Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2
|
Autor |
Wiadomość |
Pinio
Złomowy łowca pierwszej kategorii

Liczba postów: 593
Imię: Bartek
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2
Stan tragiczny. Najgorsze, że nie ma chromów i blaszka mocująca bagażnik jest przyspawana. Ja na Twoim miejscu bym tylko zabezpieczył przed korozją i zrobił sobie z niego "najtańszy środek lokalnego transportu."
(14-08-2015 15:40:16)Sołtys napisał(a): (14-08-2015 07:08:36)Buka napisał(a): (14-08-2015 00:17:33)Dawdzio napisał(a): Pewnie Mertens? Wydaje mi się, że w tym roczniku jest ono oryginalnie.
[...]
Tak, siedzonko Mertens 
Zgadza się, jest oryginalne. Mertens to niemiecka firma (dlatego też ten model siodła możemy czasem odnaleźć w rowerach niemieckich z lat 70. i 80.), od której kupiliśmy licencję na produkowanie tego siodła (i chwała Bogu, bo wcześniejszy typ to było jakieś nieporozumienie pod względem wygody). Wprowadzono je w Rometach w 1975 roku. Przez pierwsze kilka lat był napis Mertens (nie wiem, czy to była pierwsza partia, która była importowana, czy robiona u nas pod tą nazwą), a potem Romet sygnował je swoją nazwą.
Tak się składa, że ostatnio miałem okazję usiąść sobie na Mertensie który był w sprowadzonym rowerze niemieckim z lat 70. i muszę przyznać, że był dużo wygodniejszy od naszego Mertensa. Może niemcy specjalnie posyłali nam gorsze siodełka?
|
|
14-08-2015 21:53:30 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Pinio - 14-08-2015 21:53:30
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|