Ogar 200 by TheKocur :D
|
Autor |
Wiadomość |
TheKocur
Mechanik
Liczba postów: 386
Imię: Łukasz
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Ogar 200 by TheKocur :D
Sprzęgło zrobione
Ale zacznę od tego co było.... https://youtu.be/QsXeJ1xcrh0
Prawie cały dzień mi to zajęło, ale udało się. Jako nowe części kupiłem łańcuch favorit, przekładkę, podkładki oraz zabezpieczenia. Z tarczami jest ciekawa sprawa bo zrobiłem własne a dokładnie to uzupełniłem gołą tarcze drewnianymi ( dębowymi) wkładkami które sam wyciąłem Ogólnie fajnie to wyszło ale żeby nie było tak kolorowo robiłem to na chińskich tarczkach w których środek był lekko wyjechany a zęby już trochę zużyte Jeżeli się spieprzą to kupie tarcze FERODO. Docisk splanowałem na papierze ściernym, bo okazał się krzywy. Kosz sprzęgłowy też idealny nie jest. Przetoczę go kiedyś na praktykach, o ile jeszcze kiedyś wrócimy do szkoły Docisk, kosz i przekładkę porysowałem papierem ściernym 40 żeby lepiej trzymało
Pod sprężyny dałem dodatkowe podkładki o grubości ok. 1,5mm. Skrzynie zalałem jakimś 15w40. Po jeździe próbnej jest wszystko jak najbardziej w porządku, a samo sprzęgło bardzo ładnie trzyma i nie czuć żadnych uślizgów
Zdjęcia prac: https://imgur.com/a/1kbtonn
Świeca BOSCH, Ogara pchosz
|
|
31-10-2020 22:25:22 |
|
1 osoba postawiła piwo TheKocur za ten post:1 osoba postawiła piwo TheKocur za ten post.
Jorginsson (11-01-2020)
|
TheKocur
Mechanik
|
Hejooo
Piszę po bardzo długiej przerwie, ogarka dalej mam, jednak no... jakby to powiedzieć... już się mniej nim interesuje. Miał być remont- jednak nawet go nie zacząłem. Pewnie dlatego ,że w moim garażu zawitała Aprilia mx50 i przy niej musiałem trochę posiedzieć. Dodatkowo też popsułem prawą lagę, (zdjęcie w linku poniżej). Stało się to gdy wcisnąłem przedni hamulec. Całe szczęście jechałem bardzo wolno i nic mi się nie stało, boje się myśleć co by było przy 70km/h. Przyczyną pęknięcia lagi prawdopodobnie a raczej na pewno była moja blokada hamulca Nigdy w życiu nie spodziewałem się że takie coś może się stać, a jednak. Plan był pospawać tą lagę, zaniosłem na praktyki ale gościu powiedział , że nie jest to czyste aluminium i się nie pospawa za dobrze. A jak mu powiedziałem , że ten element jest od koła to powiedział ze nie ma mowy ,żeby to spawać ze względu na bezpieczeństwo i szczerze też tak myślę Można by było kupić drugą ,ale jak na razie bardzo słabo u mnie z kasą. Dlatego też podjąłem decyzję o powrocie do oryginalnego zawieszenia, żeby przynajmniej stał na kolach Szczerze mówiąc nie wiem co teraz Miałem robić jakiś inny cylinder coś typu 58/3 lub 4, jednak gdzieś po głowie chodzi pomysł ,żeby sprzedać ogarka. Zaraz będę miał 18 lat a hajs by się przydał,
ale jakoś mi go szkoda
Zdjęcia ( dałem też kilka fotek ogarka w czasach gdy nim smigałem ): https://imgur.com/a/4O5ACvH
Świeca BOSCH, Ogara pchosz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2021 16:39:55 przez TheKocur.)
|
|
22-03-2021 16:36:24 |
|
|
TheKocur
Mechanik
|