![]() |
Papierkowy problem - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Prawo (/forumdisplay.php?fid=99) +--- Dział: Dokumenty (/forumdisplay.php?fid=101) +--- Wątek: Papierkowy problem (/showthread.php?tid=6799) |
Papierkowy problem - Kubapar - 15-08-2012 15:47:08 Cześć ![]() Dostałem od wujka rometa 50-t1, który dostał go po zmarłym koledze. Mam do niego wszystkie dokumenty i kilka pytań do Was. Dodam jeszcze, że zmarły właściciel od dawna nie mieszka w polsce, a w niemczech. Czy w umowie (oczywiście spisanej przed śmiercią, niecały rok temu...) może być umieszczony adres z dowodu, a nie ten aktualny? Czy moge mieć jakieś problemy gdyby w WK dochodzli autentyczności umowy? Czy w umowie musi być pesel lub nr. dowodu osobistego (czytałem, że nie i mam nadzieje, że tak jest, bo inaczej kicha). Jak zarejestrować, tj. czy najpierw iść do ZUSu, a potem do WK, czy najpierw zrobić przegląd i oc? Jeśli zrobie przegląd bez dowodu, to czy po ewentualnym wydaniu go przez WK musze płacić za kolejny, by wstawili mi pieczątke? RE: Papierkowy problem - Semmao - 15-08-2012 16:43:50 Masz umowę spisaną rok temu, ale nie masz aktualnego OC ? Hmm z tym może być problem, bo to kupa czasu i może być za to kara. W każdym razie umowę masz spisaną poprawnie, adres musi być z dowodu więc ok. Nr dowodu by się przydał, ale nie jest konieczny. Do zarejestrowania pojazdu potrzeba umowy kupna-sprzedaży od właściciela w dowodzie aż do teraz + przegląd. Oznacza to, że robisz przegląd zanim pójdziesz przerejestrować. Bez przeglądu nie przerejestrują. na stacji diagnostycznej dostaniesz papier i z tym do WK, już w WK wbiją Ci go w nowy dowód. Przegląd jest ważny 2 lata, więc następny w 2014r. ![]() Do ZUS (ZAKŁAD UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH) nie masz po co iść ![]() Największy problem to brak OC przez rok. Idź czym prędzej do ubezpieczalni i dowiedz się jakie masz opcje, żeby uniknąć kary, czy jeśli opłacisz całe zaległe ubezpieczenie to będzie ok. RE: Papierkowy problem - Kubapar - 17-08-2012 23:06:12 By nie zaśmiecać forum kolejnym postem zapytam jeszcze w tym o jedną rzecz. Komarek byłby już dzisiaj zarejestrowany, gdyby nie Pan który mi zrobił przegląd (50 zł) nie podając żadnych konkretnych informacji o pojeździe. Gdy do niego wróciłem powiedział, że trzeba zrobić poszerzony przegląd (60 zł) by to umieścić na identycznej kartce... Oczywiście nie zrobił tego poprawnie. Ba! Nie podał nawet pojemności skokowej silnika... I w związku z tym mam do użytkowników zarejestrowanych T-jedynek prośbę. Chciałbym poprosić o zdjęcie nowego dowodu, albo o podanie wartości wszystkich numerków jakie tam są (np. P1) i co one oznaczają, bo ten pan widocznie sobie nie radzi z wpisywaniem na komputer przeglądu i nie wie co jest co... ![]() RE: Papierkowy problem - Semmao - 18-08-2012 00:27:07 Nie wie co to jest bo nie ma takiego obowiązku, nie musi znać danych technicznych każdego pojazdu na świecie, żeby wiedzieć co wpisać w nowy dowód. Spisz dane z internetu, wikipedii, albo faktycznie poczekaj aż ktoś Ci wszystko napisze i z tym idź do niego. Teraz tak wygląda, że właściciele sami podają dane. ![]() RE: Papierkowy problem - Kubapar - 18-08-2012 00:36:13 Zebrałem te dane z książki serwisowej i kilka rzeczy wyliczyłem samemu. Pan wstawił mi w przeglądzie 5200 kW, co dawało by jakieś 7000 kM, a to troche podejrzana moc przy tak małym silniku ![]() Rozumiem, że nie musi znać wszystkiego, ale nawet pojemności nie wpisał, a miał przed.nosem to co ja, czyli książke serwisową i komputer... Mam tylko nadzieje, że nie policzy mi podwójnie za poprawki ![]() RE: Papierkowy problem - gabriel0 - 18-08-2012 00:55:25 CO TO MA BYĆ za jakieś odpierdzielanie idź z ojcem niech ci to wpisze. To tak jak bym ci wcisnął zębatkę od jawki i wmawiał ci że to wał do wsk. Potem przyszedł byś ze zwrotem a ja na to że nie ma możliwości zwrotu ale wał możesz kupić(i zapłacić jeszcze raz). RE: Papierkowy problem - Kubapar - 18-08-2012 01:05:30 Te nieścisłości to mogą być spowodowane właśnie przez mojego tate, bo Pan wypełniający to jego znajomy, a tata lubi sobie pogadać... ![]() RE: Papierkowy problem - gabriel0 - 18-08-2012 01:12:39 To niech gada do rzeczy ![]() Tak że musisz z nim zagadać na spokojnie i mu powiedzieć co ma wypisać. |