Ocena wątku:
- 2 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
'06 Romet Orion by wnusiu94
|
Autor |
Wiadomość |
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
'06 Romet Orion by wnusiu94
Czas na powitanie najnowszego (tymczasowo najnowszego, mam jeszcze Jubilata z 2014, ale o nim kiedy indziej) roweru Rometa w naszej forumowej rodzinie - jest to Orion z roku modelowego 2006.
Jakoś tak to wygląda.
Jak wiadomo najważniejsze jest pierwsze wrażenie - tutaj pod tym względem jest raczej kiepsko. Po pierwsze - z prawdziwym Orionem ten nie ma raczej zbyt wiele wspólnego, właściwie nie ma nic. No może poza rozmiarem kół i rodzajem ramy. Po drugie - widać również, że rower jest wyprodukowany jak najniższym kosztem i wszystko jest bardzo kiepskiej jakości. Orion jest już dość mocno rozklekotany, wymieniana była tylna dętka, a oświetlenie nie działa.
Mając w pamięci starego Oriona napisy "Romet" i "Orion" sprawiają wrażenie naklejonych zupełnie nie na ten rower. Pomijam już ich odpustowy klimat.
Tak naprawdę jest to typowy, niskobudżetowy chiński rower puszczony na polski rynek pod nazwą mającą ułatwić sprzedaż. Przyrównać można go marketowych słuchawek za 3zł, które sprawiłem sobie wczoraj wraz z markowymi za 17zł. Z daleka wyglądają tak samo, spełniają również tą samą funkcję, a jednak różnice pomiędzy nimi są kolosalne. W roli tanich słuchawek występuje oczywiście powyższy Orion, a markowych - jego PRL-owski pierwowzór.
Rower nabyłem drogą handlu wymiennego za produkty o wartości mniejszej niż 40zł, a dostałem do niego jeszcze nową dętkę i zapięcie, które wygląda jakby chciało, a nie mogło. Wydaje mi się to uczciwą ofertą, zobaczymy jak "Romet" będzie się spisywał, może wcale nie będzie tak źle? Póki co w planach wymiana dętki, kasacja luzów i naprawa oświetlenia.
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
|
|
15-01-2015 17:23:57 |
|
|
misiql
Ten co się jąka
Liczba postów: 1,039
Imię: Michał
Pojazd: Inny Romet
|
|