Przerzutki/wolnobieg w Alce z 86' roku - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Rowery - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=209) +--- Wątek: Przerzutki/wolnobieg w Alce z 86' roku (/showthread.php?tid=52618) |
Przerzutki/wolnobieg w Alce z 86' roku - JackTheVip - 19-09-2021 08:11:45 Cześć, na forum jestem nowy, co widać, słychać i czuć... Otóż od niedawna mam wspaniałą Alkę, trochę już na niej jeżdżę, ale 1. Odrestaurowałem przedni widelec, koło, stery, kierownicę i nawet klamki: wszystko cacy. 2. Tyle o ile upgradowałem przednią - niklowaną obręcz, dopolerowałem i dałem jej nowe szprychy i piastę. 3. Suport, korba i pedały: walczę jeszcze z luzami, choć korba i suport są już na kwadrat. Będzie ok. Ale na dzień dzisiejszy mam dylemat: Co zrobić z tylnym kołem? Nawet nie próbuję odkręcać archaicznego wolnobiegu na 2 wypusty (nie mam doń klucza i nie chcę mieć).... Ma ktoś jakiś patent jak go zniszczyć, czyli usunąć bez zniszczenia piasty? Próbowałem rozebrać sam wolnobieg - bez rezultatu. Czyli co? szlifierka kątowa = flex? Ale jak to robić? RE: Przerzutki/wolnobieg w Alce z 86' roku - Dawdzio - 19-09-2021 20:04:02 Idź do serwisu rowerowego, odkręcą Ci za jakąś symboliczną kwotę. RE: Przerzutki/wolnobieg w Alce z 86' roku - JackTheVip - 02-10-2021 21:11:37 W serwisach (wprawdzie przez telefon) niespecjalnie mieli odpowiedni klucz. Poradziłem sobie tak: rozkręciłem wolnobieg - za pomocą młotka i punktaka (uwaga lewy gwint), to, co pozostało na piaście udało mi sie, o dziwo bez większego problemu odkręcić za pomocą dużej żabki (klucz dla hydraulików). P.S. Do moderatorów: mógłby ktoś uporządkować mojego posta u góry? Po edycji wygląda jak psu z gardła a ja możliwość edycji miałem tylko przez 15 minut. Dzięki. RE: Przerzutki/wolnobieg w Alce z 86' roku - JackTheVip - 20-10-2021 02:33:43 Jakby coś: w/w wolnobieg udało mi się nie tylko odkręcić.... Jako maniak Rometa zwyczajnie go odrestaurowałem (umyłem, przesmarowałem, dodałem kulki i skręciłem). Na dzień dzisiejszy jest to fajny (chyba) wolnobieg, 14 - 22 (4biegi) z epoki. Polecam zainteresowanym. Ja nie jestem zainteresowany, bo wolę rozwiązania współczesne. Polecam za koszty dla konesera. RE: Przerzutki/wolnobieg w Alce z 86' roku - Wojtasik - 30-10-2021 14:15:04 I co w zamian za ten archaik wolnobieg jest nakręcone ? Jakie jest rozwiązanie współczesne ? Projekty widzę robione po swojemu na bazie Rometów Tylko użyte komponenty to już co innego. Pozdrowerek RE: Przerzutki/wolnobieg w Alce z 86' roku - JackTheVip - 01-11-2021 00:27:06 Nowoczesny wolnobieg od Shimano. Pasuje na starą piastę. |