Prototypowy silnik Charta "310"
|
Autor |
Wiadomość |
czankete
Unregistered
|
RE: Prototypowy silnik Charta "310"
(26-09-2018 14:59:23)Patryko350 napisał(a): Wygląda na to że ten drugi silnik jest pierwszym prototypem
Numery 027-001-M a ten pierwszy silnik ma 027-24-002-1
Myślę że były max 3 silniki dwa w Romecie (1-nie zamontowany 2-zamontowany do ramy) a 3 był w Nowej Dębie na zakładach.
...trzy silniki to były na pewno. Pierwszy tego typu silnik zobaczyłem na aukcji bodajże w 2014/2015 roku - jeżeli dokopię się do zrzutów stron to będzie można to zweryfikować. Wystawiony był bodajże jako silnik simsona. To co zwróciło wtedy moją uwagę to iskrownik, który montowany był w tradycyjnym 027, a które skupowałem by montować w swoich silnikach 023. Nie kojarzę jakie miał wybite oznaczenie ale na pewno nie był to silnik, który zakupił Kamil. Kojarzę natomiast, że lasrower (nick z allegro firmy od której zakupił silnik Kamil) - przez jakiś czas miał w sprzedaży sporo obecnie poszukiwanych oryginalnych części z PRL, które czasami za naprawdę symboliczne kwoty można było zakupić (całe silniki 027, kartery 023 i inne, zbiorniki paliwa jawa, błotnik wsk kos itp. oraz masę drobnicy). Zasadniczo wyglądało mi to tak, jakby firma, która zajmowała się sprzedażą i serwisem sprzętu do utrzymania zieleni i pilarek itp. weszła w posiadanie pomieszczeń/magazynu z pozostawionymi nowymi częściami z epoki. Niestety z czasem wygrane aukcje kończyły się w ten sposób, że sprzedający nie odpowiadał na emaile i nie wysyłał zakupionych części po czym powtórnie lądowały na sprzedaż za oczywiście wyższą cenę. Od tamtego czasu przestałem robić u nich zakupy. Po wystawieniu w 2016r. kolejnej aukcji drugi z silników jakie widziałem zakupił właśnie Kamil - zresztą otrzymał go też z oporami http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthrea...tid=42371. Zatem silnik, który pojawił się w tym temacie jest trzecim, który do tej pory spotkałem .
|
|
26-09-2018 18:35:12 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Prototypowy silnik Charta "310" - czankete - 26-09-2018 18:35:12
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|