Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Paliwa E10 a silniki dwusuwowe/gaźnikowe
Autor Wiadomość
Norweski Zomowiec Offline
Mechanik
*

Liczba postów: 1,826
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
RE: Paliwa E10 a silniki dwusuwowe/gaźnikowe
a czy jest sens?
18-01-2025 16:31:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Dinozaur Offline
Nowy
*

Liczba postów: 34
Imię: Jarek
W 'baniakach 20 / 30L' wychodzi chyba jeszcze taniej ? A najtaniej by bylo 'z beczki / z dystrybutora', gdyby jeszcze takowe byly na stacjach benzynowych...
Jednak malo kto jest chyba dzisiaj zainteresowany nawet 'testem benzyny 75', bo widzialem to juz na forum 'junak sfm' - na ktorym wlasciciele Junakow 'godzili sie pokornie na 9 - 11 KM' mocy silnikow Junakow na hamowni i na przegrzewanie glowic do 250 / 270 stopni C na benzynie 95, nie chcac przyjac w ogole do wiadomosci - ze fabrycznie Junaki byly zbudowane na bardzo szybko spalajace sie benzyny 72 / 75 Okt. - 68 lat temu..?
Tak 'kurczowo' trzymali sie ustawien zaplonu z instrukcji, ktore juz od 35 lat nie maja zupelnie racji bytu - bo paliwo 95 Okt. spala sie w Junakach az poza otwarcie zaworow wydechowych [ ok. 10 razy dluzej, niz benzyna 75 czy 78 Okt. - na ktorej jeszcze perfekcyjnie dawalo sie dostroic zaplon, zeby silniki osiagaly pelna moc 18 - 19 KM ].
Takze tutaj wyczytalem, ze tylko jedna osoba [ moze inne tez wiedza, ale nie zabieraly glosu ? ] wiedziala, jak ustawia sie wyprzedzenie zaplonu w 'zabytkach', ze robi sie to do momentu - az silnik osiaga pelna moc konstrukcyjna [ np. Komar : 1,4 KM ], a kiedy moc przestaje wzrastac albo zaczyna spadac - to mozna przestac przyspieszac zaplon lub nawet lekko opoznic [ zeby dawalo sie zapalac silnik nadal 'kopniakiem' lub 'pedalami' ].
Tylko np. byl podnoszony argument, ze : ' w instrukcji jest napisane 3 mm przed GMP - to tak trzeba ustawiac', ale te instrukcje sprzed 60 lat - dotyczyly wlasnie bardzo energetycznie, gwaltownie spalajacych sie benzyn 70 / 75, a dzisiaj jak paliwo ma o 20 / 25 Okt. za duzo - to sie silniki 'dostraja' do niego : wyprzedzajac zaplon do momentu uzyskania jak najwiekszej mocy i zeby 'kopniak nie wierzgal / nie odkopywal' przy probie energicznego zapalania.
Silniki tez reaguja roznie : w jednym trzeba bedzie ustawic np. 5,5 - 6 mm przed GMP, zeby mial moc z instrukcji, a inny - moze wymagac wyprzedzenia zaplonu nawet do 7 - 8 mm przed GMP, bo ma np. spadek kompresji / zuzyty cylinder, pierscienie, itp.
Wszelkie instrukcje obslugi sprzed wielu lat od silnikow, ktore mialy fabrycznie sprezanie 5 - 7 : 1, mozna obecnie 'powiesic na gwozdziu' lub wlozyc do gablotki - bo sa od 35/36 lat nieaktualne, bo dotyczyly benzyn maksymalnie 75 Okt.
Jedynie instrukcje od Jawki Mustanga czy od Simsona S 51 / 53 sa nadal aktualne, bo te silniki juz wowczas mialy stopien sprezania 9 - 9,5 : 1 i byly fabrycznie zbudowane na benzyny 86 / 94 Okt., to i na obecnej 95 pracuja normalnie [ no chyba - ze benzyna 'odparuje Oktany' przez pol roku / rok w zbiorniku ], to trzeba do niej wtedy lekko zaplon opoznic, zeby silnik 'nie kichal' w gaznik...
Przykladowo : silniki Rysia / Zaka czy Komara - osiagaja dzisiaj na benzynie 95 Okt. 'moc 0,7 - 0,8 KM' maksymalnie / na wyprzedzeniu zaplonu '3mm przed GMP' i jakos mozna odniesc wrazenie, ze 'nikomu to nie przeszkadza'..?
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2025 17:01:18 przez Dinozaur.)
18-01-2025 16:52:14
[+] 1 osoba postawiła piwo Dinozaur za ten post.
Norweski Zomowiec Offline
Mechanik
*

Liczba postów: 1,826
Imię: Marcin
Komar z lat 70 z "dawną benzyną" i dzisiejszą E10 jedzie tak samo - 40km/h (beż żadnych modyfikacji). Po co dalej się rozczulać przy tym
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2025 21:17:36 przez Norweski Zomowiec.)
18-01-2025 21:17:06
Dinozaur Offline
Nowy
*

No tak, z tym - ze ja pamietam, jak na paliwie 78 / Komar Sport 'szedl na kolo' pode mna...
Junaki M 07 / M 10 z kolei w latach 60 - 80tych jezdzily na benzynie 75 / 78 Okt. do 132 km/h [ najszybszy we Wroclawiu ], a 'srednio 122 - 125 km/h' i spalaly 3 - 3,5 L / 100 km.
Dzisiaj, z tymi samymi licznikami VDO lub 'Mera' - Junaki maja na hamowni od 9 - do 11 KM i osiagaja zaledwie 102 / 105 km/h i spalaja tej 95-tki nawet 5 - 6 L / 100 km, czyli nawet 2 razy wiecej paliwa 95 Okt.
Znajomi z forum 'junak sfm' zarzucali mi, ze : 'wtedy nie bylo pomiarow GPS, to nie mozna bylo zmierzyc precyzyjnie predkosci'.
Ale jak zapytalem : 'dlaczego w takim razie te same liczniki z epoki / wskazuja dzisiaj o 22 / 25 km/h mniej, niz 40 lat temu' - nikt nie wiedzial, co odpowiedziec..?
'Komar' byl celowo zdlawiony w epoce - mial podane '3 mm przed GMP', zeby byl 'zamulony - powolny'/ natomiast silniki zabytkowe zawsze dostraja sie do aktualnego paliwa [ zwiekszenie wyprzedzenia zaplonu ] na najwieksza moc, bo czasem nie da sie podniesc stopnia sprezania do 9 : 1.
I kazdy Konstruktor silnikow benzynowych z epoki mowil wtedy, ze cyt.: 'kazdy silnik benzynowy powinien byc zasilany paliwem o jak najnizszej LO - na ktorej nie zachodzi w nim spalanie stukowe', wlasnie po to, zeby benzyna spalala sie maksymalnie szybko i tylko w komorze spalania [ po to ona jest w glowicy i tak sie nazywa : 'komora spalania' ], zanim tlok 'ruszy w dol' w cylindrze [ calkowite spalanie zassanego ladunku mialo sie zakonczyc do pozycji tloka w cylindrze 12 - 15 stopni o.w.k. po GMP ] - bo tylko wtedy silnik osiagal moc konstrukcyjna...
W Junakach M 07 / M 10 - spalanie dzisiejszej 95-tki trwa az poza otwarcie zaworow wydechowych [ czyli poza 110 - 120 stopni po GMP ] i z wydechow wylatuja 'ognie spalania' / zamiast spalin...
Stad Junaki przegrzewaja sie nawet do 250 - 270 stopni C [ glowice ] i mozna odniesc wrazenie - ze w 'zwyklych dwusuwach' moze sie to odbywac dosc podobnie.
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2025 21:45:13 przez Dinozaur.)
18-01-2025 21:43:24
Maka_91 Offline
Majsterkowicz Amator
*

Liczba postów: 386
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet 50-T-1
Witam.
No to ja jestem mocno zaskoczony tym tematem. Nigdy wcześniej tego tematu nie zgłębiałem. Z pewnością prawdą jest, że krajnowe silniki z tamtej epoki były robione pod występujące wtedy paliwo, które miało zdecydowanie niższa liczbę oktanową - nawet 78 były. Stąd właśnie tak niski stopień sprężania. Wiem, że na przykład samochody typu Fiat 125p wychodziły w wersjach 'odpręzonych', o niższym stopniu sprężania, właśnie po to aby były przystosowane do jazdy na gorszym paliwie o niższej liczbie oktanowej.
Ja w swoim romecie z silnikiem 019 doprężyłem silnik planując głowicę o tyle aby osiągnąć stopień sprężania na poziomie 10:1. Myślę, że to bezpieczny poziom.
Ogólnie to temat bardzo ciekawy. Szczególnie zaciekawiło mnie twierdzenie o tej szybkości spalania.
Masz jakieś źródło gdzie mógłbym coś na ten temat poczytać?
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2025 21:57:29 przez Maka_91.)
18-01-2025 21:56:31
Dinozaur Offline
Nowy
*

Ja akurat 'podpieram sie' 'Poradnikiem Motocyklisty z 1958r.' / dopuszczalne wowczas bylo w nim zakonczenie cyklu spalania benzyny calkowicie do 15 - 20 stopni po GMP tloka, zeby silnik osiagal moc zalozona przez konstruktora.
Tomasz Salek - zawezil ten koniec cyklu spalania maksymalnie do 10 stopni po GMP, bo wtedy z silnikow 'lekko podrasowanych' / np. portingiem glowicy - mozna bylo 'wycisnac' o kilka KM wiecej, wykorzystujac konstrukcyjne rezerwy mocy, bez podnoszenia stopnia sprezania.
Ja tak robilem nie do konca swiadomie, ale tak poradzili mi Mechanicy zuzlowi sprzed wielu lat, zebym do kazdej benzyny [ 78 czy 94 Okt. ] - zwiekszal wyprzedzenie zaplonu dotad, az 'kopniak' zacznie mocno 'odkopywac' przy zapalaniu i wtedy lekko opoznic zaplon.
Jak powiedzieli - tak robilem, az doszedlem do 'perfekcji', bo silnik 250cc osiagal tyle - ile w instrukcjach sprzed wojny mialy motocykle 350 / i 500cc prawie...
Zas moje wersje 500 i 600cc - byly szybsze o 20 / 25 km/h niz w instrukcjach sprzed wojny i spalaly zaledwie tyle, ile motorki 125cc pojemnosci.
Wykonalem oprocz 'portingu' : polerowania glowicy wewnatrz - denka tloka, zaworow, komory spalania, kolektorow i gardzieli gaznika' jeszcze kilka 'malych patentow' i zrobilem 'rakietowe sprzety', ktore byly szybsze od 'mocno sprezonych Harleyow WLA - Chopperow' wowczas.
Udalo mi sie wdrozyc wszystkie 'patenty garazowe', ale zaczynalem zawsze od 'megaprecyzyjnego strojenia zaplonu' i gaznika - ktory zastosowalem od MZ - ETZ akurat, bo byl najlatwiejszy do zdobycia [ znalazlem nawet fabrycznie nowy / 'na zlomie' ]...
Gratuluje sprezenia silnika do 10 : 1 - ze sie w ogole dalo to zrobic.
Sprezylem kiedys 'maly' silnik 350 cc do ok. 11 - 11,5 : 1 i jezdzilem pozniej na benzynie 94 - to lekko 'dzwonil - spalal stukowo' tylko na najwyzszym biegu, przy energicznym przyspieszaniu w 2 osoby od 'wolnych obrotow', ale tylko przez ok. 2 sekundy, bo jak osiagal 45 km/h i nabieral lekko obrotow - to 'stuk' zanikal i na tloku nie bylo nigdy zadnych sladow 'detonacji' / stosowalem wlasnie tlok od Fiata 125p - plaski [ do tych wersji odprezonych na benzyne 78 Oktan ], ale i tak byl wyzszy w moim silniku o 4 mm od oryginalnego - stad sprezanie nawet ponad 11 : 1.
Dlatego silniki sprzed lat byly dosc precyzyjnie 'dopasowane' do LO benzyn wlasnie stopniami sprezania : tabele stopni sprezania / zalezne od LO dedykowanych do nich benzyn - zeby koniec cyklu spalania danego paliwa zawsze konczyl sie do tych 15 / 20 stopni po GMP tloka.
Pozdrawiam.

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2025 22:45:10 przez Dinozaur.)
18-01-2025 22:30:54
Dinozaur Offline
Nowy
*

Witam, jeszcze jedna uwaga - bo z tym tzw. 'spalaniem gorszego paliwa o nizszej LO przy nizszym sprezaniu', to nie jest tak do konca 'prawda' - bo np. tego 'gorszego paliwa 78 Okt.' / uzywali czasem 'kierowcy rajdowi' nielegalnie w czasie wyscigow samochodowych, na ktorych to wyscigach czy rajdach byl wymog : ' LO paliwa minimalna 90 Oktan', ze wzgledu na wysokie stopnie sprezania silnikow / 9 : 1 czy wieksze.
Ci 'kierowcy - cwaniacy' i ich mechanicy, majacy duza wiedza o szybkosci spalania benzyn / w zaleznosci od ich LO - stosowali nielegalnie 'dolewki benzyny 78' lub nawet 70 / 75 Okt., zeby zwiekszyc moc silnikow i to nie jest bynajmniej zaden zart...
Paliwa 70 - 75 czy 78 Okt. przy normalnej jezdzie uzytkowej - powodowalyby 'stuk / detonacje' w silnikach o stopniach sprezania 9 - 10 : 1, ale w czasie jazd wyscigowych, z 'gazem w podlodze' - zjawisko spalania stukowego nie wystepuje, za to wzrasta nawet o 15 / 20 % moc silnika, bo niskooktanowe benzyny szybciej sie spalaja i sa bardziej kaloryczne / dajac tym samym wieksza moc, ale warunkiem wlasnie sa wysokie obroty silnika, przy ktorych nie wystepuje 'stuk / detonacja', w przypadku benzyny niskooktanowej - zastosowanej do mocno sprezonego silnika...
I pomimo 'plombowania wlewow paliwa', itp. - czesto 'ktos znajdowal jakis sposob / na dolewke benzyny 70 - 75 / 78 Okt.', przez co mial wieksza o 15 / 20% moc silnika i lepsze osiagi...
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2025 00:55:17 przez Dinozaur.)
21-01-2025 00:42:10
Maka_91 Offline
Majsterkowicz Amator
*

Dało się zrobić stopień sprężania 10:1 bez większych trudności. Po prostu wykonałem planowanie głowicy. Wyliczyłem to na kartce o ile muszę 'obniżyć' głowice, a później zrobiłem planowanie. To wszystko.
21-01-2025 17:01:59
Maka_91 Offline
Majsterkowicz Amator
*

To jak to według ciebie będzie wyglądać w takim przypadku jak mój? Chodzi mi o to, że podniosłem stopień sprężania z 8:1 na 10:1. Jak podejść do ustawiania zapłonu. Fabrycznie zalecane było 2.8 czy 3 mm, nie pamiętam już teraz dokładnie.
Mógłbyś jeszcze podać jakieś tytuły książek, gdzie można by poczytać coś na ten temat? Wiem, że podałeś jeden tytuł ale może jeszcze coś podpowiesz?
21-01-2025 19:31:52
Dinozaur Offline
Nowy
*

Czesc, jesli teraz masz sprezanie 9,5 - 10 : 1 / to jest to dopiero wlasciwe dopasowanie silnika do dzisiejszych benzyn 95 / 98 Okt. i przy takim sprezaniu powinny sie one spalac w calosci zassanego ladunku do tych 'magicznych 12 - 15 stopni po GMP' tloka, przez co silnik powinien miec najwieksza moc konstrukcyjna.
Jesli wczesniej silnik byl na paliwo 78 - 86 Okt. i mial podane wyprzedzenie zaplonu w instrukcji 2,8 - 3 mm przed GMP, to po podniesieniu stopnia sprezania do 10 : 1 nie potrzeba tego w zasadzie zmieniac, o ile silnik bedzie osiagal pelna moc, nie bedzie 'kichal w gaznik' ani spalal paliwa 95 'stukowo', przy malych obrotach i duzym obciazeniu.
Ale zawsze ustawia sie zaplon / do LO aktualnego paliwa - na najwieksza moc silnika, zeby sie nie przegrzewal zbyt dlugim cyklem spalania i jednoczesnie nie spalal 'stukowo', dlatego trzeba zaplon ustawiac doswiadczalnie, a z braku hamowni / na najwieksze obroty osiagane przez silnik.
Przy idealnym dobraniu momentu zaplonu - bedzie to widoczne wlasnie osiaganymi obrotami maksymalnymi, przy niskim spalaniu paliwa przez silnik.
Mnie to zajmowalo czasem 2 - 3 dni regulacji zaplonu i prob drogowych na maksymalne osiagi, znowu regulacja i znowu proba na szosie, ale oplacalo sie o tyle - ze motocykle spalaly pozniej nawet o 0,5 - 1L / 100 km mniej, niz podawaly instrukcje sprzed wojny...
Przykladowo silniki 500 / 600 OHV, ktore mialy podawane w instrukcji spalanie 3,5 - 3,8 L / 100 km, spalaly po moich regulacjach zaledwie 2,5 - 2,7 L, praktycznie tyle - ile motocykle 125 / 150cc pojemnosci [ dwusuwowe oczywiscie ] i zwiekszaly sie osiagi moich motocykli, nawet o 10 - 15 km/h ponad dane z instrukcji.
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2025 21:26:30 przez Dinozaur.)
21-01-2025 21:22:13
Maka_91 Offline
Majsterkowicz Amator
*

Masz może dostęp do tej książki o której wspominasz w wersji pdf? Nie mogę tego nigdzie znaleźć
21-01-2025 21:27:22
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
Wigry 1975 - Przywrócenie...
Ostatni post: usertm
Dzisiaj 22:48:37
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 67
Mokra iskra i spręzanie
Ostatni post: tomangelo