Romet Komar 2350 - Stan agonalny
|
Autor |
Wiadomość |
DMR
RY13

Liczba postów: 87
Imię: Dawid
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Romet Komar 2350 - Stan agonalny
Trochę czasu zeszło, a robota toczy się swoim tempem.
Posłuchałam się Mistrza Józka i nie pomalowałem jeszcze elementów tylko je popasowałem i tak się okazało że poza błotnikami (o których chyba pisałem) wahacz tak jakby był krzywy i jak zacząłem go oglądać to stwierdziłem że ktoś go krzywo pospawał po jakimś dzwonie i zamówiłem prostą niespawaną używkę. Więc w tym miescu dzięki Józek za radę!
W między czasie znalazłem sobie kolegę który w rozsądnych pieniądzach wypiaskował mi silnik (W sumie dwa bo dałem od razu od pegaza 750-tki) i piasty:
Przed

Po
Z efektu szkiełkowania jestem bardzo zadowolony.
Plan działań na najbliższe dni - dziś/jutro ma przyjść wahacz, idzie do piaskowania (raz jeszcze z ramą i resztą bo trochę zaśniedziały przez to że miesiąc leżały) i następnie idzie do pieca i malowanie, chcialem mu bardzo zrobić ten taki zółtogroszkowy kolor, ale kuzyn który ma lakiernie powiedział że nie ma szans dobrać tego koloru do pieca z palety RAL i tak o to będzie albo jasny niebieskie albo wisienka.
A ja będę walczył ze złożeniem silnika, dokupiłem wszystkie nowe elementy: łożyska, uszczelki, wał, cylinder, głowicę, sprzęgło i magneto (po rozkręceniu okazało się że są powyrywane).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2021 11:53:07 przez DMR.)
|
|
07-01-2021 11:46:27 |
|
|
romek
019 rzondzi

Liczba postów: 2,491
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Romet Komar 2350 - Stan agonalny
(09-11-2020 01:16:20)trzcinka napisał(a): Wracając do osłon gaźnika, zauważyłem że to zależy od koloru komarka, jeżeli jest czerwony, niebieski i tego typu to osłony są czarne, limonkowy i ogólnie jaskrawe kolory mają pod kolor ramy, chyba że komar jest pół na pół z czernią tk są czarne. Ale też spotkałem się z jaskrawymi z czarnymi blachami, ale za ładnie to nie wyglada.
Odnośnie rocznika, na tabliczce nie mogę się dopatrzeć ale widzę że jest to komar 2350 i ma silnik 003 (od s38zb4, różni się tym że ma inne dekle) a ten silnik był montowanych 1974-1977, więc zapewne jest on z tego przedziału (jeżeli nikt nic nie zmieniał).
Jak ktoś mądrzejszy odemnie się znajdzie to proszę mnie poprawić hehe
No ale właśnie tutaj jak widać są stare pokrywy  nie wiem od kiedy wybijano te 003, ale wiem że to było mniej więcej wtedy kiedy zmieniono korek baku i pedał hamulca.
Komar widzę w nieciekawym stanie, napiszesz ile teraz trzeba za takiego dać?
|
|
07-01-2021 17:01:51 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|