Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
Autor Wiadomość
jakubekM780 Offline
Pelikanowiec
*


Liczba postów: 112
Imię: Jakub
Skąd: Polskie góry.
Pojazd: Romet Kadet
Post: #1
Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
Witajcie. Niedawno nabyłem malczana. Trochę rzeczy jest w nim do zrobienia, ale z większością sobie poradzę. Problemem jest tu m.in. światełko kabiny - po prostu nie działa. Żarówka dobra, bezpiecznik SERVIZI podmieniałem i nadal nic. Proszę o pomoc.
Wiem, że są tu miłośnicy PF 126p, więc coś może doradząBig Grin
Z góry dzięki...

Chcesz pojeździć na Romecie, to nie szukaj w internecieBig Grin
13-01-2023 20:24:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Jaca Offline
Nowy
*


Liczba postów: 92
Imię: Jacek
Skąd: Szczecin
Pojazd: Romet Pony
Post: #2
RE: Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
masz zasilanie w oprawce ?
przewody do krańcówek w słupkach po otwarciu drzwi sprawdź
13-01-2023 22:07:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romek Offline
You are T-ONE !
*


Liczba postów: 1,491
Imię: Marcin
Skąd: NOS
Pojazd: Romet Komar
Post: #3
RE: Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
Kurde nie jestem pewien ale tam chyba było tak że + był doprowadzony stały, a - się włączał wyłącznikiem przy drzwiach, lub pstryczkiem w lusterku - wtedy masa szła przez śrubke mocująca. więc jeśli jedno i drugie nie działa to nie dochodzi plus, musisz znaleźć przewód który idzie do lusterka przez słupek (chyba fioletowy) powinien wychodzić w bagażniku. Tylko nie pomyl z tym co idzie do drzwi bo chyba ma taki sam kolor. Jak już znajdziesz i będziesz pewien że to ten to musisz sprawdzić, podaj na niego + na próbę (oczywiście wiesz że i + i -musza być z jednego akulca żeby zamknac obwód ) i zobacz, może gdzieś np pod skrzynka bezpieczników coś się ukruszyło. Mam dużo książek o maluchu w tym jedna typowo o usterkach w instalacji ale to u rodziców Sad
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2023 22:10:29 przez romek.)
13-01-2023 22:09:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
jakubekM780 Offline
Pelikanowiec
*


Liczba postów: 112
Imię: Jakub
Skąd: Polskie góry.
Pojazd: Romet Kadet
Post: #4
RE: Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
Dzięki za odpowiedzi, jutro będę to sprawdzał.

Ps. Nie działają równierz światła na tylnym zderzaku (mam na myśli przeciwmgielne i cofania), a żarówki są. Może ktoś wie dlaczego???

Chcesz pojeździć na Romecie, to nie szukaj w internecieBig Grin
13-01-2023 22:14:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Hold my mustache!
Moderatorzy


Liczba postów: 2,410
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #5
RE: Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
Rzeczywiście plus jest na stałe doprowadzony, ale dynks ma dwie pozycje: automatyczne zapalanie i załączona zawsze. Poszukaj czy dochodzi zasilanie miernikiem. Jak nie masz to szukaj żarowką z dołączonymi przewodami, wystarczy w zupełności, żeby naprawić instalację w tego typu pojeździe.
Podobnie przy tylnych lampach. Najpierw sprawdzasz plus z jakąś pewną masą. Jeśli nie ma to lecisz po kolei aż do źródła zasilania kiedy zaświeci.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
13-01-2023 22:22:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romek Offline
You are T-ONE !
*


Liczba postów: 1,491
Imię: Marcin
Skąd: NOS
Pojazd: Romet Komar
Post: #6
RE: Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
No to miałem na myśli. Tyle że masę w pozycji ,,stałe włączone,, lampka bierze masę chyba spod śruby mocujacej. Chyba. Jeśli nie byłoby masy w przewodzie od drzwi to by świeciła ta pozycja stała. Ale jak pisałem pewności nie mam, sprawdź najpierw co jest w przewodach pod lusterkiem a potem szukaj dalej.

Jeszcze jedna rzecz, jak sprawdzić masę ? Najlepiej jak mamy multimetr nawet jakiś tani za 30 zł , załączamy na sprawdzenie ciągłości obwodu i jeden koniec obojętnie który wsadzamy tam gdzie powinna być masa (tutaj jeden z przewodów pod lusterkiem) a drugi do jakiegoś niemalowanego elementu karoserii i sprawdzamy czy jest łączność
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2023 23:32:25 przez romek.)
13-01-2023 23:29:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romek Offline
You are T-ONE !
*


Liczba postów: 1,491
Imię: Marcin
Skąd: NOS
Pojazd: Romet Komar
Post: #7
RE: Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
Jeszcze sobie przypomniałem te przewody nie idą przez słupek tylko pod uszczelka szyby
14-01-2023 00:36:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
jakubekM780 Offline
Pelikanowiec
*


Liczba postów: 112
Imię: Jakub
Skąd: Polskie góry.
Pojazd: Romet Kadet
Post: #8
RE: Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
Dzięki za rady, multimetr mam to posprawdzam. Szyby nie będe wyjmował he heCool

Chcesz pojeździć na Romecie, to nie szukaj w internecieBig Grin
14-01-2023 00:48:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romek Offline
You are T-ONE !
*


Liczba postów: 1,491
Imię: Marcin
Skąd: NOS
Pojazd: Romet Komar
Post: #9
RE: Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
Wyjmować nie trzeba Smile
14-01-2023 00:55:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Hold my mustache!
Moderatorzy


Liczba postów: 2,410
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #10
RE: Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
Nawet nie chyba, a na pewno spod śruby Wink

Ogółem to najpierw dobrze znaleźć schemat i z nim w ręku szukać napięcia kierując się kolorami przewodów i miejscami ich łączenia.

No i pochwal się tym elegantem na forum Big Grin

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
14-01-2023 01:15:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
jakubekM780 Offline
Pelikanowiec
*


Liczba postów: 112
Imię: Jakub
Skąd: Polskie góry.
Pojazd: Romet Kadet
Post: #11
RE: Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
Na pewno to zrobięBig Grin

Chcesz pojeździć na Romecie, to nie szukaj w internecieBig Grin
14-01-2023 10:20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
jakubekM780 Offline
Pelikanowiec
*


Liczba postów: 112
Imię: Jakub
Skąd: Polskie góry.
Pojazd: Romet Kadet
Post: #12
RE: Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
Przewody znalazłem pod górną uszczelką szyby (w tym fioletowy). Najpewniej będę wymieniał lusterko wraz z lampką, bo szybka straciła swoje właściwości. I teraz znów pytanko, czy śruby w oprawce lampki to wkręty, czy po drugiej nie bardzo dostępnej stronie są nakrętki? Bo nie chcę odkręcić i zepsuć. Chodzi mi o to, czy jak odkręcę te śrubki to łatwo będę je mógł z powrotem przykręcić???

Chcesz pojeździć na Romecie, to nie szukaj w internecieBig Grin
14-01-2023 12:16:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Hold my mustache!
Moderatorzy


Liczba postów: 2,410
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #13
RE: Nie działa oświetlenie kabiny - fiat 126p.
To zwykłe śruby, w nadwoziu jest gwint.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
14-01-2023 12:52:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Jaki model
Ostatni post: Maka_91
Dzisiaj 18:23:13
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 120
Śmieszne i ciekawe linki,...
Ostatni post: romek
Dzisiaj 17:48:35
» Odpowiedzi: 1358
» Wyświetleń: 168230
Silnik S38 sh do komara 2...
Ostatni post: Debesta
Dzisiaj 15:56:59
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 1400
Inne hobby
Ostatni post: Tomasso94
Dzisiaj 15:21:15
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 90
Motobazar Lodz jutro poju...
Ostatni post: Debesta
Dzisiaj 14:15:19
» Odpowiedzi: 25
» Wyświetleń: 1539
Rejestracja motorynki
Ostatni post: Maka_91
Dzisiaj 12:33:24
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 135
SHA 15/15 w 019 dobór dys...
Ostatni post: Maka_91
Dzisiaj 11:56:02
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 114
Częste usterki
Ostatni post: Maka_91
Dzisiaj 11:21:50
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 75
Romet polo-lux by młody
Ostatni post: łogór 200
Dzisiaj 10:45:08
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 43
Cześć wam
Ostatni post: Maka_91
Dzisiaj 09:41:17
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 44
Dokumentacja techniczna i...
Ostatni post: Maka_91
Wczoraj 23:46:26
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 51
Znaleziska złomowe
Ostatni post: Maka_91
Wczoraj 23:26:59
» Odpowiedzi: 2937
» Wyświetleń: 904211
Moja Pierwsza - Romet Pon...
Ostatni post: Maka_91
Wczoraj 23:20:53
» Odpowiedzi: 91
» Wyświetleń: 16990
Kupię silnik 010 pegaz au...
Ostatni post: Maka_91
Wczoraj 23:19:33
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 264
Naprawa popsutego gwintu ...
Ostatni post: Maka_91
Wczoraj 22:56:06
» Odpowiedzi: 21
» Wyświetleń: 172

Reklama