Wybór akumulatora
|
Autor |
Wiadomość |
DumDum
Uczeń
Liczba postów: 123
Imię: DD
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Wybór akumulatora
(05-04-2018 20:12:02)seler1500 napisał(a): Teoretycznie 5Ah starczy, w praktyce wystarczy na kilkanaście - kilkadziesiąt sekund kręcenia, może kręcić za wolno. Po kilku sezonach może przestać odpalać z rozrusznika, więc minimum 7-8 Ah...
Już bez przesady z 8Ah do motoroweru. Mam 2Ah w 500cc i daje radę, co prawda LiIon, ale fabryczny też był mniejszy.
Nie ma sensu pchać się w jakieś gigantyczne akusy, bo to później niedoładowane będzie chodziło.
Nie wiem też czy warto się pchać w kwasiak. Jednak żelówki lepiej spisują się w moto i są bardziej bezobsługowe. Z kwasiakiem odpada wszelkiego rodzaju gumowanie czy inne zabawy gdzie moto bardzo odstaje od pierwotnej pozycji.
|
|
03-07-2018 01:19:49 |
|
|
Motorowerzystka
Mekanik xD
Liczba postów: 2,110
Imię: Ania
Pojazd: Inny Romet
|
|
03-07-2018 16:43:57 |
|
|
Motorowerzystka
Mekanik xD
Liczba postów: 2,110
Imię: Ania
Pojazd: Inny Romet
|
|
|
03-07-2018 20:36:06 |
|
|
Tomasso94
Przebiegły Administrator :D
Liczba postów: 4,036
Imię: Tomasz
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Zdecydowanie zwykły kwasiak. Na pewno wytrzyma dłużej. Akumulatory żelowe różnią się nie tylko tym ze są bezobsługowe. Najwazniejsze jest to że wymagają specjalnych warunków ładowania, a w chinskich wymysłach dość o to ciężko, i jeśli producent sam nie przewidział akumulatora żelowego to układ ładowania raczej nie jest pod niego przystosowany - ja bym nie ryzykował. Co do pojemności, fakt, większy akumulator dłużej się ładuje, jak i potrzebuję przy tym wiekszego prądu, ale przy pojemnościach rzędu 5 czy tam 12ah nie będzie wielkiej różnicy. No, ale też ważna kwestia, prostowniki - większość nadaje się do ładowania akumulatorów od 8ah, im mniejszy tym wieksza loteria przy ladowaniu, co by delikwenta nie uśmiercić zbyt dużym prądem. (a znam duzo takich przypadków) A po całym wykładzie - ja bym dał na pewno kwasiaka, z jak największą pojemnością jaki wejdzie na miejsce
- Volvo V70 II
- Honda Transalp 600V
- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra G
*** ...i wtedy rzekł - Nie da się. ~ Tomasso94 ***
|
|
28-07-2018 10:31:03 |
|
2 użytkowników postawiło piwo Tomasso94 za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Tomasso94 za ten post.
Motorowerzystka (07-28-2018), seler1500 (07-28-2018)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|