Delta RMR 24
|
Autor |
Wiadomość |
kacperszkudlarek
Dobro obywatela, celem partii!
Liczba postów: 1,015
Imię: Tak
Pojazd: Inny
|
RE: Delta RMR 24
Przede wszystkim zacznijmy od tego że delta ma silnik łotewski (nie dam sobie ręki uciąć ale cały motorower jest łotewski) więc jak już to można ściągać części z łotwy. Z częściami nie jest najgorzej, nie jest to i może dostępność jak do Rometa, ale na allegro idzie dostać części bez większego problemu. Zastosowany tam zapłon jest elektroniczny, praktycznie bez obsługowy, jednym z najbardziej awaryjnych rzeczy tam jest moduł zapłonowy, ale idzie go bez problemu dostać właśnie przez allegro. I mówię to jako posiadacz Stelli z silnikiem V50m. Silnik konstrukcyjnie podobny do dezameta, moim zdaniem o wiele lepiej odpycha się jak Dezamet, a zapłon elektroniczny robi robotę. Przez okres już dwóch lat miałem tyle awarii:
-poluzowanie się koła biernego przekładni zębatej (chodzi o przeniesienie napędu z wału na skrzynię)
-Wymiana modułu zapłonowego
-wymiana linki zmiany biegów
-uszczelnianie gaźnika (kilka razy)
-wydmuchanie uszczelniacza od strony zapłonu
Dwie awarie były z mojej winy gdyż dokładnie nie zabezpieczyłem nakrętki i poluzowało się koło bierne oraz przez przypadek na wysokich obrotach zgasiłem silnik. Reszta to raczej zmęczenie materiału. Moim zdaniem jest to jakaś fajna odskocznia od 'jafek' i dezametów.
Osobiście polecam. Wiadomo zepsuć się może wszystko, ale jak jest jakiś fajny egzemplarz w spoko stanie to moim zdaniem można sie skusić.
|
|
12-09-2024 19:39:31 |
|
1 osoba postawiła piwo kacperszkudlarek za ten post:1 osoba postawiła piwo kacperszkudlarek za ten post.
jacomoto (10-14-2024)
|
MacRoial
Nowy
Liczba postów: 116
Imię: Ben
Pojazd: Romet Ogar 205
|
(12-09-2024 20:41:43)kacperszkudlarek napisał(a): Nawet najlepszy silnik jak jest zajechany po rozgrzaniu będzie słabł i nie będzie miał siły jechać. Nie miałem takiego przypadku przy tym silniku, a lubię sobie przejażdżkę w letnie gorące południe i dawała radę bez problemu, nie odczułem spadków mocy.
Przypuszczam że lepiej jeździ jak nie jednak jafffka xd
A jak jest z podjeżdżaniem pod górki często musisz redukować na 1
(13-09-2024 06:16:24)romek napisał(a): (12-09-2024 19:39:31)kacperszkudlarek napisał(a): Przede wszystkim zacznijmy od tego że delta ma silnik łotewski (nie dam sobie ręki uciąć ale cały motorower jest łotewski) więc jak już to można ściągać części z łotwy. Z częściami nie jest najgorzej, nie jest to i może dostępność jak do Rometa, ale na allegro idzie dostać części bez większego problemu. Zastosowany tam zapłon jest elektroniczny, praktycznie bez obsługowy, jednym z najbardziej awaryjnych rzeczy tam jest moduł zapłonowy, ale idzie go bez problemu dostać właśnie przez allegro. I mówię to jako posiadacz Stelli z silnikiem V50m. Silnik konstrukcyjnie podobny do dezameta, moim zdaniem o wiele lepiej odpycha się jak Dezamet, a zapłon elektroniczny robi robotę. Przez okres już dwóch lat miałem tyle awarii:
-poluzowanie się koła biernego przekładni zębatej (chodzi o przeniesienie napędu z wału na skrzynię)
-Wymiana modułu zapłonowego
-wymiana linki zmiany biegów
-uszczelnianie gaźnika (kilka razy)
-wydmuchanie uszczelniacza od strony zapłonu
Dwie awarie były z mojej winy gdyż dokładnie nie zabezpieczyłem nakrętki i poluzowało się koło bierne oraz przez przypadek na wysokich obrotach zgasiłem silnik. Reszta to raczej zmęczenie materiału. Moim zdaniem jest to jakaś fajna odskocznia od 'jafek' i dezametów.
Osobiście polecam. Wiadomo zepsuć się może wszystko, ale jak jest jakiś fajny egzemplarz w spoko stanie to moim zdaniem można sie skusić.
Motorower jest ukraiński (Lwowskij Motocyklowyj Zawod czy jakiś tak). Części ja za dużo na allegro nie widzę prócz tylnych lamp i gaźników które się nie nadają do niczego
Ewentualnie można zawsze kombinować i robić przeszczepy od Rometa Karpaty z tego co wiem części takie jak tłoki i korbowody są dostępne gorzej ze skrzynią biegów i zapłonem
Sprzęty:
Romet Ogar 205 - 200 metrów pchania 5, metrów jazdy. (Rocznik 1986)
Jawa Mustang 50 (Rocznik 1980)
Delta RMR 24 (Rocznik 19--)
Ardie VF 125 (Rocznik 1941)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2024 09:20:09 przez MacRoial.)
|
|
13-09-2024 09:18:09 |
|
|
kacperszkudlarek
Dobro obywatela, celem partii!
Liczba postów: 1,015
Imię: Tak
Pojazd: Inny
|
|
13-09-2024 19:30:40 |
|
|
MacRoial
Nowy
Liczba postów: 116
Imię: Ben
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Sprzęty:
Romet Ogar 205 - 200 metrów pchania 5, metrów jazdy. (Rocznik 1986)
Jawa Mustang 50 (Rocznik 1980)
Delta RMR 24 (Rocznik 19--)
Ardie VF 125 (Rocznik 1941)
|
|
13-09-2024 22:26:20 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|