Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Malowanie sprayem
|
Autor |
Wiadomość |
arge
Nowy

Liczba postów: 47
Imię: Artur
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Malowanie sprayem
(25-02-2018 22:29:19)Wojtek na Wigry napisał(a): Mam pytanie TYLKO do osób, które to robiły. Czy farba po pomalowaniu ramy sprayem, który został nabity na zamówienie będzie się trzymać? Pytam, bo w mojej okolicy nie ma żadnego lakiernika proszkowego. Chodzi mi o ramę po piaskowaniu. Czy farba będzie się trzymać tak dobrze jak po malowaniu proszkowym?
Farba będzie się dobrze trzymać jak zrobisz to w ten sposób:
- odtluścić ramę np. benzyną ekstrakcyjną
- najpierw pomalujesz podkładem epoksydowym ( dlatego epoksydowym ponieważ jest wytrzymalszy od akrylowego i wchodzi w reakcję z ewentualną rdzą)
- lakierujesz lakierem bazowym kilka warstw ale cieńkich
- po kilkunastu minutach malujesz lakierem bezbarwnym również kilka cieńkich warstw.
Ja daję czas na wyschnięcie 24 godziny i można powoli składać. Mimo iż lakier po 2 godzinach już wydaje się być suchy, ale jest jeszcze delikatny i podatny na uszkodzenia.Proces utwardzania trwa znacznie dłużej
Generalnie lakier w sprayu nie jest zły, pod warunkiem że coś już malowaleś tym sposobem i masz pewną rękę. Staraj się tylko nie za blisko puszkę trzymać od ramy podczas malowania a będzie dobrze. Wytrzymałość? Ja mam jubilata tak pomalowanego od 3 lat i nic się z tym nie dzieje a wygląda bardzo dobrze. Powodzenia w pracach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2018 23:09:29 przez arge.)
|
|
25-02-2018 23:06:22 |
|
2 użytkowników postawiło piwo arge za ten post:2 użytkowników postawiło piwo arge za ten post.
pawel07 (01-10-2020), Wojtek na Wigry (06-20-2019)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Malowanie sprayem - arge - 25-02-2018 23:06:22
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|