Siema w wątku mym!
Ostatnio interesuje się trochę fotografią i szukając informacji o przysłonach, ekspozycji i innych tego typu pierdołach, mignął mi parę razy przed oczami nagłówek typu: Algorytm [jakiejś tam firmy] pokoloruje twoje zdjęcie!
lub Stare, zniszczone fotografie? Mamy algorytm, który super świetnie to naprawi i w ogóle będzie sztos!!!
A żeby nie być gołosłownym, że wiem lepiej i wymądrzam się, że się nie da, to przetestowałem kilka takich (no bo od linku do linku i tak dalej...)...
Myślę w duchu - mam nadzieję - że się myliłem, że jednak skoro latamy w kosmos itp. to jednak potrafimy cuda ze starą fotografią, aleeee...
Nie, cudów na tym polu nie ma co się spodziewać, ponieważ wciąż - jak wcześniej pisałem - algorytm owszem, pokoloruje i odtworzy Wam starą, uszkodzoną fotografię. Będzie też wiedział, że twarz człowieka jest mniej więcej tego koloru, a mundur tego. Niemniej w dalszym ciągu algorytm nie przypomni sobie, jakiego koloru był Kadet, Komar, czy TS-1, bo nie pamięta - nie wie tego.
Przetestowałem kilka (więcej niż 5) takich programów/skryptów i większość nie dawała żadnych wyników. Owszem, postacie, ich ubrania, nawet sceneria, nabierały barw, ale Romet pozostawał tajemniczo-monochromatyczny...
Ale przetwarzałem tak i przetwarzałem, dostępne Nam fotografie z tego okresu (skupiłem się na TS-1) i w końcu "wypluło" mi dwa wyniki, o tyle różne, że w ogóle to piszę i chcę się tym z Wami podzielić.
Na pierwszy rzut, to co oczywiste, to, co podpowiadał joozek, co mi się też nasuwało:
W sumie cholera wie, ale "błękitek" najbardziej tu pasuje. Ale zobaczcie to:
Migoce Wam czerwień? Tak "wypluł" algorytm. Czyli podsumowując - cholera wie...
Mówcie, piszcie znaczy, Błękitek, czy Czerwonix, a może jeszcze co inne
10-01-2020 01:36:23
2 użytkowników postawiło piwo Jorginsson za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Jorginsson za ten post. Szatek (01-10-2020), trzcinka (01-23-2020)
Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.