Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Ogar 200] Remont - dylemat z wałem
|
Autor |
Wiadomość |
Boszu
Bo na gumie, latać umie!
Liczba postów: 604
Imię: Jacek
Pojazd: Inny
|
RE: Remont - dylemat z wałem
Nie wiem jak działają długo te z łożyskiem, ale kolega dał 150zł za nowy "wzmacniany" wał... Jednocześnie kupował wtedy nowy cylinder, tłok i prawie nowy silnik cały. Nie oszczędzał bo za wszystko dał dobre 400zł! I nie wiem czy z 5 tyś zrobił. I wał pękł w miejscu gdzie jest tulejka (od dolnej najcieńszej strony) Dodam jeszcze, że to był niedzielny kierowca który naprawdę sprzęt oszczędzał! Później założyłem mu z powrotem stary wał który miał lekkie luzy góra dół. Sam przejeździł może z 1 tyś km, później sprzedał kumplowi za 400zł całego OGara 200 i kumpel tym ogarem tłukł, katował, zjadł 2 tłoki, skrzynię, sprzęgło, dosłownie wszystko! Nawet łożyska na wale mu wymieniałem. A wał jaki był, to nic się wiele nie zmienił! Mimo iż to był jakiś stary dziad który miał już luzy... W końcu, przyszedł moment kiedy i ten wał padł.
Tak samo, ja ok. tydzień temu, w sumie równy tydzień temu wymieniłem u siebie wał. Poprzedni gdy robiłem szlif i składałem całość, miał duży luz góra dół. Ale stwierdziłem że chwilkę pojeżdżę i zmienię. Ale jakoś wyszło, że ogara dotarłem, wytłukłem go w polach i wał wytrzymał! (zrobiłem z 1000km) Ale w końcu wymieniłem, bo mógł by paść. A przy wymianie byłem zaskoczony, bo luz jaki był, taki był nadal... Nie był większy.
I co do wałów, w Jawkach jest ten + że mają one chyba rolki przez całą długość korby... I dzięki temu mogą być mocno zużyte, ale rolki nie wypadną, pękną itd.
A problemy jedynie jakie zwykle są, i u mnie tylko takie, to z pękniętymi korbami w miejscu gdzie jest sworzeń... Tak że wydaje mi się, że lepiej kupić używany wał za te 50zł. I żeby miał ten minimalny luz.
|
|
01-12-2013 00:34:33 |
|
1 osoba postawiła piwo Boszu za ten post:1 osoba postawiła piwo Boszu za ten post.
Quake96 (12-01-2013)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Remont - dylemat z wałem - Boszu - 01-12-2013 00:34:33
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|