Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
'84 Record, a właściwie Wagant, czyli "zrób to sam" by wnusiu94
|
Autor |
Wiadomość |
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
'84 Record, a właściwie Wagant, czyli "zrób to sam" by wnusiu94
Kilka dni temu kumpel sprzątał garaż z zalegających tam maneli "okołorowerowych". W moje łapki wpadły m.in. łucznikowskie piasty, mnóstwo siodełek, FSM Pelikan oraz pewna "tajemnicza" rama.
Jak widzicie - "Record", czyli jakiś szwab. No właśnie nie do końca.
Sprawa jest o tyle nietypowa, że jest to ewidentnie Wagant z jakiegoś powodu oklejony fabrycznie jako rower niemiecki. Postawiłem go sobie w pokoju i do dzisiaj dumałem co by tu z tego przybytku wyskrobać. Z racji właściwie ujemnej wartości tego typu ram (turystycznych - tzw. "jamników") postanowiłem zrealizować pomysł, który od dawien dawna chodził mi po głowie, a mianowicie po prostu tzw. "składak". W Rometach siedzę już ponad 3 lata i przez ten czas arsenał części które udało mi się zgromadzić jest tak ogromny, że sam do końca w to nie wierzę.
Głupio się przyznać, ale nigdy nie miałem, a nawet nie jechałem rowerem z kierownicą typu "baran". Turystyczne klimaty są mi zupełnie obce, nie mówiąc już nawet o szosowych. Od czegoś trzeba zacząć. Decyzja zapadła - rzeźbimy.
Główny zamysł roweru jest taki, że poza częściami eksploatacyjnymi (opony, dętki, łańcuch etc.) wszystko ma pochodzić z "epoki", ale niekoniecznie z Rometów, chociaż głównie. Na rocznik części w ogóle nie zwracam uwagi, ważne by tworzyło to tylko wspólną, konsekwentną całość. I tak w ramie pojawił się m.in. mostek z Huragana, baran + kompletne hamulce ze Sprinta, nóżka ze składaka, kompletne stery z Pasata, narzędziówka z Urala, bagażnik zdjęty z Jubilata (był za duży, także to element przeznaczony zapewne do Gazeli), lampa z uchwytem ze składaka, czy manetka zmiany biegów złożona z dwóch (Romet + ZZR). Komplet kół 27" posiadam - przywiozłem je kiedyś z dwóch różnych złomów. Korbę, która tu wyląduje wyjąłem kiedyś z wraku Zenita, natomiast przerzutkę planuję Favorit.
Jedyne czego nie posiadam to błotniki - potrzebuję komplet z Pasata/Gazeli/Waganta. Jeżeli ktoś ma na zbyciu - bardzo chętnie nabędę.
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-05-2015 21:13:44 przez wnusiu94.)
|
|
23-05-2015 21:12:05 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
'84 Record, a właściwie Wagant, czyli "zrób to sam" by wnusiu94 - wnusiu94 - 23-05-2015 21:12:05
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|