Przyczepki pomysł na wykonanie
|
Autor |
Wiadomość |
aion18
Kaskader Ogarowy:)
Liczba postów: 243
Imię: Radek
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Przyczepki pomysł na wykonanie
Wiec tak skoluj jakies nie duze kola od roweru 2 lub 4 ,cztery prety lub dwa, deche lub blache metalowa ,ale zebys mial mozliwosc wywiercenia po dwa otwory przy kazdym kole,nastepnie 4 nieduze rurki ,spawasz po rogach wkladasz na boki deski wbijasz gwozdzia i owijasz o rurke i masz boki ,mniej wiecej po srodku blachy na brzegu(ale po srodku)wywiercasz otwor na srobe jaka tam ci pasuje i kolujesz dluzsza rurke wiercisz w niej dziure grubosci otworu wierconego na blaszce lub tam desce tak zeby sroba przeszla przez rurke i blache ,(lub deske i rurke) zalezy z czego bedziesz robil:)przekladasz srobe i masz ruchoma raczke z przyczepka bez kol narazie.Nastepnie mocowanie kol;Wiec tak przekladasz pret przez srodek kola zakrecasz z jednej strony z eby kolo nie spadlo,ale zeby sie obkrecalo na precie i wiercisz dwie dziury ,roztaw troszke wiekszy niz grubosc pretu ukladasz pret z kolem miedzy otworami i najlepiej wlozyc w jeden otwor srobe 10 lub wygiac ,aby przelazyc w drugi otwor i zabezpieczyc nakretka i tak z kazdym kolem .
Ps .szczerze to nie probowalem nawet ale tak jak sobie pisalem to doszedlem do wniosku ze i ja sie chyba zabiore za robienie przyczepki pod ogarka
Romet jest jak Media Markt , Nie dla idiotów.
100 POST 24.11.2012
200 Post 13.04.2013
Kliknij "Pomógł"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2012 23:17:22 przez aion18.)
|
|
12-12-2012 23:13:57 |
|
|
Sołtys
Ja tu tylko sprzątam...
Liczba postów: 1,557
Imię: Bartek
Pojazd: Inny Romet
|
(12-12-2012 23:13:13)alek736 napisał(a): A można taką przyczepką legalnie jezdzić po drogach???
Owszem, możesz nią legalnie jeździć po drogach, jeśli spełnia następujące warunki:
(30-06-2011 20:30:13)Mati napisał(a): Wzmianki o przyczepie do motocykla/motoroweru w kodeksie są dwie:
Art 62, ust1, pkt3: "Rzeczywista masa przyczepy ciągniętej przez motocykl lub motorower - nie może przekraczać masy własnej (czyli masy pojazdu gotowego do jazdy bez kierowcy i pasażera) motocykla lub motoroweru, jednak nie może przekraczać 100 kg"
oraz
Art 62 ust 4a, pkt2: "Długość zespołu 2 pojazdów nie może przekraczać 18,75 m, a 3 pojazdów - 22m, z wyjątkiem zespołu pojazdów złożonego z: (...) motocykla i przyczepy, motoroweru i roweru i przyczepy, którego długość nie może przekraczać 4 m"
Te 2 artykuły mówią również o tym, że holowanie przyczepy motorowerem jest dozwolone. Przyczepa taka nie podlega również żadnej rejestracji, przeglądom i ubezpieczeniu (nie chce mi się już szukać artykułów). Resztę trzeba podciągnąć pod przepisy ogólne, czyli: światła przyczepy muszą być takie same jak w motorowerze (kierunki itd), światła muszą być po dwóch stronach jeśli szerokość pojazdu przekracza 80 cm, z tyłu muszą być 2 odblaski trójkątne, po bokach pomarańczowe, a z przodu białe, chyba, że szerokość pojazdu przekracza 1,6 m, to wtedy z przodu muszą być również światła pozycyjne barwy białej. I przyczepa, która nie jest wyposażona w hamulec najazdowy powinna mieć dodatkowe zabezpieczenie, przed wyczepieniem się z pojazdu (np. łańcuszek).
facebook.com/oldromet - Zapraszam!
|
|
12-12-2012 23:17:49 |
|
2 użytkowników postawiło piwo Sołtys za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Sołtys za ten post.
alek736 (12-12-2012), Mikołaj (12-13-2012)
|
Mati
Administrator
Liczba postów: 757
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet Ogar 205
|
|
|
13-12-2012 00:35:41 |
|
|
Taśma
Pro
Liczba postów: 3,952
Imię: Mikołaj
Pojazd: Inny
|
Tak.
Taśma będzie wprowadzał niewielkie modyfikacje. Głównie w "zawieszeniu".
Już wiem co zrobić żeby koła się nie odkręcały bądź przykręcały
Zmienię oś bo ta trochę przykrótka jest.
I stelaż dużej plandeki zrobię od nowa i pomaluję
Oraz obmyślę co zrobić aby ładowność było ponad 50kg
Nie wiem po co mi aż tyle, ale będzie
I "dyszel" zmodyfikuję tak aby się nie łamał podczas przewrotu przyczepki
Jeśli chcesz to jak będzie ona już u mnie to mogę zrobić szczegółowe zdjęcia
Cytat:Bo życie jest za krótkie, aby czekać na iskrę i dwa obroty wału.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2012 14:17:30 przez Taśma.)
|
|
13-12-2012 14:16:46 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|