(12-12-2019 20:54:20)seler1500 napisał(a): Zawsze możesz sprawdzić zbiornik sprężonym powietrzem, 1 atm w zupełności wystarczy do sprawdzenia nieszczelności, nawet mniej
To już 0,6-0,8 by pokazało ale musi być czuły manometr
Nie wiem, będziemy badać, jestem dobrej myśli
Kedra jest na pewno od TJ/TS, ale wziąłem ją tylko żeby zobaczyć jak to było w oryginale, a i tak nie będę tego wzoru stosował. Musiała być długo na słoneczku bo aż się szara zrobiła.
Hm, nie pomyślałem o tym jestem przyzwyczajony do nabijania właśnie do ok. 1atm na zamkniętym rurociągu i wtedy obserwuję wskazówkę. W miejscu, gdzie występuje podejrzenie przecieku używam albo testera, albo - co jest najskuteczniejszą metodą - robię pianę z ludwika, a bombelki mi pokażą rozszczelnienie. Oczywiście tak się postępuje przy próbie instalacji gazowej, instalacje wodne to już zupełnie inna historia, nabija się wodą (eureka) i to do około 10atm, a z czasem to różnie - ma "nie zejść" od minimum pół h do doby.
Nie mniej nie wpadłem na to, że można zbiornik potraktować jak dętkę
Siema w wątku mym!
Ostatnio interesuje się trochę fotografią i szukając informacji o przysłonach, ekspozycji i innych tego typu pierdołach, mignął mi parę razy przed oczami nagłówek typu: Algorytm [jakiejś tam firmy] pokoloruje twoje zdjęcie!
lub Stare, zniszczone fotografie? Mamy algorytm, który super świetnie to naprawi i w ogóle będzie sztos!!!
A żeby nie być gołosłownym, że wiem lepiej i wymądrzam się, że się nie da, to przetestowałem kilka takich (no bo od linku do linku i tak dalej...)...
Myślę w duchu - mam nadzieję - że się myliłem, że jednak skoro latamy w kosmos itp. to jednak potrafimy cuda ze starą fotografią, aleeee...
Nie, cudów na tym polu nie ma co się spodziewać, ponieważ wciąż - jak wcześniej pisałem - algorytm owszem, pokoloruje i odtworzy Wam starą, uszkodzoną fotografię. Będzie też wiedział, że twarz człowieka jest mniej więcej tego koloru, a mundur tego. Niemniej w dalszym ciągu algorytm nie przypomni sobie, jakiego koloru był Kadet, Komar, czy TS-1, bo nie pamięta - nie wie tego.
Przetestowałem kilka (więcej niż 5) takich programów/skryptów i większość nie dawała żadnych wyników. Owszem, postacie, ich ubrania, nawet sceneria, nabierały barw, ale Romet pozostawał tajemniczo-monochromatyczny...
Ale przetwarzałem tak i przetwarzałem, dostępne Nam fotografie z tego okresu (skupiłem się na TS-1) i w końcu "wypluło" mi dwa wyniki, o tyle różne, że w ogóle to piszę i chcę się tym z Wami podzielić.
Na pierwszy rzut, to co oczywiste, to, co podpowiadał joozek, co mi się też nasuwało:
W sumie cholera wie, ale "błękitek" najbardziej tu pasuje. Ale zobaczcie to:
Migoce Wam czerwień? Tak "wypluł" algorytm. Czyli podsumowując - cholera wie...
Mówcie, piszcie znaczy, Błękitek, czy Czerwonix, a może jeszcze co inne
10-01-2020 01:36:23
2 użytkowników postawiło piwo Jorginsson za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Jorginsson za ten post. Szatek (01-10-2020), trzcinka (01-23-2020)
Też mi się tak wydaje. To pierwsze zdjęcie pierwsze mi się skojarzyło z pomarańczowo-czerwonym kolorem.
Nie wiem jak wy, ale ja tam niebieskiego nie widzę
10-01-2020 20:59:14
1 osoba postawiła piwo Szabla za ten post:1 osoba postawiła piwo Szabla za ten post. Szatek (01-10-2020)
Cześć, tym razem mam parę pytań. Czy te opony, teoretycznie nowe prl, da radę uratować? Na tyle, aby przywrócić im blask i założyć na motór? na pewno byłyby fajnym smaczkiem, ale czy da się na nich jeszcze przejechać, czy 300PLN za wydmuszkę? Jakieś środki, preparaty?
Drugie pytanie. Jaki powinien być klosz tylnej lampy, odpowiedni do mojego niby prototypu? Na co zwrócić uwagę?
No i na koniec najnowszy zakup, czyli licznik:
Czekam na porady!
23-01-2020 18:23:26
1 osoba postawiła piwo Jorginsson za ten post:1 osoba postawiła piwo Jorginsson za ten post. Szatek (01-23-2020)
Drogo, ale dlatego jeszcze ma na sprzedaż
Jeśli bzyk ma stać to się nadadzą, preparat zastosuj ten https://allegro.pl/oferta/tyre-shine-pia...7055737208
Robię finalnie tym środkiem od kilku lat (zdjęcia opon w Roberta TJ.
Oczywiście wcześniej umyj w ciepłej wodzie pastą BHP z dosypką ścierną
Z brudem też sobie radzi mieszanka benzyny z ropą. Do mycia używaj rękawice gumowe i szczoteczkę szorstką.
Co do opon, fajnie też wyglądają Heidenaum - dostaniesz nowe.
Klosz lampy standard Romet-owski, np z Ogara, Kadeta itp
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
23-01-2020 18:52:21
1 osoba postawiła piwo joozek za ten post:1 osoba postawiła piwo joozek za ten post. Jorginsson (01-23-2020)
Jeśli motorower ma jeździć, to nie ma mowy o tak wiekowych oponach, guma już dawno straciła swoje właściwości. Tak jak mówi joozek, lepiej nowe np. Heidenau.
26-01-2020 21:47:42
2 użytkowników postawiło piwo ananas za ten post:2 użytkowników postawiło piwo ananas za ten post. Jadek125p (03-21-2020), Norweski Zomowiec (01-27-2020)
Hej, dawno się tu nic nie działo, bo i zespół, i mieszkanie, a teraz jeszcze epidemia, ale to nie znaczy, że temat umarł, o nie. Wręcz przeciwnie. Jest bardzo pozytywna wiadomość.
W sumie przypadkiem, bo śledząc FB i różne grupy, konwersując z ludźmi, dowiedziałem się, że jest w końcu ktoś, kto dorabia kolanka na wzór oryginału do TS'a, i to nie byle kto... Jak tylko stanę się szczęśliwym posiadaczem to dodam zdjęcia, niemniej już cieszę się jak dziecko, bo oba projekty ruszą
Pozdro!
21-03-2020 13:50:03
1 osoba postawiła piwo Jorginsson za ten post:1 osoba postawiła piwo Jorginsson za ten post. Szatek (03-21-2020)
Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.