Witam. Prawie Rozbieram tylmy wahacz komara 2330, jednakże śruba wewnątrz tulejki wahacza złapała się rdzt przez te lata i jest problem z wybiciem Postaram się to zrobić oraz okazało się, żę jest lekko uszkodzone mocowanie pręta na wahacza :> od strony zębatki. Lekko bije na boki, jednakże widzę kawałek metalu, który obstukam i powinno zniwelować ten problem i zaspawać - ale nie rozwiąże problem fabryczny tego wahacza.
Przez noc rozmyślałem nad rozwiązaniem tego problemu
zrobiłem takowy rysunek jak to reraz wygala

w tym miejscu najwięcej jest uszkodzeń wahacza - gdy nie ma smarowania oraz metal trze i metali o postaje luz w tulei komara
jeżeli założymy oryginalnym wahacz Fi12 wygląda to tak:
problem pojawia się tutaj - zaznaczyłem na zielono:

albo to jest wybite lub ośka tak pracowała na sucho, że wytarła metalowy otwór na wahacz .. jest to dla mnie skandaliczny błąd konstrukcyjny, gdy to w czasie pracy wyciera i szybko pojawiają sięproblemy kołem
po doświadczeniach z przednim kołem w komarze łożysko nie pasuje pod fi ośki. Trzeba montować jakieś podkładki aluminiowe wokół łożyska itp. cuda. Jednakże postanowiłem zostawić oryginalny na piaście i zastosowałem takowe tuleje do środka łożyska z teflonu?:
https://sklep.agropilot.com.pl/szybkie-zakupy i oryginalna ośka koła pasuje pod wtaczać bez problemu, Ten patent chce zastosować w tym komarze
Zakupując te tuleje z brązu:https://sklep.agropilot.com.pl/artykuly-znormalizowane/lozyska-slizgowe-z-kolnierzem/42555-tulejka-slizgowa-10x12-18x12-z-kolnierzem.html myślę, ze będą pasować wewnątrz tulei i bedzie ładnie pracować - bez zacierania metalowej tulei... Problem będzie polegał na tym, że oryginalna ośka już nie będzie padać - a trzeba będzie doorać dodatkową u tokarza z hartowanego/wzmocnionego metalu fi 13 - Podam mu wymarzy
Pozostaje kwestia zastosowania kalamitem i smarowania na wahaczu oraz na osi komara. Bez zmarnowania nie pojedzie.
myślałem o takowych (niebieskie to kałamutki)
ośkę wykonam z hartowanego sali fi 12 i nagwintuje gwintem samochodowemu. W poszczególnym miejscach zrobię rowki w osi smakujące cały osprzęt.
będzie to tak wyglądać

Czy to się może udać?