Delta RMR 24
|
Autor |
Wiadomość |
kacperszkudlarek
Dobro obywatela, celem partii!
Liczba postów: 1,015
Imię: Tak
Pojazd: Inny
|
RE: Delta RMR 24
Przede wszystkim zacznijmy od tego że delta ma silnik łotewski (nie dam sobie ręki uciąć ale cały motorower jest łotewski) więc jak już to można ściągać części z łotwy. Z częściami nie jest najgorzej, nie jest to i może dostępność jak do Rometa, ale na allegro idzie dostać części bez większego problemu. Zastosowany tam zapłon jest elektroniczny, praktycznie bez obsługowy, jednym z najbardziej awaryjnych rzeczy tam jest moduł zapłonowy, ale idzie go bez problemu dostać właśnie przez allegro. I mówię to jako posiadacz Stelli z silnikiem V50m. Silnik konstrukcyjnie podobny do dezameta, moim zdaniem o wiele lepiej odpycha się jak Dezamet, a zapłon elektroniczny robi robotę. Przez okres już dwóch lat miałem tyle awarii:
-poluzowanie się koła biernego przekładni zębatej (chodzi o przeniesienie napędu z wału na skrzynię)
-Wymiana modułu zapłonowego
-wymiana linki zmiany biegów
-uszczelnianie gaźnika (kilka razy)
-wydmuchanie uszczelniacza od strony zapłonu
Dwie awarie były z mojej winy gdyż dokładnie nie zabezpieczyłem nakrętki i poluzowało się koło bierne oraz przez przypadek na wysokich obrotach zgasiłem silnik. Reszta to raczej zmęczenie materiału. Moim zdaniem jest to jakaś fajna odskocznia od 'jafek' i dezametów.
Osobiście polecam. Wiadomo zepsuć się może wszystko, ale jak jest jakiś fajny egzemplarz w spoko stanie to moim zdaniem można sie skusić.
|
|
12-09-2024 19:39:31 |
|
1 osoba postawiła piwo kacperszkudlarek za ten post:1 osoba postawiła piwo kacperszkudlarek za ten post.
jacomoto (10-14-2024)
|
MacRoial
Uczeń
Liczba postów: 129
Imię: Ben
Pojazd: Romet Ogar 205
|
(12-09-2024 20:41:43)kacperszkudlarek napisał(a): Nawet najlepszy silnik jak jest zajechany po rozgrzaniu będzie słabł i nie będzie miał siły jechać. Nie miałem takiego przypadku przy tym silniku, a lubię sobie przejażdżkę w letnie gorące południe i dawała radę bez problemu, nie odczułem spadków mocy.
Przypuszczam że lepiej jeździ jak nie jednak jafffka xd
A jak jest z podjeżdżaniem pod górki często musisz redukować na 1
(13-09-2024 06:16:24)romek napisał(a): (12-09-2024 19:39:31)kacperszkudlarek napisał(a): Przede wszystkim zacznijmy od tego że delta ma silnik łotewski (nie dam sobie ręki uciąć ale cały motorower jest łotewski) więc jak już to można ściągać części z łotwy. Z częściami nie jest najgorzej, nie jest to i może dostępność jak do Rometa, ale na allegro idzie dostać części bez większego problemu. Zastosowany tam zapłon jest elektroniczny, praktycznie bez obsługowy, jednym z najbardziej awaryjnych rzeczy tam jest moduł zapłonowy, ale idzie go bez problemu dostać właśnie przez allegro. I mówię to jako posiadacz Stelli z silnikiem V50m. Silnik konstrukcyjnie podobny do dezameta, moim zdaniem o wiele lepiej odpycha się jak Dezamet, a zapłon elektroniczny robi robotę. Przez okres już dwóch lat miałem tyle awarii:
-poluzowanie się koła biernego przekładni zębatej (chodzi o przeniesienie napędu z wału na skrzynię)
-Wymiana modułu zapłonowego
-wymiana linki zmiany biegów
-uszczelnianie gaźnika (kilka razy)
-wydmuchanie uszczelniacza od strony zapłonu
Dwie awarie były z mojej winy gdyż dokładnie nie zabezpieczyłem nakrętki i poluzowało się koło bierne oraz przez przypadek na wysokich obrotach zgasiłem silnik. Reszta to raczej zmęczenie materiału. Moim zdaniem jest to jakaś fajna odskocznia od 'jafek' i dezametów.
Osobiście polecam. Wiadomo zepsuć się może wszystko, ale jak jest jakiś fajny egzemplarz w spoko stanie to moim zdaniem można sie skusić.
Motorower jest ukraiński (Lwowskij Motocyklowyj Zawod czy jakiś tak). Części ja za dużo na allegro nie widzę prócz tylnych lamp i gaźników które się nie nadają do niczego
Ewentualnie można zawsze kombinować i robić przeszczepy od Rometa Karpaty z tego co wiem części takie jak tłoki i korbowody są dostępne gorzej ze skrzynią biegów i zapłonem
Sprzęty:
Romet Ogar 205 - 200 metrów pchania 5, metrów jazdy. (Rocznik 1986)
Jawa 50 23p - 23 problemy (Rocznik 1980)
Delta RMR 24 (Rocznik 1990)
Ardie VF 125 (Rocznik 1941)
Jawa Barbetta 207 (Rocznik 1981)
Romet Komar 2350 (Rocznik nieznany)
Romet Kadet 780 (Rocznik 1984)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2024 09:20:09 przez MacRoial.)
|
|
13-09-2024 09:18:09 |
|
|
kacperszkudlarek
Dobro obywatela, celem partii!
Liczba postów: 1,015
Imię: Tak
Pojazd: Inny
|
|
13-09-2024 19:30:40 |
|
|
MacRoial
Uczeń
Liczba postów: 129
Imię: Ben
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Sprzęty:
Romet Ogar 205 - 200 metrów pchania 5, metrów jazdy. (Rocznik 1986)
Jawa 50 23p - 23 problemy (Rocznik 1980)
Delta RMR 24 (Rocznik 1990)
Ardie VF 125 (Rocznik 1941)
Jawa Barbetta 207 (Rocznik 1981)
Romet Komar 2350 (Rocznik nieznany)
Romet Kadet 780 (Rocznik 1984)
|
|
13-09-2024 22:26:20 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|