KOMPRESOR - ale jaki
|
Autor |
Wiadomość |
Marwerick
Mechanik
Liczba postów: 1,866
Imię: Zbigniew
Pojazd: Inny
|
|
02-02-2020 19:03:32 |
|
|
bkrukl
Technik
Liczba postów: 831
Imię: Bogdan
|
RE: KOMPRESOR - ale jaki
Komar 2352
Motorynka m3
Romet Polo
Daelim Daystar VL
Kawasaki vn800 vulcan custom
|
|
04-02-2020 01:03:14 |
|
|
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
|
Jak 50 l to po co kombinować. Są w Castoramie po 399 zł.
Gwarancja 2 lata. Po 1,5 roku oddajesz do serwisu i Ci wymienią na nowy, z kolejną gwarancją 2 lat
A tak poważnie, ten z Castoramy mam od początku - coś ok 4 lat. Jest naprawdę ok, ale do prac podręcznych; przedmuchiwanie, ropowanie, czyszczenie. Do malowania owszem, ale płotu, ew impregnowania elementów drewnianych. Przy pracach lakierniczych??? ew do podkładu epoksydowego i akrylowego.
Z narzędziami raczej lipa, nawet z kluczem do kół ciągle się włącza, o piaskarce zapomnij.
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
04-02-2020 16:29:31 |
|
|
bkrukl
Technik
|
Komar 2352
Motorynka m3
Romet Polo
Daelim Daystar VL
Kawasaki vn800 vulcan custom
|
|
04-02-2020 18:26:04 |
|
|
bkrukl
Technik
|
|
08-02-2020 01:12:09 |
|
1 osoba postawiła piwo bkrukl za ten post:1 osoba postawiła piwo bkrukl za ten post.
joozek (02-08-2020)
|
DMR
RY13
Liczba postów: 87
Imię: Dawid
Pojazd: Romet Ogar 205
|
A ja kupiłem sobie kilka tygodni temu taki zestawik:
Ten bęben jest zarąbisty bo mam tam w zwijaku 20m węża wiec wszędzie w garażu i przed nim sobie wjadę bez konieczności ruszania kompresora.
Kompresor wziąłem celowo pionowy, aby zajął mniej miejsca (mam idealny kont na niego), jak działa zobaczymy osiągi ma fajne:
https://www.castorama.pl/sprezarka-airpr...gIPl_D_BwE
Na razie przy drobnych rzeczach jak psikanie pompowanie jest ok, zobaczymy z czasem jak będę oczekiwał czegoś więcej - dam wam znać.
|
|
18-01-2021 11:11:06 |
|
|
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
|
Po prawie 1,5 roku użytkowania kompresora KRAFT&DELE, ten który kupiłem, pora na podsumowanie. 8 bar, 360 l/min 200 l, silnik 2,2 kW (4KM) to jednak za mało nawet do amatorskich prac ze szkełkowaniem. Owszem, da się zrobić i to porządnie, ale czas, okres jest zdecydowanie za długi. Z wyżej wymienionych parametrów jedynie butla 200 l i ciśnienie 8 bar w zupełności wystarczą. Silnik 3 faz 2,2 kW mimo połączenia w trójkąt pracuje non stop, zęby go nie przegrzać należy robić przerwy min 4 min. Winna jest temu instalacja powietrzna, rury 0,5 cala. Owszem mają radiatory, ale prześwit jest za mały.
Sama pompa 2 x 60 mm nie jest zła, działała do końca. Należy kontrolować poziom oleju i wymieniać go częściej niż zaleca producent. To jednak za mało - wydajność na poziomie 360 l/min do takich prac, to za mało.
Uwaga, należy koniecznie zastosować reduktor, odwadniacz na wężu powietrza.
Koniec końcem, ja mój sprzęt .... SPRZEDAŁEM
Zostawiłem sobie samą butlę i kupiłem zestaw; silnik + pompa + osprzęt.
Teraz wybór był bardziej sprecyzowany, wiedziałem co chcę, a o firmie zdecydowała rozmowa ze znajomym lakiernikiem.
KUPIŁEM odpowiedni zestaw BARAKUDA SILVER V2090 z silnikiem 4kW (5,5KM), 3-faz. Wydajność rzeczywista 900 l/min, 9 bar. Przekroje węży 1 cal.
Zestaw kupiłem na szynie montażowej, który bez problemu, z małymi przeróbkami zastosowałem do swojego zbiornika 200 l - dedykowany do takiego zestawu.
Efekt prac - woow
Z rzeczy które zostały do wymiany to, nowy, większy odwadniacz i gumowa mata pod zbiornik. Mam obiecany kawał z taśmociągu, bo jednak koła czasem się przydają
Skoro się już pochwaliłem sprzętem, to przy okazji kilka zdjęć z mojego nowego warsztatu.
To tzw blaszany domek ogrodowy 12 m2. Kupiłem nowy, poskładałem i dostosowałem do prac. Zresztą wszystko widać. Ściany OSB, podłoga na stelażu podsypce i OSB. Instalacja 3-faz w rurach PVC, oświetlenie LED i grawitacyjny kanał wentylacyjny.
aha, na ocieplenie dachu już też mam pomysł ale to latem.
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
16-04-2021 13:31:01 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|