Jawa 555 1960
|
Autor |
Wiadomość |
Pinio
Złomowy łowca pierwszej kategorii

Liczba postów: 593
Imię: Bartek
Pojazd: Romet Kadet
|
Jawa 555 1960
Witam. Otóż jakieś 2 lata temu stałem się właścicielem mojego największego wtedy marzenia - jawy 555. Wypatrzyłem ją na Allegro, na zdjęciach była paskudna, myślałem, że lakier nie do odratowania, ale zauważyłem na zdjęciach szparunki, więc wiedziałem, że będę wysoko licytował  . Licytacja zakończona na 720 zł. Przy odbiorze niespodzianka - okazało się, że jest w pięknym stanie, tylko ktoś ją zabezpieczył przed korozją jakąś wazeliną czy czymś podobnym  Przebieg był niecałe 7000 km. Silnik igiełka, chodzi pięknie - fabrycznie te jawy jechały maksymalnie 60, moja leci 65  (mierzone na prostym odcinku równej drogi, gdy wracałem z zlotu motocykli zabytkowych). I kolejna ciekawostka: te jawki miały 3 biegową skrzynię z takim układem biegów, jak np. w mustangu (jedynka w górę) a moja to eksportowa wersja na europę, więc ma jedynkę w dół, pozostałe w górę  . Kolejną dużą ciekawostką jest fakt, że jest dwuosobowa - seryjnie były jednoosobowe, jednak powstała niewielka partia dwuosobowych, do Polski sprowadzono tylko 1500 sztuk.
Mimo że tłumik jest bardzo krótki jest to najcichszy motorek jaki słyszałem. Wady: jak w każdej jawie 555 (charakterystyczna wada tego modelu) ślizga się sprzęgło, i to tak, że trzeba zapalać z pychu. W mustangu jest 5 sprężyn dociskających tarcze, tu są tylko trzy. Nawet w "Motorze" z 1961 (?) jest artykuł o tym sprzęgle.
W mojej skromnej opinii jest to jeden z najpiękniejszych motorów jakie są 
A Wam jak się podoba?
|
|
03-04-2015 21:51:01 |
|
2 użytkowników postawiło piwo Pinio za ten post:2 użytkowników postawiło piwo Pinio za ten post.
Kanilox (04-04-2015), Motorowerzystka (02-21-2016)
|
Wiadomości w tym wątku |
Jawa 555 1960 - Pinio - 03-04-2015 21:51:01
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|