Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Zawiasy "składakowe".
|
Autor |
Wiadomość |
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,629
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Zawiasy "składakowe".
Chciałbym zrobić rower składany prawie na płasko i wszystkie rury po złożeniu będą przylegać do rury "głównej'. Myślę, że trzy zawiasy mi wystarczą, ale wolę się zabezpieczyć. Z tyłu koło '12 z torpedem, z przodu koło z oponą i dętką z wózka inwalidzkiego (rozmiar 200x50). Oba koła czekają. Z przodu ma być kierownica z hulajnogi, bo jest składana. Korby na kwadrat. Tył - mała zębatka z koła od składaka. Przód - jak największa od przerzutek (chyba nic się nie stanie, jeżeli zębatka z przodu będzie "wąska", a łańcuch "szeroki"). Niestety muszę go przeprojektować, bo poprzedni projekt przewidywał, że główną (tą, która nie będzie zmieniać pozycji przy składaniu) rurą będzie rura pod siodłowa, niestety po złożeniu łańcuch stawałby się luźny. Teraz główną rurą będzie profil (nie będzie zwykłych widełek) z tylnym kołem, na którym będzie cały układ napędowy. Jak się uda, a będziesz planował być gdzieś w pobliżu Chojnowa, to zapraszam. Na razie nazywa się to "Projekt X", bo wena mnie opuściła, ale nazwa "nad-składak" może być 
Po złożeniu ma być podobny do tego roweru, ale ten składa się w kilka stron, tzn. najpierw koła do siebie, a potem obok siebie. Mój będzie się składał w jedną stronę. Ma być bardzo łatwy do przewożenia autem. W "stanie" rozłożonym będzie podobny do zwykłego składaka, ale mniejszy. Mniej więcej wielkości Pelikana*, który chyba był inspiracją dla tego roweru.

*Mam Pelikana z założoną bardzo długą rurą pod siodłową od roweru treningowego i jeżdżę nim normalnie, jak zwykłym składakiem. Ciekawostką jest to, że w przyszłości, gdzieś za 20 lat zostanie wynaleziony wehikuł czasu, bo jadąc kiedyś Pelikanem po mieście spotkałem faceta, na oko 35-45 lat, który jechał takim samym rowerem, tylko miał ciemniejszy odcień niebieskiego niż ja mam. Widziałam go tylko raz.
<teraz wchodzi melodia z "Archiwum X">
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-08-2014 19:48:04 przez Dawdzio.)
|
|
10-08-2014 19:32:56 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Zawiasy "składakowe". - Dawdzio - 10-08-2014 19:32:56
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|