Ogar 200 by TheKocur :D
|
Autor |
Wiadomość |
TheKocur
Mechanik
Liczba postów: 386
Imię: Łukasz
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Ogar 200 by TheKocur :D
Jeśli chodzi o zawieszenie to bez porównania do oryginału Sprawa montażu koła ogara w lagach charta wygląda tak: oska jest od charta, jeśli mamy piastę z wiankami dajemy łożyska 32x12x10 i dystans między nie, wbijamy jedno łożysko i suwmiarkę wkładamy w piastę tak aby oparła się o łożysko i mierzymy do miejsca w którym po wbiciu opiera się drugie łożysko. Do zmierzonego wymiaru można dodać z 1mm tak aby podczas skręcania nie zacislo nam łożysk. Szczekotrzymacz musimy rozwiercić na 12mm. Oczywiście między koło a lagi też trzeba zmierzyc i dorobić tulejki lub jak kto woli, można też użyć milion podkładek Sama blokada bębna spełnia swoją funkcję, choć następnym razem zrobiłbym ja grubszą, gdyż ta się lekko wygięła. Miskę na sztyce charta dajemy z lag ogara, dobrze jest sprawdźic czy dolna miska z główki ramy ogara wchodzi luźno do samego dołu sztycy charta, w przeciwnym razie może się blokować kierowca, tak jak to było w moim przypadku kulki lub wianek normalnie jest z ogara, na górze jest lekki problem, bo kulki z ogara nie siedzą dobrze z miską charta, a ta od ogara ma lekko inny gwint i nie pasuje na sztyce charta. Myślę że sprawę załatwiłby mniejsze kulki. Po założeniu tulejek między sprężyny w lagach, odbijają one do końca, nie tak jak wcześniej, laczek mam z tyłu 17-2.75 (poprzednio było koło 16 i opona 3.00) który miał mniejsza średnicę od tamtego chyba ok 3cm. Lagi od charta oczywiście nie obniżałem, teraz ogar prezentuje się tak https://imgur.com/9Eo35VL myślę że sylwetka jest poptawna
A i Quake96 na tym laczku i spawaku vmax 63km/h i w miarę ciekawe przyśpieszenie niedługo mam nadzieje wpada inny cylinder i prawdopodobnie inny spawak
Świeca BOSCH, Ogara pchosz
|
|
03-07-2020 12:40:44 |
|
1 osoba postawiła piwo TheKocur za ten post:1 osoba postawiła piwo TheKocur za ten post.
Jorginsson (07-07-2020)
|
TheKocur
Mechanik
|
|
|
03-07-2020 23:30:56 |
|
|
TheKocur
Mechanik
|
(07-07-2020 22:51:46)Jorginsson napisał(a): Nie wiem, ja tam co i rusz widuje kompletne zawieszenia, same półki też i to w znośnych pieniądzach. Co do sprężyn to oryginalnych do Charta raczej nie dostaniesz - powinna być "krótka" i "długa" - ja osobiście jeszcze nie trafiłem na komplet. Jeśli Twoje są tej samej długości, to ktoś już prawdopodobnie próbował nieudolnie obniżyć zawieszenie, a zamiast tego efekt jest taki jak mówisz - jest patent na obniżenie tego zawieszenia, ale skracamy wtedy skok.
A oryginalnie między tymi sprężynami była też przedkładka, ale z tworzywa.
No i BTW mimo, że wysoko, to faktycznie sylwetka w miarę prosta
Lagi składane były według schematu i faktycznie jedna sprężyną była dłuższa od drugiej i między nimi była przekładka, co nie zmienia faktu że i tak nie odbijały do końca
|
|
08-07-2020 01:14:39 |
|
|
TheKocur
Mechanik
|