![]() |
Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: ZMW Ryś (/forumdisplay.php?fid=239) +--- Wątek: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- (/showthread.php?tid=51849) |
Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - polskahonda - 12-03-2021 14:35:01 Historia Rysia zaczęła się w 2006 roku, kiedy jako mały gówniarz, znalazłem go na moim ulubionym złomie. Zachowały się nawet zdjęcia z tego wielkiego wydarzenia: [attachment=20736] [attachment=20737] [attachment=20738] [attachment=20739] [attachment=20740] Do dzisiaj pamiętam, jakie to były emocje i radość. Żeby nie wzbudzać żadnych podejrzeń poprosiłem o zważenie tego wraka "komara". Z tego co pamiętam, kosztował on wtedy 45zł co było niebagatelną dla mnie kwotą ![]() Okazało się, że jest to wczesny egzemplarz z 1959 roku. Co ciekawe, mimo tego, że jak widać był on mocno niekompletny, był kompletny w to co ważne. Dekompresator, manetka 3 biegowa - była schowana pod siedzeniem, oryginalny lakier, lampa tylna, rejestracja, wspaniały filterek do baku - ogólnie byłem zachwycony. Już wtedy wiedziałem, że Ryś to przepiękny motorower. Remontowałem w tamtym czasie Syrenę i Ryś czekał w garażu- co jak się okazało, było dla niego zbawienne. Ponieważ postanowiłem, ta renowacja będzie inna niż pozostałe (moje) renowacje i spróbuję wykorzystać 100% tego co pozostało. Co mam na myśli, zaprezentuję w kolejnym poście. Pozdrawiam! PS. Czy tutaj, u Was na forum można załączyć tylko 5 zdjęć czy jest jakaś metoda, żeby wrzucić więcej? RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - DMR - 12-03-2021 16:27:50 nieźle przyfarciłeś na tym złomie, piękny egzemplarz - a jeszcze pięniej wygląda na twoim awatarze ;-) Zdjęć możesz więcej, u góry masz hosting zdjęć fumowy, wrzucasz zdjęcia i potem w treści posta wrzucasz je w kodzie [ img ]http://chlopcyrometowcy.pl/twojezdjecie.jpg[ /img ] (bez spacji w kwadrowatowym nawiasie). RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - romek - 12-03-2021 16:39:37 Siema, lubię takie sprzęty ![]() ![]() Wszystkie rysie miały manete na 3 biegi? RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - DMR - 12-03-2021 17:37:57 wg mnie była zaniżona, ja pamiętam że na Rysia mój kolega chorował 20 lat temu i było ich relatywnie mało i jak na nastolatków nie było nas wtedy stać. Swoją drogą Ryś rysiem a co Romek powiesz o cenach Osy - to jest dla mnie patologia (kolega co chorował na Rysia od jakiegoś czasu wzdycha do WFM OSA ;-) ) RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - polskahonda - 12-03-2021 18:30:00 Każdy z Rysi z pierwszej serii (nie B) miał 3 biegową manetkę. Ogólnie jak pewnie większość z Was już wie, Ryś to nie była tak do końca polska konstrukcja i teraz, kiedy mamy powszechny dostęp do internetu można to potwierdzić bez większego wysiłku. Jest to niestety przykre, że przez dziesięciolecia powielana była bajeczka, że to autorska konstrukcja. Jest autorska w pewnej części ![]() ![]() Z tego co pamiętam, w 2007 roku jak uczyłem się do matury, udało mi się zdobyć w moim rodzinnym mieście jedną z pokryw bocznych do Rysia - dostałem ją od Pana, który zajmował się remontem rowerów. Traf chciał, że ta pokrywa była w kolorze części, które przyniosłem ze złomu. Później długie lata nic się nie działo, pamiętałem o brakach i starałem się je sukcesywnie zdobywać. Jakieś dwa lata temu kupiłem drugą oryginalną pokrywę boczną - już na allegro. Wtedy do mnie dotarło, że kurde, teraz wszystko jest w jednym kolorze. No i oświeciło mnie, kurde, skoro tak - to może nie lakierować?! Naczytałem się na różnych zagranicznych forach jak ludzie, głównie w Stanach remontują VW T1 - bardzo często zachowując kapitalną patynę - pomyślałem idę w to. Wycisnę z tego lakieru ile się da, przecież to jest jedyna okazja, on już nigdy bardziej oryginalny nie będzie. Silnik mam, udało mi się go kupić około 10lat temu. Z braków nie mam lewego dekla silnikowego, lewej manetki (gumy), linek, pedałów i cięgła hamulca. Poszukiwania w toku ![]() Nie będę Was tu zanudzał, wrzucę parę zdjęć. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokupiony silnik: ![]() ![]() I zabrałem się za bardzo delikatny demontaż i renowację: ![]() ![]() ![]() ![]() Postanowiłem, że chromy tak jak w przypadku skutera Wiatka (jeśli będziecie chcieli to podeślę zdjęcia) pozostawiam z wżerami, niedoskonałościami - moim zdaniem są piękne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kołpaki śrubek tymczasowo wydrukowałem sobie, do czasu znalezienia oryginalnych ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozwoliłem sobie na małą ingerencję w lakier - bardzo chciałem żeby było logo na baku. Myślę, że po spatynowaniu efekt jest super ![]() ![]() ![]() ![]() No i dochodzimy do momentu, kiedy karoseria została poskładana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bardzo ciekawa historia jest związana z tablicą rejestracyjną. Okazało się, że tablica którą było widać na złomie, zrobiona jest z innej tablicy, która została odwrócona, zaklepana i namalowana ręcznie. Jest to tablica z Łodzi, z 1959 roku - więc najprawdopodobniej Ryś pierwszego właściciela miał właśnie tutaj. A ciekawe jest to, że teraz - Ryś właśnie wrócił do Łodzi i cieszy oko w pokoju ![]() Pozdrawiam! RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - rommel - 12-03-2021 20:14:15 Super Ryś, gratuluje zakupu. Sam posiadam dwa Rysie ( miałem 3, jednego sprzedałem ![]() Kilka lat temu na złomie kupiłem kartery wraz z brakującym Tobie deklem, ale cały Ryś niestety nigdy mi się nie trafił ![]() RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - romek - 12-03-2021 23:20:45 Widać profesjonalizm w tej renowacji. Miło się ogląda takie posty. W czym moczyłeś te chromy? Obręcze kół to ori? I mam wrażenie że już go gdzieś w internecie widziałem, a zwłaszcza zdjęcie rączki od biegów na tle tej kostki brukowej... Jakoś mi się wryło w pamięć i wydaje mi się że do dziś mam je na dysku bo uznałem to kiedyś za ciekawostkę ![]() RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - Dawdzio - 12-03-2021 23:29:23 Dobra robota. Wiatka starsza czy już kwadratowa? RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - joozek - 13-03-2021 00:29:33 Super sprawa taka reanimacja. RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - Jorginsson - 13-03-2021 00:43:02 Również ode mnie gratulacje świetnej roboty. Tu patyna, tam restomodzik - tak trzymać ![]() RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - polskahonda - 13-03-2021 00:43:03 Chromy na pierwszym etapie w kwasie siarkowym. Obręcze kół ori. Wiatka ta starsza, mój kolega zrobił film o tym skuterze https://www.youtube.com/watch?v=rE9QKsUT69Q&t=3s RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - pioteron - 13-03-2021 19:15:52 Wiatka robi wrażenie, kiedyś odkopaliśmy taką u kolegi w stodole z zatartym silnikiem nawet względnie kompletną, również w detale tylko wyglądała na dość zgniłą od spodu, bo stała w liściach. Szczerze mówiąc, cena zakupu trochę mnie zszokowała, z tego co wiem to tamta poszła na sprzedaż dużo taniej. RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - dlugiLBN - 13-03-2021 19:27:48 Tylko pozazdrościć tego Rysia. Dobrze ze został w oryginale a nie wyświecone nie przypominające tego jak to w oryginale wyglądało l RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - klodian2002 - 13-03-2021 19:35:54 Naprawdę fajnie czyta się ten temat! Gratuluję Rysia ![]() RE: Ryś MR1 1959r. - polskahonda- - polskahonda - 13-03-2021 21:45:52 Wygramoliłem dzisiaj silnik od Rysia z kartonu. ![]() ![]() ![]() Zrobiłem mamy remanent, żeby sprawdzić co mam, a czego nie. Oczywiście nie mam lewego dekla, to pamiętałem ![]() Oprócz tego, widzę, że brakuje mi popychacza sprzęgła, ale nie przejmuje się tym, ponieważ moim zdaniem to zwykły kawałek pręta (prowadnicy liniowej). W katalogu częsci wygląda to trochę inaczej, mianowicie są to dwa kawałki pręta i kulka, która prawdopodobnie pełni rolę przegubu, żeby mechanizm nie zakleszczał się. Moim zdaniem dobrej jakości prowadnica liniowa spełni się w tej roli bez problemu. ![]() Protip dla posiadaczy drukarek 3D. Ja drukuję sobie "łożyska" o rozmiarze fabrycznych łożysk (zawszę dobieram tolerancję +/-0,1mm tak aby były luźne). Pozwala to na próbne składanie silnika, bez potrzeby męczenia gniazd. Taki silnik można sobie na próbe składać i rozkładać ile się chce, można na spokojnie dobrać podkładki do skrzyni i opracować sobie kolejność montażu. Ja np. tego silnika nie znam i w ten sposób już wiem jak będę go składać. ![]() ![]() ![]() |