Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jaguar Special ?
|
Autor |
Wiadomość |
Ricardo
Nowy
Liczba postów: 4
Imię: Ryszard
Pojazd: Inny
|
Jaguar Special ?
Cześć
Chciałbym w tym roku wziąć udział w wyścigu l'Erioca, szukam więc odpowiedniego roweru; fajnie byłoby przejechać czymś naszej rodzimej produkcji, Romet więc wydaje się oczywistym wyborem. Kilka współczesnych rowerów już mam więc Romet z założenia ma być jedynie na imprezy typu Eroica i niedzielne jazdy retro.
Czy podlinkowany rower ma coś wspólnego z Jaguarem Special czy tylko ktoś sobie to radośnie domalował na ramie. Wiem że osprzęt nie z epoki ale..... warte to tych pieniędzy?
https://www.olx.pl/oferta/special-jaguar...1879ee4e90
A może ma ktoś na sprzedaż fajnego Jaguara, rozmiar 530 , 550 w wersji Specjal lub Super?
Przy okazji jak przeglądam w necie ogłoszenia, jak rozpoznać czy rama to wersja Standard / Specjal / Super ?
Pozdrawiam
Ryszard
|
|
03-01-2017 23:26:05 |
|
|
f126
Uczeń
Liczba postów: 163
Imię: Damian
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Jaguar Special ?
(03-01-2017 23:26:05)Ricardo napisał(a): Czy podlinkowany rower ma coś wspólnego z Jaguarem Special czy tylko ktoś sobie to radośnie domalował na ramie.
Zadatki na Speciala ten rower ma:
- górne rurki tylnego trójkąta są na końcach ścięte a nie zagniecione,
- tylne haki są kute a nie blaszane.
Kolejnym kryterium jest średnica sztycy: w Specialu powinno być przynajmniej 26,4 mm. Poproś sprzedającego żeby zmierzył.
Głównym wyróżnikiem Speciala jest to, że rama jest zrobiona z lekkich, cieniowanych rur, np. Reynolds. Weryfikacja jest możliwa poprzez sprawdzenie wagi gołej ramy, więc na tym etapie tego nie zweryfikujesz.
Ten rower jest w całości przemalowany (chyba nawet proszkowo) więc i napisy mogą być niezgodne z oryginałem, ale jeśli zgadzałaby się przynajmniej ta sztyca, to ja bym już zakładał że mam do czynienia ze Specialem
|
|
04-01-2017 11:32:37 |
|
|
nonameuser1
rowermajster
Liczba postów: 265
Imię: Bartek
|
Pewnie chodzi o ten temat http://szosa.org/topic/1285-zzr-jaguar/
Wiele zdjęć dawno się nie otwiera, czytałem to kiedyś nawet kilka razy. Nie można wszystkiego wyczytanego z netu brać jako pewnik.
(04-01-2017 11:32:37)f126 napisał(a): Kolejnym kryterium jest średnica sztycy: w Specialu powinno być przynajmniej 26,4 mm.
to w Specialu może być więcej niż 26,4?
[/quote]
Na szosie już różne przypadki opisywali, w tym mieszanki różnych rur w jednym rowerze. Temat jest mega śliski i chyba najlepiej byłoby żeby sobie każdy przeczytał tamten ponad 40-stronicowy wątek
[/quote]
I co niby w specialu ktoś miał 27,2? weź pomyśl
|
|
05-01-2017 13:34:36 |
|
|
Kotdachowiec
Nowy
Liczba postów: 1
Imię: Maciek
|
Cześć,
Odkurzam stary wątek bo temat bardzo podobny Przejechaliśmy z synem w zeszłym roku długi dystans na Eroice - ja na rowerze z poza demoludów, syn natomiast na Romecie Orkan, który dostał od teścia. Romet robił furorę wśród innych wyścigowców.
Niestety myśl technologiczna z okresu głębokiej komuny z trudem przeszła próbę 220 km po szutrach i kamieniach - ośki i przerzutka favorit ledwo dociągnęły ostatnie 20-30km. Ale dał radę.
Od jakiegoś czasu przymierzam się jednak do złożenia Jaguara Speciala. Ostatnio trafiłem na ramę która mogłaby stanowić podstawę do moich prac ale, abstrahując od horrendalnej ceny mam dwie wątpliwości - czy nie jest to wczesny Sport, czy widelec aby na pewno jest od Jagura. Będę wdzięczny za Wasze opinie czy to oryginał na Reynoldsie (to dla mnie jest główne kryterium) https://allegrolokalnie.pl/oferta/romet-...l-rozm-590
Dla uwagi zdjęcie z wyścigu:
jeszcze zdjęcie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2024 12:17:17 przez Kotdachowiec.)
|
|
15-05-2024 11:19:36 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|