|
Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
|
| Autor |
Wiadomość |
grissley
Kombinator

Liczba postów: 177
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
(16-11-2025 15:21:38)Fearevil napisał(a): Tak, a mógłbyś dać bliżej aparat, bo niby widać, ale ciężko jest mi ocenić pewną rzecz?
Mój Ogar 200
|
|
| 23-11-2025 01:24:40 |
|
|
grissley
Kombinator

|
(23-11-2025 01:37:28)Fearevil napisał(a): Może zapytaj Piotrka Ostrowskiego skoro robił Ci motór, czy sprawdzał squish u Ciebie?
A zagadnę przy jakiejś okazji.
Zastanawiam się cały czas też sam, co tam u mnie jest nie tak w tym ogórku (i czy w ogóle?)
Pierwsza rzecz, która mnie codziennie zastanawia w trakcie jazdy - manetka efektywnie działa tak do połowy. Tzn pierwsza połowa obrotu to dynamiczne przyspieszanie, a potem jakby nagle utrata mocy i można sobie tę manetkę dalej odkręcać, a efektu zbytnio nie ma. Wręcz jakieś takie dziwne uczucie, że silnik tego nie lubi i chce na wyższy bieg. A to dziwne, bo przecież w miarę wzrostu obrotów powinien lepiej ciągnąć, no a zakresu obrotu manetki jeszcze sporo.
Druga rzecz - wywala sporo niespalonego oleju do tłumika. Już jakiś czas temu zauważyłem, że jak dłużej stał, to kapało na łączeniu kolanka z tłumikiem. Jak jeździ codziennie, to nic nie kapie, ale tłumik jest uwalony czarnym olejem od sporu przy wylocie. Czzzyli idzie niespalony olej (czy tam cała mieszanka) do tłumika i część wylatuje po prostu na zewnątrz, a część zostaje w środku i jak pojazd stoi to cofa się w stronę kolanka i sobie stamtąd po troch po jakimś czasie kapie.
Nie wiem, czy ten typ tak ma, ale przecież jakbym miał lepiej uszczelnione łączenie kolanka z tłumikiem, to bym tej niespalonej mieszanki w tłumiku coraz więcej woził, aż zacząłby nią bryzgać z tyłu rozpylaczem?
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2025 04:07:12 przez grissley.)
|
|
| 04-12-2025 04:06:37 |
|
|
grissley
Kombinator

|
Bob_Harley napisał(a): nie no za ubogo przeciez, niezdrowo dla dwusuwa
Bob_Harley napisał(a): lepiej jak jest za bogato niż za ubogo w dwusuwie
łogór 200 napisał(a): Dwusow lubi ubogo wtedy najlepiej idzie
Jeden rabin mówi tak, a drugi inaczej...
Sprawdzę i tak i tak
(04-12-2025 17:07:35)łogór 200 napisał(a): proszę sobie kupić colortuna i zobaczyć w różnych zakresach obrotów czy skład mieszanki jest poprawny
Bardzo fajna ta świeca, ale... ona 4 stówy kosztuje? :|
(04-12-2025 11:51:05)Norweski Zomowiec napisał(a):
Co do 1 - stawiam, że gaźnik zalewa silnik lub tłumik blokuje podbicie na wyższe obroty
Co do 2 - kolor świecy świadczy, że nie do końca spala mieszankę na wyższych obrotach (Bo ich nie ma) - iglica w dół i sprawdź
Też przyszedł mi do głowy gaźnik i tłumik. No i jeszcze pomyślałem, że może coś po portingu nie pykło?
W każdym razie, zacznę od gaźnika.
(16-11-2025 02:34:17)grissley napisał(a): Napiszesz mi jak sprawdzić tę iglicę? Moje koślawe tłumaczenie instrukcji niestety się nie przyda, a po niemiecku jakoś ni w ząb...
Qrde zawsze tak jest, jak wcześniej nie obadam na jakimś filmiku co i jak robić. Dwie godziny przepaliłem na durną zmianę rowka iglicy - myśłałem, że szlag mnie trafi z tą sprężyną. W końcu ściągnąłem sprężynę trytytkami i dopiero mogłem coś zrobić. Oczywiście coś zrobiłem za pierwszym razem nie tak i linka wypadła, więc musiałem całą procedurę powtarzać. No i coś mi się poprzestawiało w głowie i zamiast dać iglię niżej, to dałem zawleczkę niżej - czyli iglica będzie wyżej...
Trudno, jutro (dzisiaj) pojadę tak do roboty. Mam nadzieję, że dojadę. A w weekend zmienię. Przy okazji - było na środkowym rowku przed zmianą.
Mój Ogar 200
|
|
| 05-12-2025 04:57:13 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|