Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Olej przekładniowy
|
Autor |
Wiadomość |
Stachu_
Nowy

Liczba postów: 53
Imię: Stachu
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Olej przekładniowy
Chciałem być taki "ekskluzywny" i przy kozaczyć że mam motula a tu i tak wychodzi, że lux najlepszy. A tak serio to jeśli macie jakieś propozycje co najlepiej lać do mieszanki a co do skrzyni to chętnie poczytam.
Edit:
Zanim dostane bana za powielanie pytań to się wytłumaczę  W necie jest tyle sprzeczności, że może warto je rozwiać raz na zawsze. Jeśli gdzieś na forum jest odpowiedź na moje pytanie to linkujcie, zobaczę. Używałem wyszukiwarki ale żadnej konkretnej informacji nie uzyskałem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2021 13:47:23 przez Stachu_.)
|
|
19-04-2021 13:42:00 |
|
|
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,631
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
(19-04-2021 13:42:00)Stachu_ napisał(a): A tak serio to jeśli macie jakieś propozycje co najlepiej lać do mieszanki a co do skrzyni to chętnie poczytam.
Instrukcja podaje do skrzyni LUX 10, do mieszanki Mixol. I nic więcej tym motorowerom nie potrzeba. Zaraz się pewnie ktoś rzuci tekstem, że "w dzisiejszych czasach są już lepsze oleje". Owszem. W dzisiejszych czasach są też już lepsze motorowery.
Moje zdanie jest takie, że lanie jakichś cudów do mieszanki, czyszczaczy z nagaru, zapachów truskawek i dających kolorowy dym nie ma sensu i są to pieniądze wyplute przez rurę wydechową, a czasem i powodujących problemy typu "sprzęgło się ślizga" albo "nowy tłumik daje głośny, metaliczny dźwięk". A daje, bo jest pusty, nie ma nagaru, który go wycisza. A nagar się nie zbierze, bo olej w mieszance jest jakiejś boskiej klasy, daje złoty dym, pachnie cukierkami, czyści kurz z tłumika, poleruje chromy, daje +2 do mocy i +5 do lansu.
W tej kwestii musisz sam wybrać, nie da się rozwiać sprzeczności. Rozpętasz jedynie kolejną dyskusję, która skończy się niczym, jak reszta.
Sam zresztą widzisz. Kolega wyżej daje za litr prawie siedem dych, a ja za pięć mam pięciolitrowy baniaczek Mixolu, który leję wszędzie, gdzie tylko trzeba. I każdy z nas uważa, że robi najlepiej.
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2021 14:46:55 przez Dawdzio.)
|
|
19-04-2021 14:43:57 |
|
|
wojakrob
Uczeń

Liczba postów: 259
Imię: Robert
Pojazd: Romet Komar
|
(19-04-2021 12:15:56)łogór 200 napisał(a): Pewnie są rożne, ja miałem do czynienia tylko tym z Orlenu i na nim ślizgało.
Ponawiam pytanie - na którym z Orlenu:
HIPOL GL-4 80W-90
HIPOL GL-5 80W-90
HIPOL MF 80W-90
HIPOL GL-4 85W-140
HIPOL GL-5 85W-140
HIPOL 6
HIPOL 10F
HIPOL 15F
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław
|
|
19-04-2021 14:55:28 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|