Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Autor Wiadomość
Thomassino Offline
Nowy
*


Liczba postów: 45
Imię: Thomssino
Skąd: Siedlce
Pojazd: Inny Romet
Post: #1
S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Cześć.

Ostatnimi czasy więcej dłubię niż jeżdżę moim komarem.
Co chwilę muszę wymieniać kondensator bo iskra jest raz słaba raz mocna.
Po wymianie kondensatora wszystko wraca do normy.
Moje pytanie brzmi czy można przenieść kondensator na zewnątrz (okolice gaźnika) by bez wyciągania całego zapłonu można było go wymienić?
I czy jak już się da to uczynić to czy idzie czymś zamienić ten na jakiś mocniejszy?

PS: czy pod wpływem przegrzania kondensatora silnik może zgasnąć i nie chcieć odpalić? czy raczej jest to wina cewki zapłonowej?

Dziękuję za info Smile
07-10-2021 00:51:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Odrestaurator Offline
Majster
Moderatorzy


Liczba postów: 3,269
Imię: Szymon
Skąd: Knurów
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #2
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Można, do Simsonów nawet produkowali takie coś jak zewnętrzny kondensator tylko nie wiem po co. A co do objawów jakie daje zepsuty kondensator to ja się spotkałem przeważnie z takim czymś że silnik odpalał i zaraz gasł.

Mój Simson

Sprzedam części Romet Simson itp - klik

YT: Wtunner
07-10-2021 02:27:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romek Online
Z Rometem od 2007r.
*


Liczba postów: 1,012
Imię: Marcin
Skąd: NOS
Pojazd: Romet Komar

Forumowy Garaż: 7
Post: #3
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Da się, jak najbardziej tylko pamiętaj żeby kondensator dotykał do masy. Kiedyś nawet robili taki tuning że chowali kondensator do lampy przedniej i podłączali przez stacyjke (jakąś z wyciąganym kluczykiem) do silnika zamiast przewodu od gaszenia. Profit podwójny a nawet potrójny bo zabezpieczenie przed kradzieżą, łatwiejsza wymiana i kondensator się nie grzeje od silnika. Jest tylko minus taki ze może być strata na przewodzie i mogą być problemy z działaniem tego.
07-10-2021 08:49:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
łogór 200 Offline
Ostatni ch#j Polski
*


Liczba postów: 194
Imię: Ziomer
Skąd: Małopolska
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #4
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Tylko po co to robić nie ma to sensu.kup dobry kondensator można jeszcze dostać czasami nowe miflexy ze starych zapasów ja mam taki i nie mam problemów upał czy zimno zawsze chodzi tak samo

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.
07-10-2021 10:52:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Thomassino Offline
Nowy
*


Liczba postów: 45
Imię: Thomssino
Skąd: Siedlce
Pojazd: Inny Romet
Post: #5
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Fajnie ze się da, będzie zamontowany około gaźnika więc dość blisko. Przewód dam 1mm2 i wydaje mi się że w zu pełno ściany wystarczy.
Dzięki Wink
07-10-2021 12:00:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Debesta Offline
Ogarnięty
*


Liczba postów: 731
Imię: Lechu
Skąd: Dęblin
Pojazd: Romet 2375
Post: #6
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Ale zamontuj go bardziej z tylu silnika, ponieważ będzie sie przegrzewal od cylindra. Moze tak byc, ze masz uszkodzona cewke i bedzie tak sie po prostu dzialo. Ja to nie wiem co niektórzy maja z tymi oryginalnymi częściami... Ja zawsze kupuje najtańsze kondensatory i to wszystko pracuje przez tysiące kilometrów bez dlubania.

"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
07-10-2021 12:28:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romek Online
Z Rometem od 2007r.
*


Liczba postów: 1,012
Imię: Marcin
Skąd: NOS
Pojazd: Romet Komar

Forumowy Garaż: 7
Post: #7
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Przecież te miflexy mają po 30 lat, pamiętajcie że kondensator to rzecz której czas szkodzi...
07-10-2021 14:04:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo romek za ten post.
łogór 200 Offline
Ostatni ch#j Polski
*


Liczba postów: 194
Imię: Ziomer
Skąd: Małopolska
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #8
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Ja pisze o swoich doświadczeniach ,że jak kolega pisze wyżej Choińskie kondensatory konczyły u mnie swój żywot bardzo szybko.NA oryginalnym kondensatorze nigdy nie miałem problemów i to nie tylko o miflexy tak samo w jaffce stara tesla działa do dziś w przeciwieństwie do badziewnego Tajwanu.

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.
07-10-2021 14:44:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bartoszek00 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 26
Imię: Bartosz
Skąd: Trojmiasto
Pojazd: Romet Kadet
Post: #9
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Nie wiem panowie z czym macie problem , ale zapewne to nie od kondensatora wina że idzie w niego strzał i szlag go trafią. Problemy mogą być bardziej złożone. Ja zrobiłem przegląd całej instalacji wsadziłem kupiony z gmoto kondensator i chodzi bez zastrzeżeń. Druga sprawa kondensatory te mają wytrzymałość cieplna do 80 lub 105stC więc przegrzanie ? Jaka temperatura by musiała być by przy wirującym magnecie uzyskać taka na kondensatorze ukrytym w zapłonie?

Trzeba pomierzyć wartość cewki WN, sprawdzić masę na aparacie i styki mloteczka/ kowadelka. Możliwe że kondensator dostaje po d... przez któryś z tych elementów.

Inna sprawa kondensator musi mieć wartość jaka zadał producent 0,15uF.
No i ciekawostka te kondensatory się nie starzeją w takim stopniu, są wykonane w innej technologi.
Można kupić takie pojemności kondensatorów w obudowie osiowej , bez polaryzacji typu MKSE , MKP na wyższe napięcia rzędu 800V , i taki wytrzyma wszystko , kwestią odpowiedniej średnicy i długości i zaczepienia go do iskrownika.
07-10-2021 15:32:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
w0jta5 Online
ęduro beginner
*


Liczba postów: 25
Imię: Wojtek
Skąd: Jelenia Góra
Pojazd: Romet Pony
Post: #10
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Długo się bujałem z takim problemem, wymieniałem kondensatory, cewki, fajki i świece. Okazało się ze w jednym miejscu magneto delikatnie ocierało o cewkę WN, tak że nie było tego słychać... Przeszlifowana cewka, układ WN wymieniony na nowy i wszystko śmiga.
08-10-2021 10:26:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Thomassino Offline
Nowy
*


Liczba postów: 45
Imię: Thomssino
Skąd: Siedlce
Pojazd: Inny Romet
Post: #11
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Dziękuję wszystkim za przydatne rady, dzieją się cyrki i próbowałem niemal wszystkiego.
Mam jakąś starą fajkę na której jest żarówka i świeci raz jaśniej raz ciemniej, to samo ze świecą.
Jak świeci na fajce delikatnie to komar nie odpala jak czasami złapie mocniej to odpali i zaraz gaśnie.
Próbowałem niemal wszystkiego ale nie wziąłem pod uwagę tego co napisał w0jta5 i to mam zamiar sprawdzić.
U mnie na obecną chwile problem jest z temperaturą, kondensator założony nowy i od razu po paru kilometrach stoję w polu czekając na to jak coś ostygnie pod deklem z magnetem.
Podejrzewam cały czas kondensator bo są one tragicznej jakości.
Zastanawiam się nad jakimś oryginałem Boscha od malucha ale nie wiem czy to się sprawdzi bo pojemnościowo podobnie.
Ewidentnie problem jest w temperaturze, ze zdjętą osłoną magneta mogę jeździć be problemu.
Sprawdzę jeszcze czy faktycznie mi nie obciera o cewkę wysokiego napięcia i dam znać.
Jeżeli to nie pomoże to chyba zainwestuję w zapłon CDI lub sprawdzę jaki zapłon ma w silniku Zundapp cs50 bo tam problemu żadnego nie miałem z zapłonem.
08-10-2021 11:37:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
w0jta5 Online
ęduro beginner
*


Liczba postów: 25
Imię: Wojtek
Skąd: Jelenia Góra
Pojazd: Romet Pony
Post: #12
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Kondensator pada z jakiegoś powodu i trzeba poszukać tego powodu, a nie kombinować z innym kondensatorem. Posprawdzaj wszystko co się da, czy może sprężynki młoteczka gdzieś mogą dotykać, albo jakieś inne pierdoły które na pierwszy rzut oka wydają się błahe.
08-10-2021 12:36:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Bartoszek00 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 26
Imię: Bartosz
Skąd: Trojmiasto
Pojazd: Romet Kadet
Post: #13
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Kondensator od malucha ma 0,22uf , co przekłada się na dłuższy czas rozładowania , to spowoduje że cewka będzie bardziej obciążona i silnik nie wejdzie na wyższe obroty.

( pojemność wyliczona jest pod cewke i cykl pracy )

Uwalanie kondensatora może mieć związek z przebiciem cewki które powoduje obciążenie kondensatora ( chociażby przebicie pomiędzy zwojem niskiego i wysokiego napiecia)

Cewka WN składa się z dwóch uzwojeń, jedno( tam gdzie jest kondensator daje niskie napięcie. Drugie przekształca te niskie w wysokie , jeśli pomiędzy warstwami będzie przebicie to te wysokie pójdzie na kondensator i go przestrzeli.

Ps kabel zaplonowy i fajka są w odpowiedniej kondycji i odizolowane od masy ?
08-10-2021 17:09:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo Bartoszek00 za ten post.
Thomassino Offline
Nowy
*


Liczba postów: 45
Imię: Thomssino
Skąd: Siedlce
Pojazd: Inny Romet
Post: #14
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Tak kabel z fajka oraz świecą są nowe... mam gdzieś starą cewkę WN to wymienię przy okazji cewkę i zobaczę czy dalej będą mi tak szybko padały te kondensatory.
09-10-2021 17:18:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Thomassino Offline
Nowy
*


Liczba postów: 45
Imię: Thomssino
Skąd: Siedlce
Pojazd: Inny Romet
Post: #15
RE: S38 "Komar" przeniesienie kondensatora na zewnątrz
Przepraszam panów Adminów za pisanie po sobie...

Wczoraj skorygowałem szczelinę na przerywaczu bo wydawała mi sie za ścisła.
Natomiast dzisiaj przejechałem jakieś 25km spokojnie tak 30-40km/h.
Jechało się rewelacyjnie, była moc przyśpieszał ładnie nic nie szarpało.
Zajechałem do domu postał około 3 godziny i już nie chce odpalić.
Raz na 20 kopnięć zagada na 0,5 sekundy i gaśnie...

Jutro przekładam kondensator na zewnątrz i wszystko sprawdzam z zapłonem...
10-10-2021 18:38:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Debata o różnorodności mo...
Ostatni post: Piotrekdriver1
Dzisiaj 22:04:22
» Odpowiedzi: 44
» Wyświetleń: 2440
Romet Romka - 50-T-1 '82r...
Ostatni post: romek
Dzisiaj 22:00:37
» Odpowiedzi: 26
» Wyświetleń: 1434
Prośba o identyfikację
Ostatni post: romek
Dzisiaj 21:47:44
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 170
Yamaha DT80/125 Supermoto...
Ostatni post: seler1500
Dzisiaj 21:38:43
» Odpowiedzi: 84
» Wyświetleń: 12481
Dzień dobry :)
Ostatni post: Debesta
Dzisiaj 19:21:55
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 26
[K] Chart: dźwignia biegó...
Ostatni post: zmd-52
Dzisiaj 11:35:55
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 33
Lampa przednia Romet maxi
Ostatni post: tekem
Dzisiaj 06:46:39
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 75
Romet Jubilat 2 by Marcin...
Ostatni post: Marcin_Majster
Wczoraj 14:50:07
» Odpowiedzi: 28
» Wyświetleń: 789
[K] Kierunkowskazy Romet ...
Ostatni post: girondins
Wczoraj 14:00:32
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 55
Czy samochody spalinowe z...
Ostatni post: zaz
Wczoraj 10:47:21
» Odpowiedzi: 19
» Wyświetleń: 358
Koło komar 19 cali - TYŁ
Ostatni post: komarek54
29-11-2021 20:59:19
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 226
Części Ogar 200 - mocowan...
Ostatni post: komarek54
29-11-2021 20:57:18
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 136
korba romet jubilat 2
Ostatni post: KadetDezamet023
29-11-2021 19:17:58
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 236
Komar Sztywniak "Pan Węgi...
Ostatni post: mike217
29-11-2021 07:56:35
» Odpowiedzi: 34
» Wyświetleń: 3656
Prototypowy silnik Charta...
Ostatni post: trzcinka
28-11-2021 15:47:16
» Odpowiedzi: 145
» Wyświetleń: 96562

Reklama