88' Kompleksowa Odbudowa Charta 210 Kaziqa
|
Autor |
Wiadomość |
kaziq
majster
Liczba postów: 171
Imię: Adrian
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Chart 210 kaziqa
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2018 11:23:53 przez kaziq.)
|
|
10-06-2018 11:21:11 |
|
|
kaziq
majster
|
RE: 88' Kompleksowa Odbudowa Charta 210 Kaziqa
|
|
30-01-2019 16:53:29 |
|
1 osoba postawiła piwo kaziq za ten post:1 osoba postawiła piwo kaziq za ten post.
seler1500 (01-30-2019)
|
kaziq
majster
|
RE: 88' Kompleksowa Odbudowa Charta 210 Kaziqa
Po dosyć długiej nieobecności pora wprowadzić jakiś update do wątku, już długo bo ponad pół roku powoli docelowo kompletuję i składam idealną jednostkę napędową dla tego charta:
Większość podzespołów pochodzi z silnika od motorydwanu o znikomym przebiegu, który przedstawiałem kilka stron wcześniej, to z niego pochodzą kartery, które utrzymały się w stanie idealnym pod względem uszkodzeń mechanicznych, zakupiłem oryginalny cylinder z głowicą utrzymane w równie dobrym stanie( bez uszczerbków czy pęknięć) i wszystko poszło do wyszkiełkowania.
Zakupiłem komplet oryginalnch uszczelek silnika ze starych zapasów, oraz dobrałem komplet nowych śrub imbusowych do całości, skrzynia biegów i sprzęgło zostaje ze starego silnika, gdyż również są one w bardzo dobrym stanie, zakupiłem nowy wał korbowy, udało mi się znaleźć dobry wał produkcji tajwańskiej, który niestety nie jest już dostępny- produkt na pierwszy rzut oka wykonany bardzo starannie, nie odbiega od oryginału wymiarami a wręcz zdaje się być solidniejszy. Zostało skontrolowane wycentrowanie wałków skrzyni biegów oraz wału korbowego, po czym całość została zdystansowana względem oryginalnej uszczelki do luzu osiowego 0,2mm.
Osadziłem nowe łożyska na wałkach oraz wale korbowym" ciepło zimno":
Montaż silnika również metodą różnicy temperatur( może stanowisko na dwóch drewnianych klockach nie wygląda za profesjonalnie, ale zapewniam że wszystko jest w porządku ) uszczelka i cienka warstwa masy uszczelniającej po obu stronach:
Tak silnik wygląda w tym momencie"
Udało mi się też kupić nowe oryginalne amortyzatory:
Tak postępy wyglądają na ten moment, czekam na nowy układ zapłonowy z wreszcie porządnym ładowaniem 12V .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2019 23:07:52 przez kaziq.)
|
|
15-05-2019 22:59:58 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|