|
Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
|
| Autor |
Wiadomość |
grissley
Kombinator

Liczba postów: 181
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: 50T-1, 200 albo 205 - który kupić na "daily" zagranicą?
(Wczoraj 00:29:42)Dinozaur napisał(a): Jak nie nauczysz sie 'zonglowac zaplonem' - to bedziesz 'skazany na 55 - 65% osiagow' maksymalnie, bo raczej nie osiagnie '75%' mocy nigdy...
Co to znaczy "żonglować zapłonem" i czy wszyscy tutaj żonglują?
To niby inny pojazd, ale jak w Jawie 350 zamontowałem elektroniczny zapłon to zapomniałem o temacie na zawsze, a ogień był w pełnym zakresie...
W Ogarze zapłon powinienem mieć teraz ustawiony na 2mm.
Mój Ogar 200
|
|
| Wczoraj 20:04:28 |
|
|
Dinozaur
Uczeń

Liczba postów: 193
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
|
Fakt, uzylem 'nieznanego' okreslenia, bo uzywanego tylko w 'kregach' majacych stycznosc z tzw. 'dzwignia opozniania / wyprzedzania zaplonu' na kierownicy - ktora mozna zaplon opoznic do zapalenia silnika, a pozniej - zwiekszac jego wyprzedzenie 'na sluch' / w zaleznosci od coraz wiekszego 'odkrecania manetki gazu'...
W przypadku regulacji zaplonu tak znacznie uproszczonej, jak w dwusuwowych motorowerach / nalezy po prostu szukac najodpowiedniejszego ustawienia tegoz wyprzedzenia i jesli silnik nie osiaga wysokich obrotow, a regulacje gaznika 'nic nie daja' - to sila rzeczy reguluje sie takze to wyprzedzenie zaplonu / zwieksza - zmniejsza sie o jakis nieznaczny skok, np. 1 - 1,5 stopnia i wtedy sprawdza sie osiagi silnika.
W braku hamowni - robi sie to na wyczucie i 'sluch', niestety - bo kazdy silnik moze reagowac inaczej i jeden bedzie wkrecal sie najwyzej pod obciazeniem / przy np. 1,5mm wyprzedzeniu zaplonu, a inny - moze wymagac np. 2 czy 2,5 mm nawet..?
W moim pierwszym motocyklu wiele lat temu - regulacje wstepnego wyprzedzenia zaplonu zajmowaly mi czasem nawet 2 - 3 dni 'strojenia' i prob drogowych / na pelne osiagi, znowu ustawiania i znowu proba drogowa i tak az do skutku, a rezultat byl taki, ze przedwojenny motocykl o wygladzie 'sterty zlomu / pordzewialy i odrapany' - byl szybszy w 2 osoby od 'nowoczesnej swiecacej chromem i nowym lakierem MZ-ki 250' wowczas i spalal o polowe mniej benzyny...
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 20:59:22 przez Dinozaur.)
|
|
| Wczoraj 20:57:37 |
|
|
grissley
Kombinator

Liczba postów: 181
Imię: Roman
Pojazd: Romet Ogar 200
|
(Wczoraj 20:57:37)Dinozaur napisał(a): 'dzwignia opozniania / wyprzedzania zaplonu' na kierownicy
Teraz jak napisałeś o co chodzi to gdzieś mi się w odmętach pamięci kołaczą takie rozwiązania.
Aaale...
Ja mam zapłon elektroniczny. Ze zmiennym kątem wyprzedzenia, qrde.
Powinien chodzić jak wiertara... :|
Mogę ewentualnie pokombinować, żeby ustawić "wyjściowo" mniej niż te 2mm albo więcej i testować co i jak.
Chociaż nie wiem czy mniej niż 2mm się da, bo o ile pamiętam kółko było już napawane, bo wcześniej zakres regulacji się na 3mm kończył.
Aczkolwiek mam jeszcze poradę z boku:
Zanim się zacznie grzebać przy zapłonie, to dobrze byłoby:
1. Przeczyścić gaźnik, bo może jest jakiś paproch albo mini paproch i na wyższych obrotach po prostu paliwa brakuje
2. Sprawdzić dyszę paliwa (bo może większa pomoże), a potem ew dysze powietrza
3. Wskazówka - jak zmieniałem iglicę (zwłaszcza, jak dawałem ją wyżej), to trzeba było równocześnie zwiększyć ilość powietrza śrubką nr 2 (tego nie robiłem).
No i jak te wszystkie zabawy zawiodą to można kombinować dalej.
To co mi się średnio podoba to to, że w Amalu łatwego dostępu do dysz to chyba nie ma. Ale muszę poszukać jakichś filmików
Mój Ogar 200
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 22:53:25 przez grissley.)
|
|
| Wczoraj 22:32:00 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|