|
Ocena wątku:
- 2 głosów - 3 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
|
| Autor |
Wiadomość |
grissley
Kombinator

Liczba postów: 254
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
Dobra, doszkoliłem się. Są dwa pręty (krótki i długi popychacz) z kulką w środku. Naciska się toto z prawej, a drugi koniec pręta naciska sprzęgło po drugiej (lewej) stronie pojazdu. No i wygląda na to, że każde naciśnięcie sprawia, że ten plastelinowy pręt się skraca (WTF...?).
No i teraz wymiana - wymiana wszystkiego to demontaż dwóch dekli, spuszczenie oleju, wymiana uszczelek... No trochę zachodu jest.
Wydaje mi się (choć jeszcze parę filmików muszę obejrzeć o tym), że wymiana tego dłuższego byłaby prostsza - wystarczy zdjąć prawy dekiel (żadnego spuszczania oleju), wyjąć stary i wsadzić nowy (?)
Osobny problem to kupienie jakiegoś sensownego popychacza - gdzie kupić?
Na jackmotors widzę jakieś utwardzone - ale nie długi i krótki, a kilka krótszych. Chyba, żeby sobie złożyć długi z kilku kawałków (?), ale nie podoba mi się ten pomysł. Potem, żeby wymienić, trzeba już będzie musowo dwie strony demontować, żeby z jednej strony wypchać cały taki zestaw na drugą.
Utwardzone zestawy długi+kulka+krótki są na 4jawa, ale tylko teoretycznie, bo aktualnie niedostępne.
Da się to dorobić z takiego materiału, żeby zapomnieć na zawsze? Jeśli tak, to z jakiego?
I jakie są dokładne i poprawne wymiary tych popychaczy (takich idealnie pasujących i jeszcze nie zjedzonych?)
Ja podkręcam śrubę regulacyjną minimum raz na tydzień (zawsze o ćwierć obrotu), a mój tygodniowy przebieg to 30km...
Chyba znam rozwiązanie:
Rozmiary:
-Średnica kulki: 5mm
-Dł. krótszego popychacza: 25mm
-Dł. dłuższego popychacza: 142mm
Pada też gdzieś wymiar 142,2, ale to chyba pomijalna różnica, tyle to mi znika w jeden dzień
A dorobić rzekomo najlepiej z popychacza pompy paliwa w 126p/CC700.
I tylko ostatnie wątpliwości - czy na długość docinać sobie samemu kątówką (będzie +-2mm, jak znam życie), czy dać do jakiegoś fachowca (nie wiem jak z rozhartowaniem przy cięciu itp)?
I czy kulkę można zostawić tę co jest?
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2026 14:54:52 przez grissley.)
|
|
| 28-02-2026 14:20:45 |
|
|
1204
Nowy

Liczba postów: 11
Imię: Dawid
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
(12-01-2026 15:44:33)Norweski Zomowiec napisał(a): Chodzi mi o to, że możesz mieć po prostu za duży gaźnik do seryjnego cylindra, bez żadnych przeróbek
Miałem dokładnie taką sytuację w komarze, kiedy próbowałem założyć chiński gaźnik typu Mikuni VM16 (Aclonstar VM16). Z dołu silnik bardzo słabo reagował na gaz, a na górze w ogóle nie chciał się wkręcać
W takim przypadku grzebanie w dyszach czy iglicy niewiele daje, bo sam gaźnik jest za duży. W górnym zakresie silnik po prostu dostaje za dużo powietrza/mieszanki i nie jest w stanie tego „przerobić” przy seryjnych parametrach
Jednakże z filmu wygląda, że dobrze jeździ. Za mało pokazałeś jak wchodzi z niskich na wysokie.. było przetrzymać, no ale cóż
Można też założyć, że cylinder jest całkowicie seryjny? masz zablokowany króciec?, w tłumiku nadal siedzi blokada? i dodatkowo fabrycznie Romet jeszcze coś tam pozmieniał w zapłonie, żeby zdławić moc silnika pod polskie przepisy
Nie wiem, czy wszystko to już usunąłeś, ale jeśli tak, a silnik jeździ oraz kręci się około 5500-6000 obr na biegu i dla Ciebie to „za mało”, to niestety... Albo zaczynasz grzebać w cylindrze, albo zmieniasz sprzęt na coś mocniejszego.. w końcu to tylko motorower
ciekawe ciekawe,w komarze mozliwe ze nie współgrał bo cylinder ma blokady jak mam taki w kadecie 023 powiększony dolot aby nie było uskoków i pięknie wchodzi na obroty i sie zbiera i sie wyżej wkręca vmax 65km/h na tłumiku samoróbce
|
|
| 02-03-2026 00:29:12 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|