Ocena wątku:
- 7 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Poradnik] Rozbiórka, składanie, smarowanie i typowe niedomagania piasty typu torpedo
|
Autor |
Wiadomość |
czarnagwiazda
Nowy
Liczba postów: 2
Imię: Sylwia
Pojazd: Inny
|
RE: Rozbiórka, składanie, smarowanie piasty typu torpedo
Cześć, chcę zacząć jeździć na rowerze. Wzięłam stary rower którego od X lat nikt nie używał. Problem był, że pedały przeskakiwały nie dając napędu (jazdy). Powiedziano mi, że to wałki w torpedo. Rozebrałam tylnie koło, wymieniłam wałki w torpedo, złożyłam.
ALE
jest problem z tym, że jak jak zacznę pedałować i nagle przestaję to koła roweru też hamują zamiast się obracać aż do samoczynnego zatrzymania.
Nie wiem co może być przyczyną, czy ktoś już kiedyś takie coś miał??
to moja pierwsza naprawa rowerowa.
Rower to prosta damka, bez przerzutek i innych bajerów.
(09-04-2021 15:03:02)czarnagwiazda napisał(a): Cześć, chcę zacząć jeździć na rowerze. Wzięłam stary rower którego od X lat nikt nie używał. Problem był, że pedały przeskakiwały nie dając napędu (jazdy). Powiedziano mi, że to wałki w torpedo. Rozebrałam tylnie koło, wymieniłam wałki w torpedo, złożyłam.
ALE
jest problem z tym, że jak jak zacznę pedałować i nagle przestaję to koła roweru też hamują zamiast się obracać aż do samoczynnego zatrzymania.
to moja pierwsza naprawa rowerowa.
Rower to prosta damka, bez przerzutek i innych bajerów.
*ALE
jest problem z tym, że jak zacznę pedałować i nagle przestaję to koła roweru też hamują zamiast się obracać aż do samoczynnego zatrzymania. Czyli jak przestaję pedałować to pedały zamiast stać w miejscu to nadal się kręcą razem z kołem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-04-2021 15:44:49 przez czarnagwiazda.)
|
|
09-04-2021 15:03:02 |
|
|
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,609
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
RE: [Poradnik] Rozbiórka, składanie, smarowanie i typowe niedomagania piasty typu torpedo
Za "załączenie" napędu przy pedałowaniu odpowiadają właśnie wałki, więc czepiłbym się własnie ich.
Ostatnio w temacie joozka był przerabiany ten temat:
https://www.chlopcyrometowcy.pl/showthre...#pid587652
Tak teraz myślę, że w bardziej zużytych kołach zdarzało mi się, że pedały obracały się razem z kołem. Ale było to na tyle delikatne zjawisko, że praktycznie niewyczuwalne i zauważalne jedynie podczas prowadzenia roweru.
Teoretycznie zużywa się cały zabierak, nie tylko same wałki, więc wymiana całości nie zaszkodzi. Poza tym z tego co wiem, nowe koła są produkcji czeskiej. Części pewnie też, a pasują one do kół rometowskich zamiennie.
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2021 13:38:05 przez Dawdzio.)
|
|
11-04-2021 13:35:31 |
|
|
KadetDezamet023
Uczeń
Liczba postów: 277
Imię: Kacper
|
|
04-01-2022 19:31:45 |
|
|
KrteknaWigrach
Stary
Liczba postów: 20
Imię: jest
|
RE: [Poradnik] Rozbiórka, składanie, smarowanie i typowe niedomagania piasty torpedo
Dzięki wielkie za dobre chęci i gotowość konkretnej pomocy . Ale udanie się na złom mam też jako jedną z dalszych opcji, poza tym jeszcze dysponuję rometowskim składaczkiem na kołach 16" (nie Pelikan) w stanie agonalnym (rama, obręcze), ale np. pedały ma b.dobre, chyba torpedo też (chociaż prawda wyjdzie na jaw po dokładnym obadaniu). Samą piastę wyplecioną z jakiegoś starego koła też gdzieś miałem. Tak więc pewne potencjalne możliwości jeszcze mam. Ale jak by tam w przyszłości mnie jakoś bardzo przycisnęło, to bym się może odezwał kiedyś .
Generalnie, bardziej się chciałem rozeznać, czy da radę w dzisiejszych czasach na alle kupić taką ośkę akceptowalnej jakości.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2023 20:13:32 przez KrteknaWigrach.)
|
|
02-05-2023 20:09:50 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|