PF 126p FL 1993 by JGNZM
|
Autor |
Wiadomość |
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
|
08-03-2020 01:03:00 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
RE: PF 126p FL 1993 by JGNZM
Cześć wszystkim, no to mamy koniec marca i Fiat w końcu u lakiernika
Prace u niego już postąpiły, aktualnie jest szpachlowany. Myślę, że za jakieś dwa tygodnie będzie gotowy do odbioru.
W zeszła środę wyjechał do piaskowania. Nie miałem sam odpowiedniego transportu ale udało się załatwić od tej samej ekipy od piaskowania, bo to też lekkie znajomości. Tak samo oni zawieźli mi Fiata do lakiernika i odbiorą go stamtąd.
Tak wyglądał transport tego małego śmiesznego autka.
I tak wyglądał tuż przed wyjazdem do lakiernika - największa rdza i ogólnie mówiąc syf został wypiaskowany.
Ogólnie to już całość wczoraj wyglądała lepiej ale zdjęcie dostałem do kolegi-lakiernika w poniedziałek. Jeśli będą jakieś większe postępy w pracach to pewnie prześle jeszcze więcej zdjęć. Ogólnie byłem oglądać w trakcie prac we wtorek i wyglądał już całkiem fajnie. Niestety taka ilość szpachli spowodowana jest tym, że:
a) pas przedni wycinany z innego samochodu jest prawdopodobnie jakimś zamiennikiem i był cały pofalowany z przodu
b) prawy przedni błotnik z przodu pamiętał czasy jakiejś stłuczki i tyle co dałem radę to go wyprostowałem (aby dobrze zespawać pas) ale resztę trzeba wyszpachlować
c) wszystkie widoczne łączenia nowych blach zespawanych ze starymi też trzeba szpachlować
d) na dachu też jest trochę fali ale lakiernik, mówił że z tym nie jest tak źle, bo widywał dużo gorsze (uczył się w latach 80-90 na tych samochodach)
Ogólnie po jakiejś tam pracy przy nim stwierdził, że tragedii nie ma, jak na moją pierwszą blacharską robotę to jest całkiem dobrze, jedynie do drzwi mogłem się przyłożyć (nie powiem, bo trochę mi uciekły). Ale przynajmniej teraz sam wiem gdzie zrobiłem błędy i jak robić pod lakiernika, bo tej wiedzy też nie miałem.
Ja w międzyczasie przygotowuję detale typu rozebranie i pomalowanie zbiornika paliwa i innych mniejszych rzeczy.
Romet Charteł bogiem mym
Romet Traper nałogiem mym
CZ 3 5 0 zapiernicza tuż pod Z E R O
W sensie zamyka licznik
|
|
25-03-2020 20:08:47 |
|
1 osoba postawiła piwo JGNZM za ten post:1 osoba postawiła piwo JGNZM za ten post.
Bartek (03-26-2020)
|
JGNZM
Chartełowiec
|
RE: PF 126p FL 1993 by JGNZM
Wracam po prawie miesiącu przerwy, żeby trochę ruszyć temat
Oczywiście dzieje się, nie na moich oczach więc nie wstawiam zbyt dużo i często ale Fiat jest już w podkładzie. Do początku maja lakiernik ma zamiar się wyrobić. Wątpię, żeby do końca tego tygodnia, bo musi jeszcze położyć masy uszczelniające i baranka ale jest już bliżej niż dalej. Moje niedociągnięcia udało się ładnie zamaskować i teraz już chyba wszystko pięknie pasuje
Zresztą, co ja będę gadał
I tu już w podkładzie, od razu jakoś tak lepiej wygląda.
Ja mam już większość rzeczy zrobionych ale coś tam jeszcze się znajdzie. Dzisiaj na przykład wyczyściłem resztę dywaników i fotele.
I jedna z ostatnich rzeczy, które zrobiłem to było wypiaskowanie, polutowanie i pomalowanie zbiornika paliwa.
Znając życie przy składaniu zostanie mi jeszcze trochę pracy no i jak to zawsze - czegoś będzie brakować albo będę się pół godziny zastanawiał "a jak to było?". Mimo tego, że robię zdjęcia to jednak nie wszystko jestem w stanie sfotografować. Ale to chyba każdy tak ma
Mam nadzieję, że już w przyszłym tygodniu uda mi się wrócić z porcją nowych zdjęć
Romet Charteł bogiem mym
Romet Traper nałogiem mym
CZ 3 5 0 zapiernicza tuż pod Z E R O
W sensie zamyka licznik
|
|
22-04-2020 22:48:10 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec