Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
Zakończenie OC.
Autor Wiadomość
tattooist Offline
Nowy
*

Liczba postów: 4
Imię: Morris
Pojazd: Romet Komar
Zakończenie OC.
Witam,
mam komara po dziadku (rok produkcji około 1975), który od kilkunastu lat stoi w stodole, nie ma od niego żadnych dokumentów, ale cały czas jest opłacane OC (co roku przychodzi listownie i jeden z członków rodziny opłaca). Dziadek nie żyje od kilkunastu lat. Sprawdzałem w najbliższych wydziałach komunikacji czy komar jest tam zarejestrowany i nie ma po nim śladu. Ubezpieczyciel chce poświadczenia dziedziczenia lub innego dokumentu o spadku, żeby zmienić dane na polisie. Na pytanie co będzie jak się po prostu przestanie opłacać polise, odpowiada że spadkobiercy będą obciążeni. Ostatnio "znalazłem" umowę kupna/sprzedaży spisaną pomiędzy mną a dziadkiem przed jego śmiercią. Czy jeśli przedstawię ją po tych kilkunastu latach ubezpieczycielowi to zmieni dane na polisie? I czy wtedy będę mógł wypowiedzieć umowę OC? Czy po prostu olać druk do opłacania OC, który przychodzi co roku i nie płacić tego? Docelowo komar będzie rozebrany i sprzedany na części, nikt nie ma ochoty ponownie go rejestrować itp itd.
12-01-2025 00:01:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Norweski Zomowiec Offline
Mechanik
*

Liczba postów: 1,825
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
RE: Zakończenie OC.
Kto nabył spadek po dziadku?

Nie możesz z urzędu komunikacji uzyskać oświadczenia, że takowy komar został wyrejestrowany i nie istnieje w systemie?
12-01-2025 00:08:23
romek Offline
019 rzondzi
*

Liczba postów: 2,340
Jak masz umowę taką to nikt jej nie podważy, zresztą obowiązku ciągłości OC nie ma z racji wieku ponad 40 lat, w wydziale go nie mają w kąkuterze ale w księgach pewnie już tak.

Coś mi swita ale mogę się mylić że jeśli jest rozłożona na raty i się nie opłaci raty to się wtedy nie odnawia dalej oczywiście mogą i będą ścigać to wtedy im zapłacisz te 15 czy ileś złotych za niezapłacona ratę . Na pewno żadne Ufg ci nie grozi.

Inna sprawa nie bardzo rozumiem jakim prawem spadkobiercy mogą być obciążeni jeśli spadek był już przyjęty, nie odbierać listów i tyle ( wiem że to przychodzi zwykłym listem ale złapac listonosza i powiedzieć że nie przyjmujesz tego listu bo ta osoba nie żyje) wszystko .

Jeszcze opcja taka piszesz że chcesz go sprzedać na części. Jak pisałem w wydziale pewnie sprawdzili ale w systemie, możesz poprosić o sprawdzenie ksiąg... Jak się znajdzie to bierzesz zaświadczenie za 17 zł i wartość twojej ramy wzrasta z 50 zł do nawet 1000 zł za ramę z papierami (i OC Wink ) problem będzie tylko jak dziadek go miał zarejestrowanego na kogoś w sensie nie zarejestrował na siebie po zakupie . No i generalnie szukaj w wydziale właściwym tam gdzie dziadek mieszka, kiedyś motorowery rejestrowano w urzędach gmin, miast ale dokumentacja poszła do odpowiednich terenowo wydziałów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2025 00:33:57 przez romek.)
12-01-2025 00:15:13
tattooist Offline
Nowy
*

(12-01-2025 00:08:23)Norweski Zomowiec napisał(a):  Kto nabył spadek po dziadku?

Dziadek zmarł i nie było żadnej rozprawy, poświadczenia dziedziczenia, czy notarialnego nabycia spadku.

Nie możesz z urzędu komunikacji uzyskać oświadczenia, że takowy komar został wyrejestrowany i nie istnieje w systemie?

Nie mogę, ponieważ nie ma tego komara ani w systemie, ani w archiwum papierowym. I dodatkowo kiedy tam dzwoniłem teoretycznie właścicielem komara był dziadek.

(12-01-2025 00:15:13)romek napisał(a):  Jak masz umowę taką to nikt jej nie podważy, zresztą obowiązku ciągłości OC nie ma z racji wieku ponad 40 lat, w wydziale go nie mają w kąkuterze ale w księgach pewnie już tak.

Coś mi swita ale mogę się mylić że jeśli jest rozłożona na raty i się nie opłaci raty to się wtedy nie odnawia dalej oczywiście mogą i będą ścigać to wtedy im zapłacisz te 15 czy ileś złotych za niezapłacona ratę . Na pewno żadne Ufg ci nie grozi.

Inna sprawa nie bardzo rozumiem jakim prawem spadkobiercy mogą być obciążeni jeśli spadek był już przyjęty, nie odbierać listów i tyle ( wiem że to przychodzi zwykłym listem ale złapac listonosza i powiedzieć że nie przyjmujesz tego listu bo ta osoba nie żyje) wszystko .

Jeszcze opcja taka piszesz że chcesz go sprzedać na części. Jak pisałem w wydziale pewnie sprawdzili ale w systemie, możesz poprosić o sprawdzenie ksiąg... Jak się znajdzie to bierzesz zaświadczenie za 17 zł i wartość twojej ramy wzrasta z 50 zł do nawet 1000 zł za ramę z papierami (i OC Wink ) problem będzie tylko jak dziadek go miał zarejestrowanego na kogoś w sensie nie zarejestrował na siebie po zakupie . No i generalnie szukaj w wydziale właściwym tam gdzie dziadek mieszka, kiedyś motorowery rejestrowano w urzędach gmin, miast ale dokumentacja poszła do odpowiednich terenowo wydziałów.

W księgach też go nie ma, udało mi się dowiedzieć tego w dwóch najbliższych wydziałach komunikacji. Być może dziadek rejestrował komara przy gminie i jak te rejestry były przenoszone do wydziału komunikacji to wtedy doszło do zaginięcia. To o czym pisałeś.
Blankiet do opłacenia OC przychodzi w jednej racie (101zł). Zrobiłem błąd, że odezwałem się do ubezpieczyciela że dziadek nie żyje i spytałem się co z tym zrobić. Teraz wiedzą że nie żyje, a mogłem napisać wypowiedzenie OC, podpisać się i problemu by nie było.
Bo żeby zmienić dane na polisie potrzebują postanowienie sądu o nabyciu spadku albo akt poświadczenia dziedziczenia, ale żeby obciążyć kogoś za nieopłaconą polise to już nic nie jest potrzebne.
Chyba pozostaje przedstawić te "znalezioną" starą umowe i liczyć że dzięki temu zmienią na moje dane i wtedy będę mógł wypowiedzieć OC.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2025 13:04:44 przez tattooist.)
12-01-2025 12:45:05
Michał Offline
Taki tam
*

Liczba postów: 326
Imię: Michał
Jeśli Komar był rzeczywiście z 75. roku, to teraz ma 50 lat i OC nie musi być opłacane (pojazd historyczny).
12-01-2025 13:13:26
Norweski Zomowiec Offline
Mechanik
*

Liczba postów: 1,825
Wydaje mi się, że zdanie od @romek
Cytat:obowiązku ciągłości OC nie ma z racji wieku ponad 40 lat pojazdu
W pewnym stopniu rozwiązuje odpowiedz na pytanie. Po prostu zignorować
12-01-2025 13:15:38
romek Offline
019 rzondzi
*

Tylko że czym innym jest rozwiązanie umowy a czymś innym po prostu nieopłacanie. W drugim wypadku ubezpieczyciel będzie pewnie próbował ściągnąć zaległa składkę ale są to śmieszne pieniądze pewnie, i nie wiem czy w tym przypadku też się nie zakończy samo.

Edit: 101 zł to jednak dużo jak za Komara. Umowa z odpowiednią data, czy spadek ma taką samą moc, jest dowodem własności pojazdu. Najlepiej załatw temat u innego agenta żeby nie było podejrzeń. Pójdź, powiedz że masz to od x lat tylko nic z tym nie robiłeś (wtedy nie było kar i dziś też nie ma jeśli ,,sprzedaż" była jak piszesz kilkanaście lat temu), że oplacales, ale nie jeździsz, i dlatego chcesz wypowiedzieć , a nie musisz mieć ciągłości z racji wieku. Na pewno przejdzie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2025 14:33:54 przez romek.)
12-01-2025 14:30:56
sbanys Offline
Nowy
*

Liczba postów: 11
Imię: Szczepan
Zakończenie OC.
Jeśli to nie tajemnica czy możesz podać co to za firma ubezpieczeniową.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2025 14:33:43 przez sbanys.)
12-01-2025 14:33:28
tattooist Offline
Nowy
*

(12-01-2025 14:30:56)romek napisał(a):  Tylko że czym innym jest rozwiązanie umowy a czymś innym po prostu nieopłacanie. W drugim wypadku ubezpieczyciel będzie pewnie próbował ściągnąć zaległa składkę ale są to śmieszne pieniądze pewnie, i nie wiem czy w tym przypadku też się nie zakończy samo.

Edit: 101 zł to jednak dużo jak za Komara. Umowa z odpowiednią data, czy spadek ma taką samą moc, jest dowodem własności pojazdu. Najlepiej załatw temat u innego agenta żeby nie było podejrzeń. Pójdź, powiedz że masz to od x lat tylko nic z tym nie robiłeś (wtedy nie było kar i dziś też nie ma jeśli ,,sprzedaż" była jak piszesz kilkanaście lat temu), że oplacales, ale nie jeździsz, i dlatego chcesz wypowiedzieć , a nie musisz mieć ciągłości z racji wieku. Na pewno przejdzie.

No właśnie takie po prostu zaprzestanie płacenia może spowodować jakieś nieoczekiwane problemy. Najpierw spróbuję z tą umową, mam nadzieję że pójdzie gładko. Jeśli nie, to wtedy pozostaje nie płacić i czekać na rozwój zdarzeń...

(12-01-2025 14:33:28)sbanys napisał(a):  Jeśli to nie tajemnica czy możesz podać co to za firma ubezpieczeniową.

Najbardziej powszechna, najstarsza, państwowa firma Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2025 00:04:40 przez tattooist.)
13-01-2025 00:00:58
gabriel0 Offline
☭Ciśniem klamoty do lasu☭
*

Liczba postów: 1,495
Imię: Tak
Pojazd: Romet 50-T-1
Ostatnio rozwiązywałem umowę z uniqa, bo tak. Przez telefon, 10 minut, załatwione. Pani ostrzegła że od dnia rozwiązania polisy(akurat dzień następny) pojazd nie posiadający ciągłości oc narażony jest na karę z UFG. A właściwie nie pojazd, a właściciel.
Od dnia następnego rozpocząłem sobie polisę w innej firmie.

Teraz dobrze zrozum. Co znaczy brak ciągłości, kto otrzyma karę, z jakiego powodu, dlaczego akurat wtedy właścicielem mógł być Jan Nowak, albo inny sasza.
Faktem jest też że pojazd 40 letni i starszy z automatu jest historycznym. Sam taki wóz mam.
Również umowy zawarte przed 2020 rokiem nie podlegają karze za brak zgłoszenia takowej w urzędzie.
U mnie taka kara obecnie to 200zł + 50zł każdy następny taki wybryk.
Pozdrawiam.

"Ten komar za pomału się porusza"
13-01-2025 17:19:10
wojakrob Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 256
Imię: Robert
1. Ciągłość OC wymagana jest dla pojazdów młodszych niż 40 lat. Zatem "rok produkcji około1975" w 2025 roku jest lekko niebezpieczne. Jaka data produkcji (pierwszej rejestracji) jest w polisie?
2. OC przedłuża się automatycznie jeżeli w terminie zapłacono ostatnią ratę lub składka jest opłacana jednorazowo
3. Jeżeli pojazd "nie istnieje w CEPIK" i nie masz żadnych dokumentów (wpis do ewidencji, Dowód rejestracyjny) to możesz z nim zrobić co chcesz, rozebrać i sprzedać bo "nie istnieje). A jeżeli chcesz go zalegalizować to z umową, którą masz z Dziadkiem idziesz w stronę żółtych tablic.
4. Jeżeli w polisie "ubezpieczającym" jest twój dziadek, i zamierzasz Komara rozebrać na części, to wystarczy list z przedłużeniem polisy odesłać do nadawcy z adnotacją "ADRESAT NIEZNANY".

Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław
14-01-2025 15:31:10
romek Offline
019 rzondzi
*

Ale każdy Komar jest już starszy niż 40 lat, bo produkcję zakończono w 1983r. UFG nalicza karę porównując z bazą CEPIK a tam głucho.
14-01-2025 15:49:34
tattooist Offline
Nowy
*

(14-01-2025 15:31:10)wojakrob napisał(a):  1. Ciągłość OC wymagana jest dla pojazdów młodszych niż 40 lat. Zatem "rok produkcji około1975" w 2025 roku jest lekko niebezpieczne. Jaka data produkcji (pierwszej rejestracji) jest w polisie?
2. OC przedłuża się automatycznie jeżeli w terminie zapłacono ostatnią ratę lub składka jest opłacana jednorazowo
3. Jeżeli pojazd "nie istnieje w CEPIK" i nie masz żadnych dokumentów (wpis do ewidencji, Dowód rejestracyjny) to możesz z nim zrobić co chcesz, rozebrać i sprzedać bo "nie istnieje). A jeżeli chcesz go zalegalizować to z umową, którą masz z Dziadkiem idziesz w stronę żółtych tablic.
4. Jeżeli w polisie "ubezpieczającym" jest twój dziadek, i zamierzasz Komara rozebrać na części, to wystarczy list z przedłużeniem polisy odesłać do nadawcy z adnotacją "ADRESAT NIEZNANY".

1. Nawet nie mam żadnego dokumentu, żeby dokładnie stwierdzić rok produkcji, ale nawet gdyby był to 83 to wychodzi na to, że ta data produkcji jest bezpieczna. Na polisie nie ma żadnej informacji co do daty produkcji.
2. Czyli co, jeśli nie opłacę OC to po prostu się nie przedłuży? Ubezpieczyciel tak bez problemu się pogodzi z tym?
3. Pojazdu nie ma w CEPIKu, ani w papierowych księgach w dwóch najbliższych wydziałach komunikacji. Nie wiem czy jest sens dzwonić do gminy i się pytać czy nie mają gdzieś w archiwum dokumentu potwierdzającego rejestracje.
4. Tak, dziadek jest ubezpieczającym. Tylko że przez kilkanaście lat listy od ubezpieczyciela były odbierane i opłacane przez jednego z członków rodziny i teraz nagle po prostu odesłać...?
17-01-2025 00:05:36
sbanys Offline
Nowy
*

Liczba postów: 11
Imię: Szczepan
Zakończenie OC.
Ja bym odesłał im ksero aktu zgonu dziadka z pismem że wlaściciel nie żyje a co za tym idzie polisa nie będzie odnawiana. A w przypadku przesylania dalszej korespondencji uznasz to za nękanie i próby wymuszenia.

17-01-2025 10:25:35
wojakrob Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 256
Imię: Robert
Zakończenie OC.
Ad.2

Tak jak napisałem, polisa przedłuża się automatycznie jeżeli zapłacono ostatnią ratę lub jeżeli jest opłacana jednorazowo.

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław
18-01-2025 21:08:20
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
Sentymentalny ogar 200
Ostatni post: NoSeLatamTrochu
Dzisiaj 00:54:32
» Odpowiedzi: 204
» Wyświetleń: 38775
Kupię starą kolażówkę
Ostatni post: NoSeLatamTrochu