Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Mistral - koła, opony ...
|
Autor |
Wiadomość |
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,623
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Mistral - koła, opony ...
Zwykłe punkty skupu złomu. Puszki, maszyny do szycia, miedź i wszystko inne wykonane z metalu m. in. rowery. Są takie gdzie trzymają złom na kupce aż przyjdzie kolejny kontener i dopiero wtedy go łądują, a są takie, gdzie ładują złom do kontenera codziennie. Z mojego doświadczenia wynika, że te drugie są tańsze jeżeli chodzi o odkupywanie złomu. Na moim ulubionym (typu drugiego ![Smile Smile](images/smilies/smile.gif) ) mogę kupić dowolny złom za 1zł/kg (stal). Ale na innym (typu pierwszego) za Jubilata chcieli 40zł (ok. 15kg) tylko dlatego, że to rower. Złomy same ustalają ceny. Tak więc za kilogram możesz dać 1zł albo 10zł.Gdy cena powala (tak jak w przypadku mojego Jubilata) warto jest się targować i nie zapominać o poczuciu humoru (-Samo to siodełko jest warte 50zł. -To ja wezmę bez siodełka ![Smile Smile](images/smilies/smile.gif) ). Kiedy złomiarz jest nieugięty, a to co chcesz wziąć raczej nie zainteresuje kogoś innego, to możesz wrócić nastepnego dnia. Ja w ten sposób kupiłem tego Jubilata za 25zł.
Ośkę możesz wymienić. Jak trafisz na "dobry" złom (czyli stała stawka za określony metal (stal, aluminium, miedź, itd.), nieważne czy kupujesz kawał blachy, czy wagon PKP ![Smile Smile](images/smilies/smile.gif) ) to takie koło z ośką kupisz za złotówkę. Włożysz w to jakieś pół godziny i zobaczysz jak jest.
Gdyby koło jednak było krzywe i oddawałbyś je na złom, to wyjmij z niego co się da (oś [oczywiście tą prostą ![Smile Smile](images/smilies/smile.gif) ]; łożyska/kulki; jak miałbyś ochotę, to możesz wyjąć szprychy [a może kiedyś trafisz na dobre koło 27" bez kilku szprych]; możesz też "powalczyć" z odkręceniem kasety [zębatek]).
Od nadmiaru części zamiennych jeszcze nic się nie zepsuło
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-08-2014 15:08:33 przez Dawdzio.)
|
|
31-08-2014 14:54:03 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Mistral - koła, opony ... - Dawdzio - 31-08-2014 14:54:03
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|