Ocena wątku:
- 7 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Poradnik] Rozbiórka, składanie, smarowanie i typowe niedomagania piasty typu torpedo
|
Autor |
Wiadomość |
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: [Poradnik] Rozbiórka i ponowne skręcanie torpeda
(31-08-2013 15:56:32)martini napisał(a): Miałeś rację, Wnusiu. Nadmiar smaru był problemem, teraz tylko podczas pedałowania coś trze, ale to chyba z powodu nienasmarowanego bębna hamulca, w którym obraca górna część sprzęgła kłowego. Jesteś wielki!
Nawet nie wiesz, jak się cieszę, że Ci pomogłem. Wigry 3 mam w małym paluszku.
(31-08-2013 18:22:39)marcodado napisał(a): Super poradnik, ale moim zdaniem powinien zostać przyklejony do jakiegoś działu i zamknięty, ponieważ jest tak przejrzysty, że nie trzeba się niczego dopytywać.
Dzięki. Ale jak widzisz kolega martini miał problem i zamiast zaśmiecać forum napisał w jak najbardziej odpowiednim wątku. Na razie pozostanie otwarty.
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
|
|
31-08-2013 20:42:04 |
|
|
BITER
Praktykant
Liczba postów: 377
Imię: Maciek
Pojazd: Inny Romet
|
Dziś dzięki temu poradnikowi przesmarowałem całe torpedo i złożyłem.
Problem pojawił się gdy koło zamontowałem w rowerze:
1. gdy rower stał do góry kołami sprawdziłem jak chodzi wszystko "na luzie" czyli kilka razy cofnąłem tak jakbym hamował po czym w przeciwną stronę. Ciężko szło tak jakby każde przęsło łańcucha się blokowało na zębatce
(po zdjęciu łańcucha z tylnej zębatki przednia zębatka chodzi tak jak powinna)
2. Gdy zacząłem pedałować i po jakimś czasie przestałem koło zaczęło hamować a nie kręcić się swobodnie tak jak być powinno.
Chyba to wina zbyt mocnego skręcenia (jeszcze poluzuję i zobaczę), lub za słabo przesmarowanych wianków (wątpię bo duuużo dałem im smaru).
3. Podczas jazdy przy hamowaniu zawsze "zacinał" mi hamulec. Teraz takiego czegoś nie ma, nie wiem czemu
Obstawiam że za dużo smaru nawaliłem na wałeczki.
Jakby ktoś miał jakieś odpowiedzi co to może być to poproszę
Romet Jubilat2 '86
Romet Pelikan '79
Romet Salto '87
Opel Corsa B 1.5 TD ISUZU 1995[/color]
Romet Wigry Kowalewo '97
|
|
01-09-2013 16:22:55 |
|
|
BITER
Praktykant
Liczba postów: 377
Imię: Maciek
|
Wnusiu, nie jesteś ograniczony Po prostu chciałem złożyć wypowiedź tak, żeby ci wytłumaczyć ale widać nie otrzymałem takiego daru
Dosłownie 5 minut temu poluzowałem trochę wszystko kluczem Rometowskim (kwadratem) trzymając za uchwyt Torpedo - pomogło Powinno mi starczyć na jeden dojazd do szkoły i z powrotem bez smarowania, ale przystosuję się do Twoich zaleceń i jak najszybciej na nowo wszystko porozkręcam, przeczyszczę ROPĄ - jak dla mnie także dobra ciecz do czyszczenia i na świeżo tak jak mówiłeś nałożę smar .
Co do poradnika to mogę Ci powiedzieć tyle: Do tej pory bałem się rozkręcania Torpedo jak diabeł święconej wody
Tym prostym poradnikiem zmieniłeś moje podejście diametralnie (o 180 stopni)
Dziękuję Ci, Wnusiu, masz "pomógł" za zmianę mojego życia
Romet Jubilat2 '86
Romet Pelikan '79
Romet Salto '87
Opel Corsa B 1.5 TD ISUZU 1995[/color]
Romet Wigry Kowalewo '97
|
|
01-09-2013 16:56:50 |
|
|
martini
Nowy
Liczba postów: 11
Imię: Marcin
|
Wnusiu, skoro już jesteśmy przy temacie torpeda, to chciałem wrzucić swoje trzy grosze. Przeszukując internet, przeczytałem, iż wianki (te w łożyskach) stosuje się tylko i wyłącznie po to, aby usprawnić montaż kół w fabryce. Podobno, kiedy wsadzi się same kulki, są mniejsze opory, oraz awaryjność spada. Powinno się dodać o jedną kulkę więcej, niż jest w wianku. Przetestuje ten sposób w swoim wigry, bo rozkręcając torpedo zauważyłem, że jeden wianek jest strasznie krzywy. Ciekawa teoria, zobaczę czy to ma jakieś przełożenie w praktyce.
|
|
01-09-2013 18:31:28 |
|
|
wiher1997
Nowy
Liczba postów: 59
Imię: Maciej
Pojazd: Inny
|
|