![]() |
Romet ulep enudro Szymona - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Romet ulep enudro Szymona (/showthread.php?tid=42937) |
Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 11-02-2017 14:31:48 Witam, ostatnio udało mi się kupić sporo gratów do Rometów, Simsonów i tym podobnych za jedyne 120zł. Większość sprzedaję, ale postanowiłem stworzyć też coś swojego, będzie to ulep na bazie Ogara 200. Ma to być sprzęt którego po prostu nie będzie szkoda w las itd. Budowa: -Przód Simson s51 -koło przód Ogar 17", łożyska + tulejki -tuleje w lagach -Silnik 223, w przyszłości być może przeróbka konstruktora Sałka (http://www.jawa50.cba.pl/tuningsilnika.html) -Gaźnik chińska piła -filtr stożek, najprawdopodobniej -tylne amory MZ, rozmiar 36 -wydech Simson S51 -kolanko Jawa 50, gięte do góry na ciepło -lampy jakieś podobierane, nie wiadomo z czego -prosta stacyjka on/off i światła on/off -Schowek Ogar, być może (narzędzia się przydadzą przy Romecie ![]() -siedzenie zobaczymy, raczej samoróbka na bazie oryginału -być może tylna zębatka 65z -opony kostki jeśli jakieś będą tanie -przedni błotnik Simson s51 enduro -poprzeczka na kierownicy Romet Projekt ma być zrobiony jak najmniejszym kosztem (duży wkład własny) ale nie ma być to wiejski patent, wszystko robione dobrze i z głową. Aby nim jechać brakuje mi półki lagów s51, (już zamówiona), silnika 223 i tylnego koła. Projekt ruszy pełną parą w maju, bo w miedzy czasie mam do roboty Simsona i prawko. Teraz będę wrzucać sporadycznie zdjęcia z prac na przykład nad zawieszeniem ![]() Tutaj jedno zdjęcie, więcej w linku poniżej (wygodniej się wrzuca, a i strona szybciej się ładuje, szczególnie dla tych z telefonami) ![]() Więcej zdjęć: https://drive.google.com/drive/folders/0By0dGcjHreEAT1NBcDFXVk9STHM A. I dla niektórych może to być profanacja, ale dla mnie robić go na oryginał nie ma po prostu sensu - rama była spawana, nie ma dokumentów, rocznik 85, brakuje masę części których nie mam, także władował bym w niego sporo kasy, dalej nie mógłbym wyjechać legalnie i byłby to nadal kolejny zwykły Romet Ogar 200. A tak będzie zabawka na lato a może i dłużej ![]() ![]() Niedługo - może nawet i dzisiaj - kolejne zdjęcia. RE: Romet ulep enudro Szymona - krystian276 - 12-02-2017 01:28:36 Widzę że założyłeś o nim temat, fajnie fajnie ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 14-02-2017 20:51:40 Kilka fotek, półka przyszła (chyba moja najdroższa część w nim, koleś zaznaczył na poczcie "doręczenie do rąk własnych" i zamiast ok 30zł zapłaciłem 56.50zł ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Skracanie główki ![]() ![]() Nowa półka ![]() Cdn... RE: Romet ulep enudro Szymona - krystian276 - 17-02-2017 14:01:39 Dawej z przodu 19, z tyłu 16 od jawki z kostką ![]() ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 10-03-2017 00:21:56 Tak się dzisiaj bawię Jako że projekt z założenia ma być budżetowy i mój wkład własnej pracy ma być jak największy, kupiłem środkowy schowek za 10zł od kolegi (lekko uszkodzony) ale pokrywy dorobię sam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do kół - tył chyba tak jak Krystian mówi 16' od Jawki, a przód być może Simson jednak. Te moje kombinacje z tulejkami nie wyglądają najlepiej, w terenie to może łatwo dostawać luzów i po prostu rozsypać się. RE: Romet ulep enudro Szymona - pajak - 10-03-2017 00:26:40 W końcu dowiedziałem się do czego potrzebowałeś te wymiary. A co do blachy 1,5 mm powinna wystarczyć. Pozdrawiam RE: Romet ulep enudro Szymona - Quake96 - 10-03-2017 00:40:05 W kwestii krótszego siedzenia to chyba ktoś coś już z tym kombinował na forum, więc może gdzieś znajdziesz jakąś inspirację czy informacje. Wiem, że nie_mientki robił jakiś zadupek do Ogara, więc może coś by wiedział. Ogólnie to chyba najprościej byłoby wziąć jakąś blachę siedzenia i uciąć ją zaraz za tylnymi mocowaniami. Gąbka i materiał to chyba też nie będzie duży problem. Ogólnie to powodzenia życzę, bo pomysły masz dobre i fajnie że coś z tego robisz ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - nie_mientki - 10-03-2017 10:46:24 (10-03-2017 00:21:56)Odrestaurator napisał(a): mam nawet fajny pomysł na nie - okleję stickerbombem w późniejszym czasie. Miał być fajny pomysł. RE: Romet ulep enudro Szymona - XeardonLordeX - 10-03-2017 14:20:53 Gdzie on był uszkodzony? ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 11-03-2017 00:08:42 (10-03-2017 10:46:24)nie_mientki napisał(a):(10-03-2017 00:21:56)Odrestaurator napisał(a): mam nawet fajny pomysł na nie - okleję stickerbombem w późniejszym czasie. Kwestia gustu chociaż - powoli odchodzę od pomysłu oklejania stcbombem. Jakoś nie wpasowuje się do reszty szrotowego stylu. (10-03-2017 14:20:53)XeardonLordeX napisał(a): Gdzie on był uszkodzony? Wydaje mi się że po lewej stronie (jak siedzisz na Ogarku) to ułamany jest taki bolec wystający ze środka. Ale to w niczym nie przeszkadza, pewnie od jazdy ekstremalnej prędzej czy później i tak pęknie. RE: Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 12-03-2017 17:12:00 Nagwintowałem uszkodzone gwinty w półce z Simsona, poskładałem kierownicę, zrobiłem poprzeczkę kierownicy z jakiejś rurki, mocowań do lusterek i dwóch śrubek. Będzie na niej ta gąbka z nadrukiem protaper albo renthal (też homemade, zobaczycie jak ![]() Tutaj jedna fotka a reszta w linku, co by szybciej się strona ładowała ![]() ![]() https://drive.google.com/open?id=0By0dGcjHreEAT1NBcDFXVk9STHM W najbliższych planach siedzenie i boczki. Jak się podoba? RE: Romet ulep enudro Szymona - XeardonLordeX - 12-03-2017 17:23:25 "pewnie od jazdy ekstremalnej prędzej czy później i tak pęknie." ty weź sobie może zrób w nim odcine albo blokade bo zaczynam sie bać XD RE: Romet ulep enudro Szymona - rafi555 - 12-03-2017 17:51:17 czego tu się bać, w terenie to i tak będzie jak z plasteliny ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 13-03-2017 22:58:53 Wiecie może czy koło 16' od Rometa Kadeta tylne pasuje do Ogara 200? wychodzi na to że wystarczy obrócić na drugą stronę i zmienić zębatkę. RE: Romet ulep enudro Szymona - Quake96 - 13-03-2017 23:00:18 Pewnie że będzie pasować. Toć one różnią się tylko rozmiarem ![]() |