Odrestaurator
Majster
Liczba postów: 3,256
Imię: Szymon
Pojazd: Inny
|
RE: Tuning
Jeśli chodzi o cylinder z Simsona to wiem że się da ale to dużo kombinowania, nieopłacalne w stosunku do przyrostu mocy, zębatka to nie wiem bo dawno nie grzebałem w tym, ale jest to chyba 13z, przynajmniej takie największe znalazłem.
Polskie silniki niestety nie są najlepszym materiałem do tuningu... najlepszym wyjściem jest chyba założenie cylindra 60/4 i to tyle żeby nie przesadzać... ewentualnie lepszy gaźnik, zapłon, może wydech, ale pamiętaj że takie modyfikacje zmniejszają trwałość silnika która i tak jest mała, nie wiem czy warto dla tych 10kmh więcej. Przy obecnych cenach, w dodatku po doliczeniu kosztów tuningu, to jak ten ogar ma papiery, to za jego cenę kupisz starą japonię zarejestrowaną na motorower która leci 100kmh lekko.
Mój Simson
YT: POLMOZBYT
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2021 01:28:48 przez Odrestaurator.)
|
|
27-04-2021 01:28:24 |
|
1 osoba postawiła piwo Odrestaurator za ten post:1 osoba postawiła piwo Odrestaurator za ten post.
Pocieszny71 (04-27-2021)
|
tomek_m05@wp.pl
Mechatronik
Liczba postów: 22
Imię: Tomasz
Pojazd: Romet Ogar 205
|
(27-04-2021 01:28:24)Odrestaurator napisał(a): Jeśli chodzi o cylinder z Simsona to wiem że się da ale to dużo kombinowania, nieopłacalne w stosunku do przyrostu mocy, zębatka to nie wiem bo dawno nie grzebałem w tym, ale jest to chyba 13z, przynajmniej takie największe znalazłem.
Polskie silniki niestety nie są najlepszym materiałem do tuningu... najlepszym wyjściem jest chyba założenie cylindra 60/4 i to tyle żeby nie przesadzać... ewentualnie lepszy gaźnik, zapłon, może wydech, ale pamiętaj że takie modyfikacje zmniejszają trwałość silnika która i tak jest mała, nie wiem czy warto dla tych 10kmh więcej. Przy obecnych cenach, w dodatku po doliczeniu kosztów tuningu, to jak ten ogar ma papiery, to za jego cenę kupisz starą japonię zarejestrowaną na motorower która leci 100kmh lekko.
No dobra... Mimo wszystko dzięki za odpowiedź
|
|
27-04-2021 10:05:28 |
|
|
tomek_m05@wp.pl
Mechatronik
Liczba postów: 22
Imię: Tomasz
Pojazd: Romet Ogar 205
|
(27-04-2021 01:28:24)Odrestaurator napisał(a): Jeśli chodzi o cylinder z Simsona to wiem że się da ale to dużo kombinowania, nieopłacalne w stosunku do przyrostu mocy, zębatka to nie wiem bo dawno nie grzebałem w tym, ale jest to chyba 13z, przynajmniej takie największe znalazłem.
I mam jeszcze jedno pytanie czy do Ogara 205 pasuje silnik Dezamet 019 po dorobieniu dodatkowego mocowania? Jeśli tak to jakie byłyby wtedy osiągi?
|
|
27-04-2021 11:38:35 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|