Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Oświetlenie.
|
Autor |
Wiadomość |
marcel_S
Nowy
Liczba postów: 24
Imię: marcin
Pojazd: Inny
|
RE: Oświetlenie.
Dynamo wymieniałem. Aktualnie zamontowane plastykowe, zostało wymienione na stare metalowe. Bziuczy. W dobie oświetlenia led, dynama, nawet te w piaście straciły całkowity sens.
Poza tym, do zasilania z dynama, trzeba zrobić podtrzymanie postojowe. Trudne to nie jest, ale to zawsze dodatkowy element. Przy okazji : czy podtrzymanie świecenia w Wigrach to był rometowski wynalazek, czy swobodna twórczość prywaciarza?
Drażniące jest to, że większość produkowanych lampek, nie wykorzystuje potencjału diód.
Na tył najbardziej by mi pasowało - 3xled 0,2W. Z tego jedna skierowana w tył, a dwie na boki. Zasilanie 2xR6, + duży odblask. I niestety na błotniki takich nie robią.
Na przód 1W led na wprost, i dwa 0,1-02 na boki, najlepiej w obłej obudowie retro. Ewentualnie, zamiast bocznych diód - światłowód z tej głównej. Zasilanie 4-5xR6.
W takiej kombinacji połączonej z odblaskami na kołach - jestem dobrze widoczny z każdej strony, dzięki elementom na stałe przymocowanym do roweru, łatwo założyć typowe akumulatorki, łatwo wymienić na najbardziej dostępne baterie itp.
Niestety - nie znalazłem.
A to oznacza że będę musiał wziąć lutownicę w dłoń i działać.
|
|
24-05-2015 08:33:42 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Oświetlenie. - marcel_S - 24-05-2015 08:33:42
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|