Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
Zielona Mirabelka :D
Autor Wiadomość
Quake96 Offline
Zielono mi :D
Moderatorzy

Liczba postów: 2,753
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
Siema! 8)

W tym temacie chciałbym przedstawić wam mój najnowszy nabytek a zarazem pierwsze w życiu auto które nie jest Maluchem, a przynajmniej nie bezporśrednio, bowiem w zasadzie jest to Panda w przebraniu, a Panda była poniekąd kolejnym Maluchem dla Włochów Big Grin

No, ale zacznijmy po kolei... Był marzec, ja siedząc gdzieś w hotelu w Gdańsku (delegacja, a dajcie spokój kurva :F ) podczas posiedzenia na tzw. "tronie" zacząłem przeglądać ogłoszenia motoryzacyjne. Nie minęło dużo czasu a tu objawił mi się on:

Cena jak widać całkiem atrakcyjna, do tego auto dosyć nietypowe i muszę przyznać, że całkiem w moim stylu, bowiem do tej pory z samochodów posiadałem tylko Maluchy, a Marbella to jak już wspomniałem, swego rodzaju potomek Kaszlaka.

Szybki kontakt ze sprzedawcą i okazało się, że ktoś już jutro ma być po to auto. Już w zasadzie straciłem nadzieję, ale zostawiłem wiadomość, że jakby gość się rozmyślił to ja jestem chętny nawet i zaraz wziąć od niego ten samochód. To trochę zmieniło postać rzeczy, dostałem numer telefonu do gościa, pogadałem chwilę i jakąś godzinę później kupiłem auto z dostawą pod hotel Cool

Przyznam szczerze, że przez pierwsze dni biłem się z myślami w stylu "po co ja to w ogóle kupiłem?", "czy to w ogóle miało sens?", oraz "czy ten chrupek ma jeszcze jakąś nadzieję na przyszłość?". Musicie bowiem wiedzieć teraz, że niska cena niosła za sobą pewne "niedoskonałości" o których oczywiście uczciwie sprzedający mi mówił. Auto generalnie potrzebuje opieki spawacza-magika, ale na moje szczęście mój dobry znajomy spawacz już podjął pierwsze kroki ku reanimacji tego pięknego wehikułu. Wygnił przede wszystkim przedni lewy kielich (ten pod kołem zapasowym), ale on został już pospawany. Oprócz tego trzeba czym prędzej połatać podłogę, bowiem na łączeniach z progami jest już całkiem sporo do roboty. Żeby jednak nie było tylko tak negatywnie, cała reszta trzyma się całkiem nieźle i dobrze rokuje na przyszłość, bowiem nawet tą podłogę jest do czego przyspawać! Mechanicznie o aucie powiem tylko tyle, że jest po prostu sprawne. Na dniach szykuję się do typowych wymian eksploatacyjnych typu filtry, olej, świece i przewody, ale auto generalnie jeździ i poza odrobiną falowania na wolnych obrotach jest w porządku.

O swojej sprawności i tym, że warto się nim zaopiekować udowodnił z resztą bardzo szybko, bowiem auto kupiłem w poniedziałek w Gdańsku, a już w piątek wracałem nim na kołach do Bydgoszczy okuwa

Po dojeździe do nowego domu postanowiłem zająć się "odszczurzeniem" auta, bowiem poprzedni właściciel o ile wydaje się być całkiem w porządku gościem, tak mam wrażenie że o to auto zbytnio nie dbał, a sam wytargał je "z krzaków" po zapewne kilku latach postoju. Tym samym po gruntownym sprzątaniu w wykonaniu mojej pani, odrobinie "odżywki" do plastików i finalnie nawet amatorskiej polerce lakieru zdołałem odkryć potencjał drzemiący w tym małym, fajnym i całkiem ładnym pudełku na kołach Big Grin

Wiadomo, przede mną jeszcze sporo pracy i to nie tylko mojej, ale już wiem że ten zakup miał sens, oraz warto było zaryzykować zakup praktycznie w ciemno, w zasadzie pod wpływem emocji Big Grin

- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...

"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
Wczoraj 02:51:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Dawdzio Online
Hold my mustache!
Moderatorzy

Liczba postów: 2,631
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
RE: Zielona Mirabelka :D
Śliczna. Szczególnie kolor ma świetny. Wpadł mi w oko kiedyś Seat Terra, takie Bosto z Marbelki, ale silnik chyba stał dęba.
A jej włoską odmianę chętnie sam bym chętnie kupił, ale tylko i wyłącznie model Panda 30. A te poza Włochy raczej nie były eksportowane. Szkoda, bo zrobiły by u nas niezłą karierę.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
Wczoraj 13:51:27
Quake96 Offline
Moderatorzy

Poprzedni właściciel też myślał o Pandzie, ale ich ceny go przeraziły i przypomniał sobie właśnie o Marbelli. Sam wyrwał ją z krzaków za chyba 650zł, tyle co uruchomił i zrobił ze dwie rzeczy na krzyż i przejeździł rok z okładem robiąc jakieś 8000km.

Teraz u mnie wreszcie to auto dostaje nowe życie i to nie tylko blacharsko. Dzisiaj wziąłem się za taki podstawowy serwis eksploatacyjny i przyznam, że niektóre elementy to już nie prosiły a błagały o wymianę krejzi

Za niecałe 160zł auto odzyskało chęci do życia. Przestał szarpać przy dynamiczniejszym przyspieszaniu "z dołu", jakby równiej pracuje na wolnych obrotach, no i po prostu widać że było mu to potrzebne. Szczególnie imponujący był stan filtra powietrza i świec. Ja wiem, że to auto stało kilka lat w krzaczorach, ale po wyrwaniu go z nich wypadało chociaż takie podstawowe części powymieniać.

No, a do blacharki podłogi coraz bliżej Smile

Wczoraj 21:34:53
zaz Offline
Technik
*

Liczba postów: 1,028
Imię: Jakub
Pojazd: Inny Romet
Fajny, widzę że auto wcześniej za nim trafiło do Gdańska jeździło w okolicach Słupska bo tablice na to wskazują.

Obecne pojazdy
Romet Jubilat 2 1987 rok
Romet Wigry Universal 1977 rok
Romet Zenit Special 1989 rok

Byłe pojazdy
Romet Wigry 3 1985 rok.
Dzisiaj 09:26:27
Quake96 Offline
Moderatorzy

Tam też długo stało. Ogólnie auto sprowadzono od sąsiadów zza zachodniej ściany w 2005 i zarejestrowano gdzieś na dolnym śląsku. W 2009 wyemigrował na pomorze i wtedy zapewne dostał tablice GSL (nawet rocznik na tablicach był 09' więc by wszystko pasowało). Ostatni przegląd miał w 2018, później z mojego info wynika że stał w trawie przez parę lat i zapewne wtedy dokonała się jego destrukcja. w 2024 kupił go ten gostek przede mną, uruchomił, wytargał z krzaków i pojeździł nim przez rok. No a dalszą historię zapisuję już ja Big Grin

Dzisiaj 11:11:49
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
Zbiornik 50-T1 z gwintem,...
Ostatni post: romett1
Dzisiaj 12:14:16
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 17
Ostatni post: Quake96