![]() |
Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 (/showthread.php?tid=36621) Strony: 1 2 |
Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Buka - 13-08-2015 23:14:58 Witam! Tradycyjnie już historia: Dziś wracając z kebsa stwierdziłem "kurde mam niedobór żelaza". A to niedobrze w przypadku, kiedy niedawno skombinowałem sprzęt do remontu. Niedaleko kebsa był złom. No to idę. Patrzę na rowery, a tam flaming 2/3 malowany szprejem. Jeżdżący, ale... hmmm... to fsm, a ja zbieram składaki... Patrzę dalej. No Jubilat. Synonim pospolitości. Mam już jednego, po co więcej w tej chwili? Stan #ŁoMatkoBoskaCoToSięStaneło i #IleToStało, Ale podchodzę bliżej. Uwagę przykuł kolor. Jakiś taki niebieski. Z daleka "antylopa". Zapowiada się ciekawie. Na główce ramy- "Made in Poland... Universal"! Teraz już było bardzo ciekawie. Łezka (no może nie w oku, ale na błotniku ![]() ![]() Trochę o rowerze: -zawias elka z kółkiem zamiast śruby. I to największy minus. Chyba trzeba będzie ciąć. -Błotniki Stary typ -Łezka -Z tyłu Antilope, ale nic niestety chyba nie wyjdzie z jej służby -biała osłona łańcucha i nakładka widelca -Mam już dawcę na korbę i kierownicę. -brak bagażnika -spawana blaszka od bagażnika -Rat Rost Stajl ![]() -Kolor: Niebieski Jasny -Siedzonko nierowmetowe Po przeczyszczeniu ukazał się i numer ramy. Zawias niespękany. Zero pęknięć i dziur. No i numer ramy: 78*892992 Czyli jest to Romet Universal Jubilat 2 z pierwszego ( nie mylę się?) rocznika produkcji. Czy się Opłaca? Oczywiście, że się nie opłaca! (remont będzie kosztował gdzieś pewnie 300-400zł) ![]() Oczywiście będę go robił na oryginał i już zastanawiam się nad "antylopami" do niego bo wygląda na nich kapitalnie. Co śmieszne działają dwie rzeczy- nóżka i dzwonek ![]() Co panowie sądzicie o wersji? #JestemHipsteremPaczNaWiaderko W ostatnim czasie dziwne rzeczy na kierownicy znajduję. P.S. Co to za blaszka zamontowana zaraz przy kole z lewej strony? (jedno ze zdjęć) Ach ta roślinka na kole... ![]() Jeszcze trochę: RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Władek - 13-08-2015 23:32:05 Nie chce nic mówić, ale stan tragiczny... ![]() Czy remont wgl opłacalny? Nawet chromy są w strasznym stanie. RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Buka - 13-08-2015 23:41:00 (13-08-2015 23:32:05)Władek napisał(a): Nie chce nic mówić, ale stan tragiczny... Jak wcześniej wspominałem: Nie, nieopłacalny. Bardziej opłacalne jest kupienie gotowego, ale ja chciałbym pójść o krok dalej niż w przypadku mojego Wigry: kupiłem go tylko po to, by coś wyremontować. Cytując Małego Księcia "Ludzie kupują rzeczy gotowe [...] Nie próbują ich oswoić". Co to za frajda z roweru w który nie włożyłem pracy? Lubię po prostu majsterkować. Mam dawcę korby z pedałami i kierownicy z chromem bez rdzy. Dla chcącego nic trudnego. Ja już układam kosztorys. A koszty? Według mnie warto ![]() RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Władek - 13-08-2015 23:47:41 No ale tu chyba nawet nie ma czego ratować, zobacz, jeśli był uchwyt w tej ramie spawany to to też wyjdzie w malowaniu. RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Buka - 13-08-2015 23:51:15 (13-08-2015 23:47:41)Władek napisał(a): No ale tu chyba nawet nie ma czego ratować, zobacz, jeśli był uchwyt w tej ramie spawany to to też wyjdzie w malowaniu.Uchwyt czego? RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Władek - 13-08-2015 23:54:34 Bagażnika. Mówisz majsterkować... tutaj to gruba kasa będzie potrzebna ![]() No ale powodzenia, chętnie pomogę, znam się na tym, w sumie już mam za sobą remont kapitalny 5 rowerów i bierzące naprawy kilkunastu ![]() RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Buka - 13-08-2015 23:59:33 (13-08-2015 23:54:34)Władek napisał(a): Bagażnika.Dziękuję, ale o bagażniku od początku wiedziałem ![]() Czy tak znowu gruba? W porównaniu z motorowerami... ![]() ![]() ![]() RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Dawdzio - 14-08-2015 00:17:33 (13-08-2015 23:14:58)Buka napisał(a): -zawias elka z kółkiem zamiast śruby. I to największy minus. Chyba trzeba będzie ciąć. Dlaczego? Spróbuj odkręcić kluczem nastawnym uprzednio psikając WD40/CX80. (13-08-2015 23:14:58)Buka napisał(a): -Siedzonko nierowmetowe Pewnie Mertens? Wydaje mi się, że w tym roczniku jest ono oryginalnie. RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Buka - 14-08-2015 07:08:36 (14-08-2015 00:17:33)Dawdzio napisał(a):(13-08-2015 23:14:58)Buka napisał(a): -zawias elka z kółkiem zamiast śruby. I to największy minus. Chyba trzeba będzie ciąć. Niestety WD40 nic ni pomogło, lekkie opukiwanie również. Powtórzę to jeszcze raz. Klucz nastawny radośnie zaczął obrabiać nakrętkę. Tak, siedzonko Mertens ![]() RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - wnusiu94 - 14-08-2015 13:32:30 Blaszka przy tylnym kole to mocowanie dynama rodem z jakiegoś ZZR'a. RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Chmielu17 - 14-08-2015 14:19:47 Czy mi się wydaje, że on ma zgięty lekko widelec przedni w kierunku zawiasu? A tak to bym nic przy nim nie robił jeśli chodzi o renowację, tylko pomalował ramę bezbarwnym, zrobił mechanikę i jeździł takim ratstajlofym Jubilatem. ![]() RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Sołtys - 14-08-2015 15:40:16 Ja bym się remontu tego nie podjął. Może i jestem trochę szalony, ale to już dla mnie zbyt duży hardcore, zwłaszcza patrząc na to, jak rama jest zardzewiała. Ale uwielbiam szalonych ludzi, także masz moje błogosławieństwo! ![]() (14-08-2015 07:08:36)Buka napisał(a):(14-08-2015 00:17:33)Dawdzio napisał(a): Pewnie Mertens? Wydaje mi się, że w tym roczniku jest ono oryginalnie. Zgadza się, jest oryginalne. Mertens to niemiecka firma (dlatego też ten model siodła możemy czasem odnaleźć w rowerach niemieckich z lat 70. i 80.), od której kupiliśmy licencję na produkowanie tego siodła (i chwała Bogu, bo wcześniejszy typ to było jakieś nieporozumienie pod względem wygody). Wprowadzono je w Rometach w 1975 roku. Przez pierwsze kilka lat był napis Mertens (nie wiem, czy to była pierwsza partia, która była importowana, czy robiona u nas pod tą nazwą), a potem Romet sygnował je swoją nazwą. RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Pinio - 14-08-2015 21:53:30 Stan tragiczny. Najgorsze, że nie ma chromów i blaszka mocująca bagażnik jest przyspawana. Ja na Twoim miejscu bym tylko zabezpieczył przed korozją i zrobił sobie z niego "najtańszy środek lokalnego transportu." (14-08-2015 15:40:16)Sołtys napisał(a):(14-08-2015 07:08:36)Buka napisał(a):(14-08-2015 00:17:33)Dawdzio napisał(a): Pewnie Mertens? Wydaje mi się, że w tym roczniku jest ono oryginalnie. Tak się składa, że ostatnio miałem okazję usiąść sobie na Mertensie który był w sprowadzonym rowerze niemieckim z lat 70. i muszę przyznać, że był dużo wygodniejszy od naszego Mertensa. Może niemcy specjalnie posyłali nam gorsze siodełka? ![]() RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Buka - 18-08-2015 12:45:34 (14-08-2015 15:40:16)Sołtys napisał(a): Ja bym się remontu tego nie podjął. Może i jestem trochę szalony, ale to już dla mnie zbyt duży hardcore, zwłaszcza patrząc na to, jak rama jest zardzewiała. Dziękuję za błogosławieństwo ![]() ![]() ![]() Jeszcze pytanko: Czy na pewno jego kolor to Niebieski Jasny? RE: Nazwa jak nazwiska z Brazylii, czyli: Romet Universal Jubilat 2 - Buka - 18-08-2015 19:10:05 Dawca kupiony. Romet Turing 2 pomalowany na czarno i wyobklejany naklejkami "Merida". Kolor? Tradycyjnie pod spodem meksykańska czerwień. Z niego wymontowałem korbę, kierownicę (bardzo ładny chrom) i plastik z półki (również biały). Jeżeli chodzi o widelec nie, nie jest wygięty. Sam się tego wystraszyłem czytając posta, ale zdjęcie zostało zrobione pod takim kątem, że wygląda jakby był po dzwonie ![]() Dawca nie był za bardzo w stanie do odratowania. Wyciągnąłem jeszcze z niego koła. |