)romek napisał(a): Napisz lepiej jak robiłeś zasiedzenie krok po kroku bo każdy o tym słyszał a nikt nie robił.
Z przyjemnością. Do którego wątku to najlepiej wrzucić?
W dużym skrócie (który rozwinę we właściwym wątku):
- Zebrałem dokumenty, przede wszystkim stare zdjęcia potwierdzające stan, umowy naprawy, stare blachy (zielone!)
- We marcu 2020 r. założyłem sprawę w sądzie rejonowym o stwierdzenie zasiedzenia rzeczy ruchomej i dopuszczenie dowodów. Wymaga to opłaty PLN100, w odróżnieniu od kosztów zasiedzenia nieruchomości które wynosiły wtedy PLN2,000, duża rzecz i cieszy
- W związku z pandemią COVID-19 nie szło to tak szybko jakbyśmy sobie życzyli. Nie mogłem uczestniczyć w rozprawie we wrześniu 2020, ale juz w Maju 2021 roku na rozprawie sąd rozpatrzył wniosek prosząc o kaucję (c1,000PLN) w celu zapłaty za ogłoszenia w prasie
- W końcu 2021 roku po wydaniu postanowienia, złożyłem prośbę o wydanie odpisu
- W tym samym czasie dokonałem wyceny i opłaciłem podatek. Wysoki Sąd był tak miły iż przypomniał mi o tym podatku podczas rozprawy - inaczej do głowy by mi to nie przyszło.
Jak widać zabiera to czas (1-2 lata i kilka wizyt w sądzie) wymaga nakładów finansowych (PLN1,000-PLN2,000) i trzeba kilka razy założyć garnitur & kupić znaczki na listy.
Pozdrawiam
|
|
19-03-2023 18:28:06 |
|
|
KajtekŁużycki
Nowy
Liczba postów: 39
Imię: Kajtek
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Sąd się pomylił...
(15-04-2023 09:59:46)romek napisał(a): .
Tylko ze on wiedział iż właścicielowi się zmarło co za tym idzie wiedział o właścicielu co automatycznie zmieniał go w zła wiarę.
Z drugiej strony chciałbym wiedziec jak autor potwierdził „poszukiwanie świadków” oraz potwierdzenie oz próbował coś uzyskać z urzędu. Przecież mamy RODO a przecież urząd nic nie przekaże byle komu tylko właścicielowi.
Czy pojazd był w Cepiku przed zasiedzeniem czy nie ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-04-2023 11:18:10 przez KajtekŁużycki.)
|
|
15-04-2023 11:15:03 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|