Cześć, na forum jestem nowy, co widać, słychać i czuć...
Otóż od niedawna mam wspaniałą Alkę, trochę już na niej jeżdżę, ale
1. Odrestaurowałem przedni widelec, koło, stery, kierownicę i nawet klamki: wszystko cacy.
2. Tyle o ile upgradowałem przednią - niklowaną obręcz, dopolerowałem i dałem jej nowe szprychy i piastę.
3. Suport, korba i pedały: walczę jeszcze z luzami, choć korba i suport są już na kwadrat. Będzie ok.
Ale na dzień dzisiejszy mam dylemat:
Co zrobić z tylnym kołem?
Nawet nie próbuję odkręcać archaicznego wolnobiegu na 2 wypusty (nie mam doń klucza i nie chcę mieć)....
Ma ktoś jakiś patent jak go zniszczyć, czyli usunąć bez zniszczenia piasty?
Próbowałem rozebrać sam wolnobieg - bez rezultatu.
Czyli co? szlifierka kątowa = flex?
Ale jak to robić?
W serwisach (wprawdzie przez telefon) niespecjalnie mieli odpowiedni klucz. Poradziłem sobie tak:
rozkręciłem wolnobieg - za pomocą młotka i punktaka (uwaga lewy gwint),
to, co pozostało na piaście udało mi sie, o dziwo bez większego problemu odkręcić za pomocą dużej żabki (klucz dla hydraulików).
P.S. Do moderatorów:
mógłby ktoś uporządkować mojego posta u góry?
Po edycji wygląda jak psu z gardła a ja możliwość edycji miałem tylko przez 15 minut.
Dzięki.
Romety: Flaming 78, Reksio 78, Wigry4 82, Alka 86, Zenit Special 88, Gil 91, Muza 91
Jakby coś:
w/w wolnobieg udało mi się nie tylko odkręcić....
Jako maniak Rometa zwyczajnie go odrestaurowałem (umyłem, przesmarowałem, dodałem kulki i skręciłem).
Na dzień dzisiejszy jest to fajny (chyba) wolnobieg, 14 - 22 (4biegi) z epoki.
Polecam zainteresowanym.
Ja nie jestem zainteresowany, bo wolę rozwiązania współczesne.
Polecam za koszty dla konesera.
Romety: Flaming 78, Reksio 78, Wigry4 82, Alka 86, Zenit Special 88, Gil 91, Muza 91
I co w zamian za ten archaik wolnobieg jest nakręcone ? Jakie jest rozwiązanie współczesne ? Projekty widzę robione po swojemu na bazie Rometów Tylko użyte komponenty to już co innego. Pozdrowerek
Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.