Papierkowy problem
|
Autor |
Wiadomość |
Kubapar
Nowy

Liczba postów: 30
Imię: Kuba
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Papierkowy problem
Cześć 
Dostałem od wujka rometa 50-t1, który dostał go po zmarłym koledze. Mam do niego wszystkie dokumenty i kilka pytań do Was. Dodam jeszcze, że zmarły właściciel od dawna nie mieszka w polsce, a w niemczech.
Czy w umowie (oczywiście spisanej przed śmiercią, niecały rok temu...) może być umieszczony adres z dowodu, a nie ten aktualny? Czy moge mieć jakieś problemy gdyby w WK dochodzli autentyczności umowy? Czy w umowie musi być pesel lub nr. dowodu osobistego (czytałem, że nie i mam nadzieje, że tak jest, bo inaczej kicha). Jak zarejestrować, tj. czy najpierw iść do ZUSu, a potem do WK, czy najpierw zrobić przegląd i oc? Jeśli zrobie przegląd bez dowodu, to czy po ewentualnym wydaniu go przez WK musze płacić za kolejny, by wstawili mi pieczątke?
|
|
15-08-2012 15:47:08 |
|
|
Semmao
Podszeptywacz
Liczba postów: 4,470
Imię: Tom
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Papierkowy problem
Masz umowę spisaną rok temu, ale nie masz aktualnego OC ? Hmm z tym może być problem, bo to kupa czasu i może być za to kara. W każdym razie umowę masz spisaną poprawnie, adres musi być z dowodu więc ok. Nr dowodu by się przydał, ale nie jest konieczny.
Do zarejestrowania pojazdu potrzeba umowy kupna-sprzedaży od właściciela w dowodzie aż do teraz + przegląd. Oznacza to, że robisz przegląd zanim pójdziesz przerejestrować. Bez przeglądu nie przerejestrują. na stacji diagnostycznej dostaniesz papier i z tym do WK, już w WK wbiją Ci go w nowy dowód. Przegląd jest ważny 2 lata, więc następny w 2014r.
Do ZUS (ZAKŁAD UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH) nie masz po co iść  hehehehehe Pewnie miałeś na myśli US - czyli Urząd Skarbowy, ale tam wybierać się też nie trzeba bo od wartości pojazdu poniżej 1000zł podatku się NIE płaci.
Największy problem to brak OC przez rok. Idź czym prędzej do ubezpieczalni i dowiedz się jakie masz opcje, żeby uniknąć kary, czy jeśli opłacisz całe zaległe ubezpieczenie to będzie ok.
Quake96 - 18-06-2013 22:49 -Cóż chciałeś Rometa to musisz się liczyć z wydatkami
kamil97 - 22-10-2014 10:02 -Ano ,,Chciales rysia, musisz się liczyć z wydatkami" 
jurek_j - 25-04-2016 19:28 -chciałeś rometa, musisz się liczyć z problemami
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 16:44:12 przez Semmao.)
|
|
15-08-2012 16:43:50 |
|
1 osoba postawiła piwo Semmao za ten post:1 osoba postawiła piwo Semmao za ten post.
Kubapar (08-18-2012)
|
Semmao
Podszeptywacz
Liczba postów: 4,470
Imię: Tom
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Papierkowy problem
Nie wie co to jest bo nie ma takiego obowiązku, nie musi znać danych technicznych każdego pojazdu na świecie, żeby wiedzieć co wpisać w nowy dowód. Spisz dane z internetu, wikipedii, albo faktycznie poczekaj aż ktoś Ci wszystko napisze i z tym idź do niego. Teraz tak wygląda, że właściciele sami podają dane.
Quake96 - 18-06-2013 22:49 -Cóż chciałeś Rometa to musisz się liczyć z wydatkami
kamil97 - 22-10-2014 10:02 -Ano ,,Chciales rysia, musisz się liczyć z wydatkami" 
jurek_j - 25-04-2016 19:28 -chciałeś rometa, musisz się liczyć z problemami
|
|
18-08-2012 00:27:07 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|