Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Iskra a jasność żarówki
|
Autor |
Wiadomość |
Artur
Zachmurzony
Liczba postów: 2,357
Imię: Artur
Pojazd: Inny
|
Iskra a jasność żarówki
Komarka złożyłem, chciałem odpalić... a tu klops. Nie działa!
Posprawdzałem więc co trzeba i stwierdziłem - brak iskry. Na świecy, bezpośrednio na przewodzie - brak.
Ale, tak dla sprawdzenia pozostałych prądów, podłączyłem tylnią lampkę. No i rozpędziłem pojazda do biegu, a ta żaróweczka się tylko ledwo żarzyła.
I tutaj pojawia się moje pytanie - mam dalej brnąć i sprawdzać iskrownik czy jest to raczej wina magneta (w końcu, skoro przy takiej prędkości ma powstać mocna iskra, to ta słaba żaróweczka podejrzanie wygląda).
I małe pytanie, coby kolejnych wątków nie zakładać i głupotami nie śmiecić - czy kedrę na baku idzie jakoś złączyć? Bo kupiłem taką, co długim tasiemcem idzie, nie okręgiem. To się jakoś nadpala, czy skleja, czy co?
|
|
25-08-2012 19:14:46 |
|
|
Artur
Zachmurzony
Liczba postów: 2,357
Imię: Artur
Pojazd: Inny
|
RE: Iskra a jasność żarówki
Próbowałem rozpędzić go na jedynce... no zapaliła ta żaróweczka się nawet ładnie... ale tylko na chwilę... bo silnik się blokował, więc koło jedynie się ślizgało!
Troszkę go poobglądałem, popatrzałem i stwierdziłem - silnik nie kręci się tak, jak powinien. Coś go blokuje. I, jeśli pokojarzyć pewne fakty, to stwierdzam, że coś jest nie tak.
Od razu uprzedzam, że mówiąc "silnik" mam na myśli wał, tłok, cylinder itd..., a nie skrzynię biegów
Może się wał pokrzywił? Kiedyś parę razy w niego puknąłem, magneto dosyć agresywnie ściągałem... w ogóle, to magneto krzywo się kręci, a na dwóch różnych sprawdzałem.
Kopniak nie działa, ale jeśli tylko przycisnąć dźwignię sprzęgła - chodzi gładziutko. Czyli coś się w tym silniku blokuje.
|
|
26-08-2012 19:52:41 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|