Romet ulep enudro Szymona
|
Autor |
Wiadomość |
Odrestaurator
Majster
Liczba postów: 3,256
Imię: Szymon
Pojazd: Inny
|
Romet ulep enudro Szymona
Witam,
ostatnio udało mi się kupić sporo gratów do Rometów, Simsonów i tym podobnych za jedyne 120zł. Większość sprzedaję, ale postanowiłem stworzyć też coś swojego, będzie to ulep na bazie Ogara 200. Ma to być sprzęt którego po prostu nie będzie szkoda w las itd.
Budowa:
-Przód Simson s51
-koło przód Ogar 17", łożyska + tulejki
-tuleje w lagach
-Silnik 223, w przyszłości być może przeróbka konstruktora Sałka ( http://www.jawa50.cba.pl/tuningsilnika.html)
-Gaźnik chińska piła
-filtr stożek, najprawdopodobniej
-tylne amory MZ, rozmiar 36
-wydech Simson S51
-kolanko Jawa 50, gięte do góry na ciepło
-lampy jakieś podobierane, nie wiadomo z czego
-prosta stacyjka on/off i światła on/off
-Schowek Ogar, być może (narzędzia się przydadzą przy Romecie )
-siedzenie zobaczymy, raczej samoróbka na bazie oryginału
-być może tylna zębatka 65z
-opony kostki jeśli jakieś będą tanie
-przedni błotnik Simson s51 enduro
-poprzeczka na kierownicy Romet
Projekt ma być zrobiony jak najmniejszym kosztem (duży wkład własny) ale nie ma być to wiejski patent, wszystko robione dobrze i z głową. Aby nim jechać brakuje mi półki lagów s51, (już zamówiona), silnika 223 i tylnego koła.
Projekt ruszy pełną parą w maju, bo w miedzy czasie mam do roboty Simsona i prawko. Teraz będę wrzucać sporadycznie zdjęcia z prac na przykład nad zawieszeniem
Tutaj jedno zdjęcie, więcej w linku poniżej (wygodniej się wrzuca, a i strona szybciej się ładuje, szczególnie dla tych z telefonami)
Więcej zdjęć: https://drive.google.com/drive/folders/0...DFXVk9STHM
A. I dla niektórych może to być profanacja, ale dla mnie robić go na oryginał nie ma po prostu sensu - rama była spawana, nie ma dokumentów, rocznik 85, brakuje masę części których nie mam, także władował bym w niego sporo kasy, dalej nie mógłbym wyjechać legalnie i byłby to nadal kolejny zwykły Romet Ogar 200. A tak będzie zabawka na lato a może i dłużej Możliwe że wezmę się za Komarka który zalega mi w piwnicy, on będzie oryginalny
Niedługo - może nawet i dzisiaj - kolejne zdjęcia.
Mój Simson
YT: POLMOZBYT
|
|
11-02-2017 14:31:48 |
|
1 osoba postawiła piwo Odrestaurator za ten post:1 osoba postawiła piwo Odrestaurator za ten post.
krystian276 (02-12-2017)
|
krystian276
Prezes FS-Garage
Liczba postów: 368
Imię: Krystian
Pojazd: Romet Kadet
|
|
12-02-2017 01:28:36 |
|
1 osoba postawiła piwo krystian276 za ten post:1 osoba postawiła piwo krystian276 za ten post.
Odrestaurator (02-12-2017)
|
Odrestaurator
Majster
|
RE: Romet ulep enudro Szymona
Mój Simson
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2017 20:54:49 przez Odrestaurator.)
|
|
14-02-2017 20:51:40 |
|
|
krystian276
Prezes FS-Garage
Liczba postów: 368
Imię: Krystian
Pojazd: Romet Kadet
|
|
17-02-2017 14:01:39 |
|
|
Odrestaurator
Majster
|
RE: Romet ulep enudro Szymona
Nagwintowałem uszkodzone gwinty w półce z Simsona, poskładałem kierownicę, zrobiłem poprzeczkę kierownicy z jakiejś rurki, mocowań do lusterek i dwóch śrubek. Będzie na niej ta gąbka z nadrukiem protaper albo renthal (też homemade, zobaczycie jak ). Stworzyłem też ze starego korka, rurki, taśmy i węża z pralki chyba korek z odpowietrzeniem a'la KTM. Znalazłem stary rozwalony błotnik do Ogara 200, po skróceniu będzie idealny. Wynalazłem też stare blachy z peceta, będą idealne na boczki.
Tutaj jedna fotka a reszta w linku, co by szybciej się strona ładowała
https://drive.google.com/open?id=0By0dGc...DFXVk9STHM
W najbliższych planach siedzenie i boczki.
Jak się podoba?
Mój Simson
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2017 17:14:42 przez Odrestaurator.)
|
|
12-03-2017 17:12:00 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|