Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ryś MR1 1959r. - polskahonda-
|
Autor |
Wiadomość |
polskahonda
Nowy

Liczba postów: 20
Imię: Łukasz
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda-
Każdy z Rysi z pierwszej serii (nie B) miał 3 biegową manetkę. Ogólnie jak pewnie większość z Was już wie, Ryś to nie była tak do końca polska konstrukcja i teraz, kiedy mamy powszechny dostęp do internetu można to potwierdzić bez większego wysiłku. Jest to niestety przykre, że przez dziesięciolecia powielana była bajeczka, że to autorska konstrukcja. Jest autorska w pewnej części  Ten motorower wyszedł zbyt dobrze, żeby w tamtych czasach opracować go w parę miesięcy. Historia podobna jak w przypadku Mikrusa i Goggomobila. Ryś to oczywiście mix różnych modeli austriackiego HMW - silnik, lagi, bębny, proporcje - to rozwiązania "inspirowane". Zresztą to samo dotyczy przecież silnika Komara i silnika Jawy Stadion. Technologiczne inspiracje dla ludzi zajmujących się konstruowaniem są oczywiste. Odbiegam od tematu
Z tego co pamiętam, w 2007 roku jak uczyłem się do matury, udało mi się zdobyć w moim rodzinnym mieście jedną z pokryw bocznych do Rysia - dostałem ją od Pana, który zajmował się remontem rowerów. Traf chciał, że ta pokrywa była w kolorze części, które przyniosłem ze złomu. Później długie lata nic się nie działo, pamiętałem o brakach i starałem się je sukcesywnie zdobywać. Jakieś dwa lata temu kupiłem drugą oryginalną pokrywę boczną - już na allegro. Wtedy do mnie dotarło, że kurde, teraz wszystko jest w jednym kolorze. No i oświeciło mnie, kurde, skoro tak - to może nie lakierować?! Naczytałem się na różnych zagranicznych forach jak ludzie, głównie w Stanach remontują VW T1 - bardzo często zachowując kapitalną patynę - pomyślałem idę w to. Wycisnę z tego lakieru ile się da, przecież to jest jedyna okazja, on już nigdy bardziej oryginalny nie będzie.
Silnik mam, udało mi się go kupić około 10lat temu. Z braków nie mam lewego dekla silnikowego, lewej manetki (gumy), linek, pedałów i cięgła hamulca. Poszukiwania w toku
Nie będę Was tu zanudzał, wrzucę parę zdjęć.

Dokupiony silnik:
I zabrałem się za bardzo delikatny demontaż i renowację:

Postanowiłem, że chromy tak jak w przypadku skutera Wiatka (jeśli będziecie chcieli to podeślę zdjęcia) pozostawiam z wżerami, niedoskonałościami - moim zdaniem są piękne

Kołpaki śrubek tymczasowo wydrukowałem sobie, do czasu znalezienia oryginalnych
Pozwoliłem sobie na małą ingerencję w lakier - bardzo chciałem żeby było logo na baku. Myślę, że po spatynowaniu efekt jest super
No i dochodzimy do momentu, kiedy karoseria została poskładana

Bardzo ciekawa historia jest związana z tablicą rejestracyjną. Okazało się, że tablica którą było widać na złomie, zrobiona jest z innej tablicy, która została odwrócona, zaklepana i namalowana ręcznie. Jest to tablica z Łodzi, z 1959 roku - więc najprawdopodobniej Ryś pierwszego właściciela miał właśnie tutaj. A ciekawe jest to, że teraz - Ryś właśnie wrócił do Łodzi i cieszy oko w pokoju
Pozdrawiam!
Notatka od Dawdzio, 12-03-2021 23:26:25
Zrobione.
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2021 18:47:06 przez polskahonda.)
|
|
12-03-2021 18:30:00 |
|
2 użytkowników postawiło piwo polskahonda za ten post:2 użytkowników postawiło piwo polskahonda za ten post.
JGNZM (04-28-2021), klodian2002 (03-13-2021)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - polskahonda - 12-03-2021 18:30:00
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|