(16-04-2020 13:09:32)Szatek napisał(a): (...) Też składa replikę 50-TS-1 i ma już praktycznie gotowy motorower. (...)
Miałem pytać i mi wyleciało z głowy: a nie wiesz przypadkiem, czy znajomy robi replikę "serii", czy także skusił się na błotnik do nieba?
Ale jako że ogarnąłem się już nieco po przeprowadzce i ma chwilę spokoju, (choć mówiąc po szczecińsku - bardziej jestem teraz w oku cyklonu ) - jutro (w sumie to już dziś) zabieram do siebie tłumik celem wykonania [w końcu] tej makiety. Nie wiem czy o tym pisałem czy nie, niemniej korzystając z doświadczenia modelarskiego i poniekąd z racji tego, że nie posiadam odpowiednich narzędzi blacharskich, łatwiej mi będzie wykonać makietę w jakimś innym materiale, na której też będę mógł skorygować wszystkie niedociągnięcia tego "prototypu" budowanego na bazie wydechu z TJ. Ale bez przynudzania - rozmyślając o tym jak to własnie wykonać, doszło do mnie, że nie ugryzłem jeszcze tematu "giezeta" i nakrętki, jakie występowały w tym tłumiku.
No dobra, przeszło mi to przez myśl, ale to zbagatelizowałem...
I kolejny raz (i na pewno nie ostatni ) muszę poprosić tu o pomoc znawców TS'ów... (i wcale nie mówię, że myślę tu konkretnie o Szatku i joozku ale rzecz jasna zapraszam do wypowiedzi każdego, kto ma wiedzę oraz chęć pomóc!)
Skoro i kolanko ma większą średnicę, tak samo wylot w cylindrze + nakrętka, to [obecnie] zakładam, że w tym konkretnym wydechu ta dymensja też jest różna od nielicznych "gwitówek z dwubiegówek" - choć do tej pory, wstyd się przyznać i nie wiedzieć czemu - [raczej błędnie] zakładałem, że przespawam od innego i będzie cacy...
Toteż pytanie brzmi: jak to z tym jest?I jeśli faktem jest, że są to większe elementy, to co oraz z czego mogę wykorzystać?
Pierwsze co mi przyszło do głowy, to nakrętka + GZ od cylindra do 019, ale czy dobrze kombinuję? To już fachowiec musi się wypowiedzieć.
Jak zawsze - liczę na Was i pozdro600!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2020 01:43:48 przez Jorginsson.)
08-05-2020 01:37:36
1 osoba postawiła piwo Jorginsson za ten post:1 osoba postawiła piwo Jorginsson za ten post. Szatek (05-08-2020)
Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.