Mój Solex Flash 6000
|
Autor |
Wiadomość |
Pinio
Złomowy łowca pierwszej kategorii
Liczba postów: 593
Imię: Bartek
Pojazd: Romet Kadet
|
Mój Solex Flash 6000
A więc... W piątek kupiliśmy sobie z tatą solexa 6000. Sprzęt jest tak dziwaczny, że musieliśmy go mieć. Wygląda niesamowicie, a rozwiązania techniczne w nim zastosowane są jedyne w swoim rodzaju . Rok produkcji nieznany (przynajmniej narazie) ale raczej koniec lat 60. Trochę o motorku. Produkcja francuska, został przywieziony z bazary we Włoszech. Silnik 49 cm3, automatyczne sprzęgło odśrodkowe (ale przy ruszaniu i tak trzeba pomóc pedałami), dwusuw. Najlepsze, że w świetle Polskiego prawa jet to rower z silnikiem, a nie motorower . Prędkość maksymalna około 30-35 km/h. Zdjęcia:
Zbiornik paliwa zintegrowany z ramą
Podobnie jak skrzynka narzędziowa, w której mieści się oryginalny komplet kluczy.
"Pod maską"
I tu zaczyna się kreatywność konstruktorów jeśli chodzi o rozwiązania techniczne. Pierwsze to...
...tylni hamulec tarczowy! Szkoda tylko, ze nie dali go z przodu, ale ważne że jest.
I tu chyba najlepsze. Przeniesienie napędu z pedałów na koło tylne odbywa się za pomocą normalnej korby, zębatki iłańcucha, jak w rowerze. Ale kiedy chcemy jechać na silniku przękęcamy widoczną na zdjęciu wajchę i za jej pomocą łączą się dwie części kardana i napęd jest już z silnika.
Mały wiatraczek chłodzący cylinder który napędzany jest własnym paskiem klinowym idącym od iskrownika
"pistoletowe" klamki, światła długie/krótkie i klakson
Blokada kierownicy
Jak na razie jeszcze nie jest wyczyszczony, a pogoda pozwoliła mi przejechać sie co najwyżej 10 kilometrów, ale trzeba przyznać że jet to bardzo sympatyczne toczydełko . Jedynie podczas jazdy nie należy szybko ruszać kierownicą na boki, bowiem rama chyba wykonana została z zbyt cienkiej wytłoczki i po prostu cała konstrukcja się odkształaca, wskutek czego "pływa" na boki. Dobrze że tylko 35 na godzinę . Warto jescze wspomnieć o przednim zawieszeniu które działa lepiej niż w moim Kadecie.
Jak się podoba i co o nim sądzicie?
|
|
12-10-2015 21:51:15 |
|
4 użytkowników postawiło piwo Pinio za ten post:4 użytkowników postawiło piwo Pinio za ten post.
Błażej (10-13-2015), Motorowerzystka (10-13-2015), Odrestaurator (10-13-2015), raterro (10-13-2015)
|
maras52
Po co kupować jak można zrobić ?
Liczba postów: 41
Imię: Marek
Pojazd: Inny
|
RE: Mój Solex Flash 6000
Nie powiem Ci Francuzi chyba mieli jakieś lekkie porycie w tamtych czasach bo ich wytwory nadają się na pojazdy do powieści Lema ale czym by była motoryzacja bez takich ciekawych dziwolągów
Zdravim =MRS=
Maras-Tech
BP
Elektronika cyfrowo-analogowa / Układy zapłonowe Analog/Digital CDI-TCI
|
|
14-10-2015 14:54:27 |
|
|
Motorowerzystka
Mekanik xD
Liczba postów: 2,110
Imię: Ania
Pojazd: Inny Romet
|
|
14-10-2015 21:49:06 |
|
|
Pinio
|
|
14-10-2015 22:16:56 |
|
|
Pinio
|
RE: Mój Solex Flash 6000
Więc... Solex został cały wyczyszczony, niestety są takie miejsca do których nie da się dotrzeć bez rozbierania go na części, ale co zrobić.
W niedzielę odbyłem nim przejażdżkę około 40 kilometrów, i przyznam że jeździ się bajecznie . Sprawował się dobrze, nic nie przerywa, zapala od razu.Prędkość osiąga to niewiele mniejszą niż komarek, przy czym nie trzeba pamiętać o zmianie oleju, ubezpieczeniu, przeglądzie, nie ma przelewania gaźnika, przymykania powietrza, akumulatora, ani w zasadzie innych rzeczy o których trzeba pamiętać. Wyciągamy z garażu i od razu jedziemy, słowem pojazd bezobsługowy. Miny przechodniów : bezcenne A zwłaszcza mijanych policjantów. W sumie to mam szczęście że mnie nie zatrzymali, bo Solex wygląda jak motorower, ja bez kasku, świateł i rejestracji.
Zdjęcia
Acha, i jeszcze jedna refleksja mi się nasunęła. Chromowana lampka przednia to zły pomysł, zwłaszcza na słoneczne dni.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2015 21:44:25 przez Pinio.)
|
|
20-10-2015 21:43:09 |
|
1 osoba postawiła piwo Pinio za ten post:1 osoba postawiła piwo Pinio za ten post.
Motorowerzystka (10-20-2015)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|