Prototypowy silnik Charta "310"
|
Autor |
Wiadomość |
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Prototypowy silnik Charta "310"
Szczygieł, proponuje dodać zdjęcia na serwis imgur.com. Ja mogę ci pomóc i zmoderować twoje posty z nowymi zdjęciami, bo szkoda, żeby tak ważne zdjęcia znikały z forum. Dzisiaj czytając temat nie mogę zobaczyć zdjęć i nie wiem o czym mowa na przykład.
Skromnie mówiąc też już trochę siedzę w Charcie i również mogę wysunąć kilka wniosków. Nie miałem nigdy w rękach "przedliftowego" 027 ale po pracach przy seryjnym 027 mogę stwierdzić różnicę w tych silnikach. Ale nie o tym mowa.
Coraz bardziej, czytając te czy inne tematy, dochodzę do wniosku, że to nie władza ale sam Dezamet i Romet blokował Charta w produkcji. Pracę nad silnikiem zaczęto w 1982 roku (rysunki), ostatnie z nich pochodzą z około 1984, mowa o prototypie. Widocznie chciano stworzyć motorower znacznie dopracowany, co zresztą zapowiadano w prasie; "motorower wyższej klasy", "mały motocykl". Zresztą po doświadczeniach z 019 myślę, że Romet nie chciał popełnić tego samego błędu i postanowili stworzyć całkiem nową konstrukcję.
Ciekaw jestem na czym bazowali przy projektowaniu tego silnika? Czy jakaś zagraniczna konstrukcja miała na to wpływ? Simsona, czy MZ możemy wykluczyć.
Oraz czym była spowodowana zmiana sprzęgła na tą seryjną? Mała trwałość koła pośredniego lub samego sprzęgła na wale? Ciekawą informacją jest sposób budowy tego sprzęgła, bo zostało one zaprojektowane dość podobnie do tego w Simsonie czy nowszych silnikach, bo było ono ściskane za pomocą czterech śrub M6. Niestety nie posiadam rysunku złożeniowego tej jednostki bądź samego sprzęgła... Całość dokumentacji zaginęła gdzieś na allegro...
Notatka od Dawdzio, 30-10-2018 21:00:00
Zdjęcia nie na żaden imgur, a tylko i wyłącznie na forumowy hosting. Jeżeli tam znikną, to znaczy, że już nie będzie niczego, ani tematu, ani forum.
|
 Romet Charteł bogiem mym
 Romet Traper nałogiem mym
 CZ 3 5 0 zapiernicza tuż pod Z E R O
W sensie zamyka licznik 
|
|
30-10-2018 20:24:59 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Prototypowy silnik Charta "310" - JGNZM - 30-10-2018 20:24:59